Z wielu przyczyn coraz więcej osób stara się unikać glutenu. Najczęściej eliminuje się go z powodu alergii, potrzeby zmian nawyków żywieniowych, określonej diety. Na szczęście z dostępnością mąk bezglutenowych nie ma najmniejszego problemu. Jaki typ najlepiej wybrać?
Rzodkiew japońska (inaczej daikon) to warzywo cieszące się dużą popularnością w Azji. W Polsce jest zdecydowanie mniej znane i rzadziej używane. Rzodkiew daikon z reguły wykorzystuje się w przepisach na różne rodzaje lekkich surówek. Jakie ma właściwości i kulinarne możliwości?
Zero waste to ruch, który podbija serca ludzi na całym świecie.
Ostrygi – albo się je kocha, albo nienawidzi. Warto poznać ich smak, aby dowiedzieć się, do której grupy można się zaliczyć. Zamknięte są w grubej skorupie, która może odstraszać osoby próbujące ostryg po raz pierwszy.
Jesienny jadłospis powinien obfitować w pożywne, rozgrzewające dania, które pomagają poradzić sobie z niską temperaturą za oknami, a przy okazji skutecznie wspierają układ odpornościowy organizmu. Nie da się ukryć, że nic tak dobrze nie wpływa na poprawę samopoczucia w deszczowy dzień, jak gorące, aromatyczne potrawy, przygotowywane na bazie zdrowych produktów. Zupa tajska z warzywami i kurczakiem jest tego najlepszym przykładem.
Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Cepeliny, bliny, skwarki, duża ilość mąki, tłuszczu, ziemniaków – gdy słyszymy "kuchnia kresowa" lub "restauracja kresowa", oczami wyobraźni widzimy zachęcające, lecz niezbyt dietetyczne dania, od których raczej nie ubędzie nam kilogramów. Czy jednak potrawy kresowe zawsze takie są? A może da się połączyć dbałość o zdrowie z tradycyjnym smakiem kresowych dań?
W regionalnej kuchni Podhala nie brakuje miejsca również na deser. Bombolki to drożdżowe, pieczone placuszki, tudzież ciasteczka, polewane roztopionym masłem i miodem. Po wyciągnięciu z piekarnika przypominają amerykańskie naleśniki lub mini pączki. Sprawdź prosty przepis.
Seler korzeniowy to jedna z odmian selera zwyczajnego, która ma wiele zdrowotnych właściwości i szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego warto uzupełnić dietę o ten składnik i jak wygląda jego uprawa w domowych warunkach? Sprawdź, jak możesz wykorzystać seler korzeniowy podczas codziennego przygotowywania posiłków.
Sielawa to ryba słodkowodna z polskich jezior. Delikatna w smaku, z dużymi, łatwo odchodzącymi ośćmi. Nietrudna do przyrządzenia, dobrze smakuje wędzona, grillowana i marynowana w occie. Jak można podać sielawę? Jakie ma wartości odżywcze?
Na jesieni najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju przetwory, w tym kiszonki. Oprócz kapusty czy ogórków, można przygotować także kiszone jabłka. Są praktycznie niedostępne w sklepach, chociaż dawniej królowały na polskich stołach. Przedstawiamy nasz prosty przepis.
Już stał się hitem w sieci.
Pasta z ciecierzycy popularna jest na Bliskim Wschodzie i podbija nasze europejskie kuchnie. Hummus pochodzi z Egiptu, a w podstawowym wariancie jest zmiksowaną ciecierzycą z pastą tahini powstałą z sezamu. Można do niej dodać różne dodatki - paprykę, imbir, a nawet dynię. Przedstawiamy przepis na jesienny hummus.
Jesienny czas sprzyja daniom makaronowym i pysznym deserom - czyli smakom, z których słyną Włochy.
Jego przygotowanie wymaga dużo pracy, ale jest tego warte.
Dżemy można robić niemal ze wszystkich owoców. Nie inaczej jest z winogronami. Podobnie jak ze śliwek, tak z zielonych i czerwonych gron można zrobić nie tylko konfitury, ale też powidła. Sprawdź nasze proste przepisy.
Z pestkami lub bez, mocno lub delikatnie słone. Kiszone śliwki to wyjątkowy smak i ogromna ilość witamin. Jesień jest idealnym momentem na przygotowanie domowych weków. Poznaj nasz prosty przepis.
Podobno lasagne była jadana już w średniowieczu, jednak różniła się znacznie od tego, czym zajadamy się dzisiaj.
Ocet ryżowy najczęściej stosowany jest do przyrządzania sushi. Jego różne odmiany produkowane są w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii, a także w Korei. Każdy z rodzajów charakteryzuje się innym smakiem. Ocet ryżowy z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu.
Sprawdź prosty przepis.
Aronia bywa mylona z czarną porzeczką. Ma ona jednak bardziej cierpki smak i dojrzewa jesienią, kiedy nastają pierwsze mrozy. Jest idealna do przetworów, zwłaszcza nalewek, win oraz soków. Można jednak z niej przyrządzać też pyszne konfitury i dodawać do ciast. Sprawdź nasz przepis na proste kruche ciasto w formie tarty!
Jasiek Kuroń pojawił się w kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentować propozycje obiadowe dla każdego. Jak przygotować tortillę de patatas, zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i kotlety ze schabu z kością? Sprawdź przepisy.
Co zrobić z resztkami po rosole? Możemy je zamrozić albo przygotować dania na kolejny dzień. Swoimi przepisami podzieliła się Natalia Maszkowska, uczestniczka 7. edycji programu "MasterChef". Zobacz, jak z pozostałości po rosole przygotować placki, pastę na kanapki i imbirowy krem.
To jedne z najbardziej lubianych owoców morza. Doskonale smakują na surowo, z grilla albo jako dodatek do makaronu i składnik sałatki. Ich delikatny smak zachwyci każde podniebienie. Jest wiele powodów, dla których warto poznać przegrzebki! Jak przygotować dania z ich dodatkiem? Sprawdź nasze pyszne propozycje.
Skorzystaj z sezonu na śliwki i przepisów Sebastiana Olmy. Przygotuj na śniadanie domowe powidła śliwkowe i naleśniki, na obiad pieczoną kaczkę, a na kolację sałatkę z kozim serem.
Śniadanie to podstawa zdrowej diety. Jaki jest najlepszy sposób na szybki i pełnowartościowy posiłek na początek dnia? Czym zastąpić kupowaną w drodze do pracy lub szkoły słodką bułkę i jak komponować posiłki dla dzieci? Czas "odczarować" klasyczne kanapki – mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Nie jesteśmy skazani na bezsmakową owsiankę – można ją podawać z zapiekanymi owocami lub w formie chrupiących kuleczek. Dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda przedstawia sprawdzone przepisy.
Z końcem lata i pierwszymi dniami jesieni rozpoczyna się sezon przeziębień. Warto więc w tym czasie zadbać o odporność. Czosnek to świetne źródło wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu witamin. Proces kiszenia czyni go jeszcze bardziej wartościowym. Sprawdź prosty przepis na domowy, kiszony czosnek.
Kurczak nadziewany chałką i grzybami leśnymi z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem; rolada z biszkoptów nadziewana kremem z białej czekolady, konfiturą z czarnej porzeczki i świeżymi jeżynami, a także nadziewane muszle makaronowe z dynią, indykiem, leśnymi grzybami, sosem pomidorowym zapiekane z serem feta - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 4. edycji programu "Masterchef", Damian Kordas.
W polskich lasach znaleźć można nie tylko grzyby, jagody czy maliny. Kryją się tam również coraz bardziej doceniane ze względu na swój smak i właściwości - jeżyny. Z tych soczystych owoców można zrobić różne przetwory, a także pyszne, domowe wino. Sprawdź nasz przepis.
Dzieci i młodzież wróciły już do szkół, a zatem nadeszła pora na przygotowanie drugich śniadań do plecaka. Trwająca wciąż pandemia w wielu przypadkach negatywnie odbiła się na wadze nie tylko dorosłych pracujących zdalnie, ale też na dzieciach uczących się online. Na pomoc przychodzi znany młodym TikTok, na którym można znaleźć wiele przepisów na niskokaloryczne przekąski inspirowane popularnymi słodyczami.