Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami - przepis Darii Łodochy

Ziemniaki w ziołach z warzywami w półmisku
Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami
Źródło: olgakr/Getty Images
Wraz z początkiem marca zaczynają pojawiać się pierwsze warzywa, które nazywamy nowalijkami. Daria Ładocha pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować pyszne i lekkie dania ze świeżych warzyw. Sprawdź, jak zrobić ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą.
Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami

Składniki:

  • 700 g małych, młodych ziemniaków,
    • przyprawy: oregano, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy,
      • pęczek młodej marchewki,
        • przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, curry,
          • oliwa z oliwek,
            • sól, pieprz,
              • chili w płatkach,
                • sok z 1 cytryny,
                  • liście świeżej bazylii,
                    • liście świeżej mięty,
                      • koperek,
                        • sałata rzymska,
                          • 200 ml śmietany,
                            • 1 miękkie awokado obrane ze skórki,
                              • 250 g pomidorków koktajlowych,
                                • garść łuskanych pistacji.

                                  Sposób przygotowania ziołowych ziemniaków i nowalijek

                                  1. Umieść ziemniaki w łupinach w garnku, zalej wodą i dopraw solą. Od momentu zagotowania trzymaj w garnku około 7 minut, a następnie odcedź je na sitku i chwilę podrzucaj, aż całkiem ociekną z wody.
                                    1. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wyłóż młode marchewki po odcięciu naci. Dopraw paprykami oraz curry i skrop oliwą z oliwek. Ziemniaki dopraw czosnkiem, oregano i pieprzem cytrynowym i skrop również oliwą. Piecz w piekarniku około 25 - 35 minut.
                                      1. W tym czasie przygotuj sałatę. Ułóż jej liście na półmisku i przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z musztardą francuską i dodaj sok z cytryny i chili w płatkach. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj awokado, pomidorki koktajlowe oraz pistacje. Dodaj również świeże liście bazylii i mięty. Podawaj z młodymi, pieczonymi warzywami.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Daria Ładocha

                                        Źródło zdjęcia głównego: olgakr/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana