Bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g ciemnych winogron (bez pestek)
- łyżka melasy z granatów (lub łyżka octu balsamicznego i łyżka miodu)
- 250 g sera pleśniowego typu Roquefort (można również użyć koziego z pleśnią lub bez)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- listki rukoli
- łyżeczka listków tymianku
- ciabatta (może być bagietka lub dobry chleb na zakwasie)
- oliwa z oliwek
- duży ząbek czosnku
Sposób przygotowania bruschetty z pieczonymi winogronami i serem pleśniowym
- Rozgrzać piekarnik do 170 st. C z termoobiegiem.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej winogrona.
- Wymieszać melasę (lub miód i ocet balsamiczny) z łyżką oliwy.
- Polać tą mieszanką winogrona i oprószyć je lekko solą i pieprzem.
- Wstawić formę do piekarnika i piec winogrona 25-40 minut.
- Czas pieczenia zależy od wielkości winogron. Powinny być lekko pomarszczone i podsuszone.
- Podpiec na rumiano (w piekarniku z włączoną funkcją grill) kromki ciabatty (lub innego pieczywa).
- Natrzeć je naciętym ząbkiem czosnku i skropić oliwą z oliwek.
- Położyć na nich po kilka listków rukoli, a nich pokruszyć w 1 cm kawałki ser.
- Na wierzchu poukładać upieczone winogrona i skropić całość syropem powstałym w trakcie pieczenia owoców.
- Całość posypać listkami tymianku.
- Podawać od razu.
Zobacz także:
- Bruschetta - przepis na klasyczną włoską potrawę
- Bruschetta w różnych smakach. Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy
- Pomysł na pyszną bruschettę z pomidorami!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Lorentyna Mikulska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska
podziel się: