Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

Gołąbki inne niż wszystkie
Jesteś fanem gołąbków? Spróbuj tych z przepisów, które proponuje Sylwia Garska-Chmarycz, zdobywczyni drugiego miejsca w 9. edycji MasterChefa. Zobacz, jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym, z ziemniakami pod beszamelem, z dorszem w sosie porowym oraz z bakaliami i jabłkiem w sosie cytrynowym.

Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym

Składniki na gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym:

  • biała kapusta
    • 10 pomidorów
      • czosnek
        • świeża bazylia rozmaryn świeży świeża mięta
          • 300 g mięsa wieprzowego
            • 300 g mięsa wołowego do zmielenia
              • pół kg kaszy pęczak
                • 2 cebule szalotki
                  • sól i pieprz
                    • łyżeczka suszonego oregano
                      • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
                        • 1/2 łyżeczki tymianku
                          • liść laurowy, ziele angielskie
                            • smalec
                              • przecier pomidorowy
                                • suszone pomidory
                                  • cukier

                                    Jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym?

                                    1. Sparzyć liście kapusty.
                                      1. Mięso zmielić doprawić, dodać jako, upieczoną szalotkę i ugotowaną kaszę pęczak. Składniki wymieszać. Podzielić na porcje, uformować i zawinąć w liść kapusty.
                                        1. Sparzyć pomidory, ściągnąć skórkę i zapiec na patelni. Odparować sos, dodać czosnek cebulę i suszone pomidorowy czosnek i cały czas redukować sos pomidory. Na końcu dodać zioła.

                                          Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                          Gołąbki z ziemniakami pod beszamelem

                                          Składniki na gołąbki z ziemniakami pod beszamelem:

                                          • kapusta włoska
                                            • 0,5 kg ziemniaków
                                              • 3 cebule
                                                • 0,5 kg wędzonego boczku
                                                  • majeranek, gałka muszkatołowa,
                                                    • jajko
                                                      • szynka parmeńska
                                                        • ser kozi twarogowy

                                                          Jak przygotować gołąbki z ziemniakami pod beszamelem?

                                                          1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, doprawić.
                                                            1. Na patelni zapiec boczek wraz z cebulką i dodać do odsączonych ziemniaków (dodać także pozostałą z odsączenia skrobię). Posiekać koper i połączyć z masą.
                                                              1. Uformować porcje, owinąć w szynkę parmeńską, a następnie w liść kapusty włoskiej. Dusić na wolnym ogniu.

                                                                Sposób przygotowania beszamelu:

                                                                1. W garnku przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki. Roztrzepać rózgą i wlewać powoli zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (15-10 min). Doprawić do smaku gałką, pieprzem i solą.
                                                                  1. Ugotowane gołąbki zalać beszamelem i zapiekać w piekarniku.

                                                                    Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                    Gołąbki z dorszem w sosie porowym z kaparami

                                                                    Składniki na gołąbki z dorszem w sosie porowym z kaparami:

                                                                    • kapusta
                                                                      • 300 g ryżu basmati
                                                                        • 300 filet z dorsza bez skóry
                                                                          • szalotka
                                                                            • czosnek
                                                                              • 3 pory
                                                                                • olej
                                                                                  • śmietana 12%
                                                                                    • kapary
                                                                                      • koper świeży
                                                                                        • gałka muszkatołowa
                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                            • czosnek niedźwiedzi
                                                                                              • 50 g masła,
                                                                                                • 50 dag mąki
                                                                                                  • 0,5 l mleka
                                                                                                    • gałka muszkatołowa
                                                                                                      • bulion

                                                                                                        Jak przygotować gołąbki z dorszem w sosie porowym z kaparami?

                                                                                                        1. Kapustę sparzyć
                                                                                                          1. Ryż ugotować, dodać zmielone filety z dorsza, doprawić. Masę wymieszać, podzielić i uformować porcje, a następnie zawinąć w liść kapusty. Przełożyć do naczynia i gotować w lekkim bulionie.
                                                                                                            1. Na patelni zapiec pory z przyprawami, podlać niewielką ilością wodą i doprawić. Na końcu dodać śmietanę. Przetrzeć wszystko przez gęste sito i na sos wrzucić kapary.

                                                                                                              Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Gołąbki z bakaliami, jabłkiem i cynamonem na sosie cytrynowym

                                                                                                              Składniki na gołąbki z bakaliami, jabłkiem, cynamonem na sosie cytrynowym:

                                                                                                              • kapusta pak choi
                                                                                                                • ryż biały do sushi
                                                                                                                  • 4 kwaśne jabłka
                                                                                                                    • 5 cytryn
                                                                                                                      • cukier brązowy
                                                                                                                        • 5 jajek
                                                                                                                          • masło
                                                                                                                            • cynamon, bakalie

                                                                                                                              Jak przygotować gołąbki z bakaliami, jabłkiem, cynamonem na sosie cytrynowym?

                                                                                                                              1. Kapustę sparzyć.
                                                                                                                                1. Jabłka pokroić w kostkę, skropić mocno cytryną, posypać cynamonem i podsmażyć.
                                                                                                                                  1. Ryż ugotować. Dodać bakalie oraz upieczone jabłka. Wymieszać i podzielić na porcje. Farsz zawinąć w liść kapusty.

                                                                                                                                    Sposób przygotowania sosu cytrynowego:

                                                                                                                                    1. 2 jajka, 2 żółtka utrzeć z 160 g cukru kryształu. Dodać sok z 2 dużych cytryn (można też dodać otartą skórkę z połowy cytryny) i pół kostki masła.
                                                                                                                                      1. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając silikonową szpatułką. Nie gotować, a doprowadzić do momentu przed wrzeniem. Gdy pojawi się pierwszy bąbel powietrza - zestawić z ognia i energicznie wymieszać.

                                                                                                                                        Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                                        Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny

                                                                                                                                        Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

                                                                                                                                        Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                                                        Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości