Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini
Składniki na 4 porcje:
- 8 sztuk młodych ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki tahini
- Sok z połowy cytryny
Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini - sposób przygotowania
- Mąkę wymieszaj z solą i paprykami.
- Ziemniaki wyszoruj, ale nie obieraj.
- Wilgotne obtocz w mieszance mąki z przyprawami, następnie piecz je w brytfance w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 min.
- Ziemniaki podawaj z jogurtem wymieszanym z tahini, sokiem z cytryny i solą.
Źródło zdjęcia głównego: Andrzej Polan
podziel się: