Bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym według przepisu Lorentyny Mikulskiej

Lorentyna Mikulska w kuchni Dzień Dobry TVN
Lorentyna Mikulska
Źródło: Karolina Rybińska
Bruschetta to tradycyjna włoska przekąska. Zazwyczaj jest to grzanka posmarowana roztartym czosnkiem i polana odrobiną oliwy. Lorentyna Mikulska w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała swój przepis na bruschettę z pieczonymi winogronami i serem. Sprawdź jej przepis. 

Bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym  - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g ciemnych winogron (bez pestek)
    • łyżka melasy z granatów (lub łyżka octu balsamicznego i łyżka miodu)
      • 250 g sera pleśniowego typu Roquefort (można również użyć koziego z pleśnią lub bez)
        • sól
          • świeżo zmielony pieprz
            • listki rukoli
              • łyżeczka listków tymianku
                • ciabatta (może być bagietka lub dobry chleb na zakwasie)
                  • oliwa z oliwek
                    • duży ząbek czosnku

                      Sposób przygotowania bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym

                      1. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C z termoobiegiem.
                        1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej winogrona.
                          1. Wymieszać melasę (lub miód i ocet balsamiczny) z łyżką oliwy.
                            1. Polać tą mieszanką winogrona i oprószyć je lekko solą i pieprzem.
                              1. Wstawić formę do piekarnika i piec winogrona 25-40 minut.
                                1. Czas pieczenia zależy od wielkości winogron. Powinny być lekko pomarszczone i podsuszone.
                                  1. Podpiec na rumiano (w piekarniku z włączoną funkcją grill) kromki ciabatty (lub innego pieczywa).
                                    1. Natrzeć je naciętym ząbkiem czosnku i skropić oliwą z oliwek.
                                      1. Położyć na nich po kilka listków rukoli, a nich pokruszyć w 1 cm kawałki ser.
                                        1. Na wierzchu poukładać upieczone winogrona i skropić całość syropem powstałym w trakcie pieczenia owoców.
                                          1. Całość posypać listkami tymianku.
                                            1. Podawać od razu.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Lorentyna Mikulska

                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana