Składniki:
- 700 g małych, młodych ziemniaków,
- przyprawy: oregano, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy,
- pęczek młodej marchewki,
- przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, curry,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- chili w płatkach,
- sok z 1 cytryny,
- liście świeżej bazylii,
- liście świeżej mięty,
- koperek,
- sałata rzymska,
- 200 ml śmietany,
- 1 miękkie awokado obrane ze skórki,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- garść łuskanych pistacji.
Sposób przygotowania ziołowych ziemniaków i nowalijek
- Umieść ziemniaki w łupinach w garnku, zalej wodą i dopraw solą. Od momentu zagotowania trzymaj w garnku około 7 minut, a następnie odcedź je na sitku i chwilę podrzucaj, aż całkiem ociekną z wody.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wyłóż młode marchewki po odcięciu naci. Dopraw paprykami oraz curry i skrop oliwą z oliwek. Ziemniaki dopraw czosnkiem, oregano i pieprzem cytrynowym i skrop również oliwą. Piecz w piekarniku około 25 - 35 minut.
- W tym czasie przygotuj sałatę. Ułóż jej liście na półmisku i przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z musztardą francuską i dodaj sok z cytryny i chili w płatkach. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj awokado, pomidorki koktajlowe oraz pistacje. Dodaj również świeże liście bazylii i mięty. Podawaj z młodymi, pieczonymi warzywami.
Zobacz także:
- Czekolada na słodko i na wytrawnie według przepisów Darii Ładochy
- Proste, tanie i smaczne. Przepisy Darii Ładochy idealne na zimowe dni
- Kapuściana kuchnia Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: olgakr/Getty Images
podziel się: