Domowe paluszki rybne z płatkami owsianymi - przepis
- 500 g filetu z halibuta
- 1 mała łyżeczka soli, curry, papryki słodkiej
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 300 g płatków owsianych górskich
- 1 l oleju do smażenia
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 małe opakowanie roszponki
Domowe paluszki rybne z płatkami owsianymi - sposób przygotowania
- Filet z halibuta potnij na paski, oprósz solą, curry, papryką słodką i odstaw na papierowy ręcznik.
- W metalowej misce wymieszaj jajko z mlekiem i mąką pszenną.
- Pocięte paski halibuta zanurz w jajku z mąką, a następnie przełóż do lekko zmiksowanych płatków owsianych.
- Opanierowane płatki owsiane smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, po usmażeniu posyp lekko solą.
- Usmażone paluszki rybne podawaj z oliwą i liśćmi sałaty roszponki.
Zobacz także:
- Ryba fugu – śmiertelny przysmak
- Przepis na pieczoną rybę po grecku
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Madalina Vasilica/Getty Images
podziel się: