Bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym według przepisu Lorentyny Mikulskiej

Lorentyna Mikulska w kuchni Dzień Dobry TVN
Lorentyna Mikulska
Źródło: Karolina Rybińska
Bruschetta to tradycyjna włoska przekąska. Zazwyczaj jest to grzanka posmarowana roztartym czosnkiem i polana odrobiną oliwy. Lorentyna Mikulska w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała swój przepis na bruschettę z pieczonymi winogronami i serem. Sprawdź jej przepis. 

Bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym  - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g ciemnych winogron (bez pestek)
  • łyżka melasy z granatów (lub łyżka octu balsamicznego i łyżka miodu)
  • 250 g sera pleśniowego typu Roquefort (można również użyć koziego z pleśnią lub bez)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • listki rukoli
  • łyżeczka listków tymianku
  • ciabatta (może być bagietka lub dobry chleb na zakwasie)
  • oliwa z oliwek
  • duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C z termoobiegiem.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej winogrona.
  3. Wymieszać melasę (lub miód i ocet balsamiczny) z łyżką oliwy.
  4. Polać tą mieszanką winogrona i oprószyć je lekko solą i pieprzem.
  5. Wstawić formę do piekarnika i piec winogrona 25-40 minut.
  6. Czas pieczenia zależy od wielkości winogron. Powinny być lekko pomarszczone i podsuszone.
  7. Podpiec na rumiano (w piekarniku z włączoną funkcją grill) kromki ciabatty (lub innego pieczywa).
  8. Natrzeć je naciętym ząbkiem czosnku i skropić oliwą z oliwek.
  9. Położyć na nich po kilka listków rukoli, a nich pokruszyć w 1 cm kawałki ser.
  10. Na wierzchu poukładać upieczone winogrona i skropić całość syropem powstałym w trakcie pieczenia owoców.
  11. Całość posypać listkami tymianku.
  12. Podawać od razu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości