Placki z siemienia lnianego z pastą jajeczną z awokado - przepis Hanny Stolińskiej

Hanna Stolińska
Hanna Stolińska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki
W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny Hanna Stolińska przedstawiła swój przepis na danie, które odżywi nasz mózg. Sprawdź, jak przygotować placki z siemienia lnianego z pastą jajeczną z awokado.

Placki z siemienia lnianego z pastą jajeczną z awokado - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 70 g siemienia lnianego w ziarnach,
    • 250 ml wody,
      • 20 g otrąb żytnich,
        • sól, pieprz, czosnek granulowany,
          • ½ awokado,
            • 3 jajka,
              • ½ łyżeczki oliwy z oliwek,
                • łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
                  • 4-6 plasterków marynowanej papryczki jalapeno,
                    • ½ cytryny,
                      • łyżka kiełków rzodkiewki.

                        Przepisy Andrzeja Polana

                        Źródło: Dzień Dobry TVN
                        Kulinarna podróż z Polanem
                        Kulinarna podróż z Polanem
                        Szparagowy zawrót głowy
                        Szparagowy zawrót głowy
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                        Wigilijne potrawy Polana
                        Wigilijne potrawy Polana
                        Pizza a la Polan
                        Pizza a la Polan
                        Kuchnia winogronowa
                        Kuchnia winogronowa

                        Sposób przygotowania placków z siemienia lnianego

                        1. Siemię lniane zalać wodą i odstawić na 30 min. Dodać otręby i przyprawy i zmiksować na gładką masę. Łyżką nakładać placki na papier do pieczenia. Zapiekać w 180 st. około 20 minut.
                          1. Jajka zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli i gotować 8 min od zagotowania wody. Wyjąć jajka z wody i zalać zimną wodą.
                            1. Wystudzone jajka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
                              1. Awokado skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i rozgnieść widelcem.
                                1. Papryczki pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Wymieszać jajka z awokado, oliwą, solą, pieprzem, jalapeno i szczypiorkiem.
                                  1. Placki posmarować pastą i posypać kiełkami.

                                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Hanna Stolińska

                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana