Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami - przepis Darii Łodochy

Ziemniaki w ziołach z warzywami w półmisku
Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami
Źródło: olgakr/Getty Images
Wraz z początkiem marca zaczynają pojawiać się pierwsze warzywa, które nazywamy nowalijkami. Daria Ładocha pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować pyszne i lekkie dania ze świeżych warzyw. Sprawdź, jak zrobić ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą.
Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami

Składniki:

  • 700 g małych, młodych ziemniaków,
  • przyprawy: oregano, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy,
  • pęczek młodej marchewki,
  • przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, curry,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • chili w płatkach,
  • sok z 1 cytryny,
  • liście świeżej bazylii,
  • liście świeżej mięty,
  • koperek,
  • sałata rzymska,
  • 200 ml śmietany,
  • 1 miękkie awokado obrane ze skórki,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • garść łuskanych pistacji.

Sposób przygotowania ziołowych ziemniaków i nowalijek

  1. Umieść ziemniaki w łupinach w garnku, zalej wodą i dopraw solą. Od momentu zagotowania trzymaj w garnku około 7 minut, a następnie odcedź je na sitku i chwilę podrzucaj, aż całkiem ociekną z wody.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wyłóż młode marchewki po odcięciu naci. Dopraw paprykami oraz curry i skrop oliwą z oliwek. Ziemniaki dopraw czosnkiem, oregano i pieprzem cytrynowym i skrop również oliwą. Piecz w piekarniku około 25 - 35 minut.
  3. W tym czasie przygotuj sałatę. Ułóż jej liście na półmisku i przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z musztardą francuską i dodaj sok z cytryny i chili w płatkach. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj awokado, pomidorki koktajlowe oraz pistacje. Dodaj również świeże liście bazylii i mięty. Podawaj z młodymi, pieczonymi warzywami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości