Gołąbek nadziewany tofu w bulionie warzywnym - przepis Pawła Sitarza

Paweł Sitarz
Paweł Sitarz w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Pyszne gołąbki bez grama mięsa? To świetny pomysł na gołąbki nadziewane tofu. Sprawdź, jak przygotował je kucharz Paweł Sitarz w kuchni Dzień Dobry TVN. Wypróbuj pyszne połączenie nie tylko dla wegan i wegetarian.

Gołąbek nadziewany tofu w bulionie warzywnym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kapusta włoska 2 duże liście,
  • tofu wędzone 1 opakowanie,
  • marchewka 3 szt.,
  • por 1 szt.,
  • sos sojowy 50 ml,
  • natka pietruszki,
  • pietruszka korzeń 2 szt.,
  • bułka tarta 100 g,
  • pół selera naciowego,
  • pieczarki 150 g,
  • cebula 2 szt.

Sposób przygotowania gołąbków nadziewanych tofu

  1. Myjemy i obieramy obieramy wszystkie warzywa.
  2. Nastawiamy bulion z selera naciowego, jednej marchewki, jednej pietruszki, kawałka pora i cebuli.
  3. W maszynce do mielenia lub w thermomixie blendujemy osuszone tofu, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Doprawiamy solą i dosypujemy bułkę tartą do uzyskania lepkiej konsystencji.
  4. W gotującym się bulionie parzymy liście kapusty, aby były miękkie.
  5. W chochli układamy kapustę, nadziewamy pastą z tofu i zawijamy.
  6. Gotowe gołąbki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 170 stopni przez 15 minut.
  7. Bulion doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
  8. Na głębokim talerzu układamy upieczonego gołąbka i polewamy chochlą gorącego wywaru.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości