Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym
Składniki na gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym:
- biała kapusta
- 10 pomidorów
- czosnek
- świeża bazylia rozmaryn świeży świeża mięta
- 300 g mięsa wieprzowego
- 300 g mięsa wołowego do zmielenia
- pół kg kaszy pęczak
- 2 cebule szalotki
- sól i pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- liść laurowy, ziele angielskie
- smalec
- przecier pomidorowy
- suszone pomidory
- cukier
Jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym?
- Sparzyć liście kapusty.
- Mięso zmielić doprawić, dodać jako, upieczoną szalotkę i ugotowaną kaszę pęczak. Składniki wymieszać. Podzielić na porcje, uformować i zawinąć w liść kapusty.
- Sparzyć pomidory, ściągnąć skórkę i zapiec na patelni. Odparować sos, dodać czosnek cebulę i suszone pomidorowy czosnek i cały czas redukować sos pomidory. Na końcu dodać zioła.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Gołąbki z ziemniakami pod beszamelem
Składniki na gołąbki z ziemniakami pod beszamelem:
- kapusta włoska
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 0,5 kg wędzonego boczku
- majeranek, gałka muszkatołowa,
- jajko
- szynka parmeńska
- ser kozi twarogowy
Jak przygotować gołąbki z ziemniakami pod beszamelem?
- Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, doprawić.
- Na patelni zapiec boczek wraz z cebulką i dodać do odsączonych ziemniaków (dodać także pozostałą z odsączenia skrobię). Posiekać koper i połączyć z masą.
- Uformować porcje, owinąć w szynkę parmeńską, a następnie w liść kapusty włoskiej. Dusić na wolnym ogniu.
Sposób przygotowania beszamelu:
- W garnku przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki. Roztrzepać rózgą i wlewać powoli zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (15-10 min). Doprawić do smaku gałką, pieprzem i solą.
- Ugotowane gołąbki zalać beszamelem i zapiekać w piekarniku.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Gołąbki z dorszem w sosie porowym z kaparami
Składniki na gołąbki z dorszem w sosie porowym z kaparami:
- kapusta
- 300 g ryżu basmati
- 300 filet z dorsza bez skóry
- szalotka
- czosnek
- 3 pory
- olej
- śmietana 12%
- kapary
- koper świeży
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- 50 g masła,
- 50 dag mąki
- 0,5 l mleka
- gałka muszkatołowa
- bulion
Jak przygotować gołąbki z dorszem w sosie porowym z kaparami?
- Kapustę sparzyć
- Ryż ugotować, dodać zmielone filety z dorsza, doprawić. Masę wymieszać, podzielić i uformować porcje, a następnie zawinąć w liść kapusty. Przełożyć do naczynia i gotować w lekkim bulionie.
- Na patelni zapiec pory z przyprawami, podlać niewielką ilością wodą i doprawić. Na końcu dodać śmietanę. Przetrzeć wszystko przez gęste sito i na sos wrzucić kapary.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Gołąbki z bakaliami, jabłkiem i cynamonem na sosie cytrynowym
Składniki na gołąbki z bakaliami, jabłkiem, cynamonem na sosie cytrynowym:
- kapusta pak choi
- ryż biały do sushi
- 4 kwaśne jabłka
- 5 cytryn
- cukier brązowy
- 5 jajek
- masło
- cynamon, bakalie
Jak przygotować gołąbki z bakaliami, jabłkiem, cynamonem na sosie cytrynowym?
- Kapustę sparzyć.
- Jabłka pokroić w kostkę, skropić mocno cytryną, posypać cynamonem i podsmażyć.
- Ryż ugotować. Dodać bakalie oraz upieczone jabłka. Wymieszać i podzielić na porcje. Farsz zawinąć w liść kapusty.
Sposób przygotowania sosu cytrynowego:
- 2 jajka, 2 żółtka utrzeć z 160 g cukru kryształu. Dodać sok z 2 dużych cytryn (można też dodać otartą skórkę z połowy cytryny) i pół kostki masła.
- Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając silikonową szpatułką. Nie gotować, a doprowadzić do momentu przed wrzeniem. Gdy pojawi się pierwszy bąbel powietrza - zestawić z ognia i energicznie wymieszać.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny
Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
podziel się: