Przepis na pyszny tort urodzinowy. Jak go zrobić?

Przepis na pyszny tort urodzinowy
Przepis na pyszny tort urodzinowy
Źródło: Ezra Bailey/Getty Images
Samodzielnie wykonany tort urodzinowy może być świetnym prezentem. Taki upominek sprawdzi się zarówno dla dziecka (dziewczynki czy chłopca), jak i osoby dorosłej. Niektóre przepisy wymagają zaledwie kilku składników i nie są zbyt pracochłonne. Jeśli więc nie mamy dużo wolnego czasu, wybierzmy krótki i sprawdzony przepis na tort urodzinowy.

Tort urodzinowy może być łatwy i szybki w wykonaniu, a jednocześnie pyszny. Najprostsze przepisy składają się z biszkoptu i masy śmietanowej, którą przekładamy pomiędzy blatami. Deser możemy dowolnie udekorować owocami i polewą. Wypróbujmy tego rodzaju przepis zwłaszcza wtedy, gdy mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców. Poza sezonem posiłkujmy się owocami mrożonymi lub z puszki.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Tort urodzinowy - zaczynamy od biszkoptu

To, czym wypełniamy ciasto, jest sprawą drugorzędną. Możemy wybierać spośród szeregu mniej lub bardziej skomplikowanych przepisów. Biszkopt jest jednak podstawą, którą musi mieć każdy tort urodzinowy, bez względu na to, czy będzie przeznaczony dla chłopca, czy dziewczynki. Przepis nie jest szczególnie skomplikowany, wymaga jedynie dokładnego zachowania kolejności dodawanych składników, aby ciasto wyszło puszyste i lekkie. W zależności od naszych chęci i umiejętności możemy pokroić biszkopt na dwie lub trzy części. Osoby początkujące, które pragną, aby tort urodzinowy był rzeczywiście łatwy w przygotowaniu, mogą po prostu wypieczone i ostudzone ciasto przekroić w połowie. Do jego wykonania potrzebujemy 5 jajek, 3/4 mąki tortowej, tyle samo drobnego cukru i 1/4 skrobi.

Otrzymane proporcje dotyczą tortownicy o średnicy 25 cm. Najlepiej, jeśli zaopatrzymy się w formę o wysokości 7 cm, wtedy łatwiej pokroimy ciasto na trzy części. Jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową – dzięki temu szybciej się ubiją. Zaczynamy od przesiania mąki tortowej i ziemniaczanej przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Początkowo ustawiamy robota na wolne obroty, stopniowo dodajemy cukier, zwiększając moc ubijania. Po chwili dodajemy żółtka i dalej ubijamy do otrzymania jednolitej masy. Aby biszkopt na tort urodzinowy był odpowiednio puszysty, mieszamy delikatnie masę jajeczną z mąkami za pomocą szpatułki. Nie używajmy robota kuchennego, nawet na bardzo wolnych obrotach, bo ciasto może oklapnąć. Masę umieszczamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie nasz pyszny biszkopt powinien być gotowy i ładnie zarumieniony. Gdy nie mamy pewności, czy ciasto jest upieczone, wbijamy w jego środek drewniany patyczek. Jeśli wyjdzie suchy, wyciągamy biszkopt z piekarnika. Następnie zostawiamy go do przestygnięcia, po czym kroimy na dwa lub trzy równe blaty.

Przepis na tort - jak przygotować nadzienie?

Gdy najważniejsza część naszego tortu jest już gotowa, przystępujemy do wykonania nadzienia. Bardzo łatwy w przygotowaniu tort urodzinowy składa się z masy śmietanowej z dodatkiem owoców. Do przygotowania kremu potrzebujemy śmietany kremówki 30- lub 36-procentowej, serka mascarpone i cukru pudru. Śmietanę wcześniej schładzamy, dzięki czemu szybciej się ubije. Zaczynamy od jej połączenia (700 gram) z mascarpone (500 gram) za pomocą robota, po czym stopniowo dodajemy cukier puder (8 łyżek). Gotową masę wstawiamy do lodówki w celu przestudzenia. Następnie dzielimy krem na trzy części – dwie rozsmarowujemy pomiędzy blatami a ostatnią na bokach i wierzchu tortu. Pomiędzy blatami możemy dodatkowo umieścić ulubione owoce solenizanta – na pewno sprawdzą się truskawki, maliny i borówki. Tort urodzinowy dekorujemy w zależności od jego przeznaczenia. Jeśli jest prezentem dla dziecka, na wierzchu może pojawić się ukochana postać z bajki wykonana z masy cukrowej. Kolejny przepis na tort urodzinowy, który jest nie tylko łatwy, ale i pyszny, składa się m.in. z kremu kakaowego. Do jego przygotowania potrzebujemy 1,5 kostki masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 3 łyżki kakao i łyżeczkę mleka. Masło miksujemy z cukrem pudrem. Dobrze, aby wcześniej było wyjęte z lodówki i miało temperaturę pokojową. Gdy masa jest już puszysta, dodajemy kakao i mleko oraz stopniowo poszczególne żółtka. Masa powinna być jednolita. Blaty biszkoptu możemy nasączyć na przykład likierem Amaretto, oczywiście w przypadku gdy tort urodzinowy jest prezentem dla osoby dorosłej. Wystarczy jedna szklanka likieru. Następnie smarujemy blaty, wierzch i boki masą kakaową. Górę możemy udekorować migdałami i wiórkami kokosowymi.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Ezra Bailey/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości