Przepis krok po kroku na zupę rybną Szymona Czerwińskiego
Składniki:
- 600 g makreli świeżej wypatroszonej z głowami - plus pozostałości, głowy, kręgosłupy etc.,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1/4 szklanki wina wytrawnego białego (100 ml),
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 szklanki passaty pomidorowej (500 ml),
- 5 szalotek,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 ml sos rybny,
- 50 ml sos sojowy,
- łyżeczka ostrej papryki,
- sól i pieprz.
Składniki na bulion:
- 2 marchewki,
- ¼ selera,
- pół pora,
- pęczek pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cm imbiru,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2 gwiazdki anyżu,
- łyżeczka czarnuszki,
- łyżka majeranku,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka oleju sezamowego,
- sól, pieprz.
Jak przygotować zupę rybną?
Sposób przygotowania:
- Makrelę umyj i oczyść. Możesz wyfiletować i dodać głowy, ości do bulionu warzywnego, a mięso zostawić i dodać na samym końcu przed podaniem.
- Czosnek i cebulę poszatkuj na desce do krojenia, następnie dodaj do garnka w którym rozpuściło się masło z oliwą. Makrelę przesmaż. Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol odparuje. Cały czas gotuj na wolnym ogniu.
- Do gotującej się bazy dodaj passatę pomidorową oraz bulion warzywny dopraw solą, pieprzem. Zostaw zupę na wolnym ogniu na około 30 minut.
- Ugotowaną zupę przecedź przez sito do drugiego garnka - nie jest to konieczne, ale w ten sposób oddzielisz korpusy od esencji bulionowej. Cały czas gotuj.
- Do tak przygotowanej zupy na 15 minut przed podaniem dodaj mięso z makreli.
Zobacz także:
- Mikołaj Rey na tropie idealnej zupy rybnej. „Od inspiracji włoskiej, przez Polskę i Francję”
- Rosyjska ucha – przepis na pyszną zupę rybną
- Jajko w toście, zupa rybna i tarta z kurczakiem. Poznaj sprawdzone przepisy Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Vladimir Mironov/Getty Images
podziel się: