Gołąbek nadziewany tofu w bulionie warzywnym - przepis krok po kroku
Składniki:
- kapusta włoska 2 duże liście,
- tofu wędzone 1 opakowanie,
- marchewka 3 szt.,
- por 1 szt.,
- sos sojowy 50 ml,
- natka pietruszki,
- pietruszka korzeń 2 szt.,
- bułka tarta 100 g,
- pół selera naciowego,
- pieczarki 150 g,
- cebula 2 szt.
Sposób przygotowania gołąbków nadziewanych tofu
- Myjemy i obieramy obieramy wszystkie warzywa.
- Nastawiamy bulion z selera naciowego, jednej marchewki, jednej pietruszki, kawałka pora i cebuli.
- W maszynce do mielenia lub w thermomixie blendujemy osuszone tofu, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Doprawiamy solą i dosypujemy bułkę tartą do uzyskania lepkiej konsystencji.
- W gotującym się bulionie parzymy liście kapusty, aby były miękkie.
- W chochli układamy kapustę, nadziewamy pastą z tofu i zawijamy.
- Gotowe gołąbki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 170 stopni przez 15 minut.
- Bulion doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
- Na głębokim talerzu układamy upieczonego gołąbka i polewamy chochlą gorącego wywaru.
Zobacz także:
- Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?
- Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych. Przepis na pyszny obiad
- Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną według przepisu Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Paweł Sitarz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: