Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

Gołąbki inne niż wszystkie
Jesteś fanem gołąbków? Spróbuj tych z przepisów, które proponuje Sylwia Garska-Chmarycz, zdobywczyni drugiego miejsca w 9. edycji MasterChefa. Zobacz, jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym, z ziemniakami pod beszamelem, z dorszem w sosie porowym oraz z bakaliami i jabłkiem w sosie cytrynowym.

Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym

Składniki na gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym:

  • biała kapusta
  • 10 pomidorów
  • czosnek
  • świeża bazylia rozmaryn świeży świeża mięta
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 300 g mięsa wołowego do zmielenia
  • pół kg kaszy pęczak
  • 2 cebule szalotki
  • sól i pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • smalec
  • przecier pomidorowy
  • suszone pomidory
  • cukier

Jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym?

  1. Sparzyć liście kapusty.
  2. Mięso zmielić doprawić, dodać jako, upieczoną szalotkę i ugotowaną kaszę pęczak. Składniki wymieszać. Podzielić na porcje, uformować i zawinąć w liść kapusty.
  3. Sparzyć pomidory, ściągnąć skórkę i zapiec na patelni. Odparować sos, dodać czosnek cebulę i suszone pomidorowy czosnek i cały czas redukować sos pomidory. Na końcu dodać zioła.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Gołąbki z ziemniakami pod beszamelem

Składniki na gołąbki z ziemniakami pod beszamelem:

  • kapusta włoska
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • majeranek, gałka muszkatołowa,
  • jajko
  • szynka parmeńska
  • ser kozi twarogowy

Jak przygotować gołąbki z ziemniakami pod beszamelem?

  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, doprawić.
  2. Na patelni zapiec boczek wraz z cebulką i dodać do odsączonych ziemniaków (dodać także pozostałą z odsączenia skrobię). Posiekać koper i połączyć z masą.
  3. Uformować porcje, owinąć w szynkę parmeńską, a następnie w liść kapusty włoskiej. Dusić na wolnym ogniu.

Sposób przygotowania beszamelu:

  1. W garnku przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki. Roztrzepać rózgą i wlewać powoli zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (15-10 min). Doprawić do smaku gałką, pieprzem i solą.
  2. Ugotowane gołąbki zalać beszamelem i zapiekać w piekarniku.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Gołąbki z dorszem w sosie porowym z kaparami

Składniki na gołąbki z dorszem w sosie porowym z kaparami:

  • kapusta
  • 300 g ryżu basmati
  • 300 filet z dorsza bez skóry
  • szalotka
  • czosnek
  • 3 pory
  • olej
  • śmietana 12%
  • kapary
  • koper świeży
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • czosnek niedźwiedzi
  • 50 g masła,
  • 50 dag mąki
  • 0,5 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • bulion

Jak przygotować gołąbki z dorszem w sosie porowym z kaparami?

  1. Kapustę sparzyć
  2. Ryż ugotować, dodać zmielone filety z dorsza, doprawić. Masę wymieszać, podzielić i uformować porcje, a następnie zawinąć w liść kapusty. Przełożyć do naczynia i gotować w lekkim bulionie.
  3. Na patelni zapiec pory z przyprawami, podlać niewielką ilością wodą i doprawić. Na końcu dodać śmietanę. Przetrzeć wszystko przez gęste sito i na sos wrzucić kapary.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Gołąbki z bakaliami, jabłkiem i cynamonem na sosie cytrynowym

Składniki na gołąbki z bakaliami, jabłkiem, cynamonem na sosie cytrynowym:

  • kapusta pak choi
  • ryż biały do sushi
  • 4 kwaśne jabłka
  • 5 cytryn
  • cukier brązowy
  • 5 jajek
  • masło
  • cynamon, bakalie

Jak przygotować gołąbki z bakaliami, jabłkiem, cynamonem na sosie cytrynowym?

  1. Kapustę sparzyć.
  2. Jabłka pokroić w kostkę, skropić mocno cytryną, posypać cynamonem i podsmażyć.
  3. Ryż ugotować. Dodać bakalie oraz upieczone jabłka. Wymieszać i podzielić na porcje. Farsz zawinąć w liść kapusty.

Sposób przygotowania sosu cytrynowego:

  1. 2 jajka, 2 żółtka utrzeć z 160 g cukru kryształu. Dodać sok z 2 dużych cytryn (można też dodać otartą skórkę z połowy cytryny) i pół kostki masła.
  2. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając silikonową szpatułką. Nie gotować, a doprowadzić do momentu przed wrzeniem. Gdy pojawi się pierwszy bąbel powietrza - zestawić z ognia i energicznie wymieszać.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny

Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz

podziel się:

Pozostałe wiadomości