Zupa rybna według przepisu Szymona Czerwińskiego - finalisty V. edycji MasterChef

Zupa rybna w ozdobnej misce
Zupa rybna według przepisu Szymona Czerwińskiego - finalisty V. edycji MasterChef
Źródło: Vladimir Mironov/Getty Images
Zupa rybna to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński finalista MasterChefa zaprezentował, jak przygotować zupę z makreli. Sprawdź jego przepis.

Przepis krok po kroku na zupę rybną Szymona Czerwińskiego

Składniki:

  • 600 g makreli świeżej wypatroszonej z głowami - plus pozostałości, głowy, kręgosłupy etc.,
    • 1 l bulionu warzywnego,
      • 1/4 szklanki wina wytrawnego białego (100 ml),
        • 1 łyżka masła klarowanego,
          • 2 szklanki passaty pomidorowej (500 ml),
            • 5 szalotek,
              • 3 ząbki czosnku,
                • 100 ml sos rybny,
                  • 50 ml sos sojowy,
                    • łyżeczka ostrej papryki,
                      • sól i pieprz.

                        Składniki na bulion:

                        • 2 marchewki,
                          • ¼ selera,
                            • pół pora,
                              • pęczek pietruszki,
                                • 1 cebula,
                                  • 2 ząbki czosnku,
                                    • 3 cm imbiru,
                                      • 3 liście laurowe,
                                        • 4 ziela angielskie,
                                          • 2 gwiazdki anyżu,
                                            • łyżeczka czarnuszki,
                                              • łyżka majeranku,
                                                • łyżka sosu sojowego,
                                                  • łyżka oleju sezamowego,
                                                    • sól, pieprz.

                                                      Jak przygotować zupę rybną?

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Makrelę umyj i oczyść. Możesz wyfiletować i dodać głowy, ości do bulionu warzywnego, a mięso zostawić i dodać na samym końcu przed podaniem.
                                                        1. Czosnek i cebulę poszatkuj na desce do krojenia, następnie dodaj do garnka w którym rozpuściło się masło z oliwą. Makrelę przesmaż. Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol odparuje. Cały czas gotuj na wolnym ogniu.
                                                          1. Do gotującej się bazy dodaj passatę pomidorową oraz bulion warzywny dopraw solą, pieprzem. Zostaw zupę na wolnym ogniu na około 30 minut.
                                                            1. Ugotowaną zupę przecedź przez sito do drugiego garnka - nie jest to konieczne, ale w ten sposób oddzielisz korpusy od esencji bulionowej. Cały czas gotuj.
                                                              1. Do tak przygotowanej zupy na 15 minut przed podaniem dodaj mięso z makreli.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Vladimir Mironov/Getty Images

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana