Sałatka z ogórków małosolnych w azjatyckim sosie
Składniki na 4 porcje:
- 10 ogórków małosolnych
- 2 małe czerwone cebule
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka pasty sambal
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
- Skórka z jednej cytryny
- Garść orzechów laskowych
- Garść orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 łyżki białego sezamu
Sałatka z ogórków małosolnych w azjatyckim sosie - sposób przygotowania
- Ogórki pokrój w dowolnie wybrane mniejsze kawałki, a cebule w cienkie pióra.
- Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym, pastą sambal, sosem rybnym, brązowym cukrem i skórką z cytryny.
- Na suchej patelni upraż orzechy i biały sezam, następnie bardzo drobno posiekaj.
- Ogórki wymieszaj z cebulą oraz sosem i podawaj obsypane orzechami.
Zobacz także:
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- "Barbecue na wypasie". Światowej sławy szef kuchni zdradza nam swoje triki na idealnego grilla
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: