Kombucza (kombucha) to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się leczniczy napój. Substratami do jego produkcji są również: herbata, cukier, ocet winny. Odpowiednia dawka kombuchy poprawia samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu.
Ogórki kiszone są smaczne, bardzo zdrowe i świetnie komponują się posiłkiem. Do tego ich przygotowanie jest na tyle proste, że każdy z nas może to zrobić. Jak się do tego zabrać? Poznajcie najlepsze przepisy na ogórki kiszone Emilii Sznajder, która prowadzi duże gospodarstwo specjalizujące się w kiszeniu warzyw.
Najlepsze pomidory to te świeże? Nic bardziej mylnego. Zanim na dobre nadejdzie jesień i zima, zróbmy przetwory. Dzięki nim będziemy mogli poczuć smak prawdziwych pomidorów w różnych aranżacjach przez wszystkie chłodniejsze miesiące.
Tamarillo pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawia się go w Ekwadorze, Chile, Peru, Nowej Zelandii i USA. Należy do tej samej rodziny, co pomidor, czyli do psiankowatych. Tamarillo przypomina zresztą w smaku pomidora, wzbogacone jest jednak o słodką nutę. Owoc zawiera liczne składniki odżywcze – potas, wapń, magnez, żelazo, witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B.
Dutch Baby to niezwykle prosta i smaczna przekąska. Do wykonania samej podstawy potrzebnych jest tylko pięć składników, a dodatki to kwestia indywidualnych upodobań i fantazji kulinarnych. Sprawdź jeden z najkrótszych przepisów w naszej kuchni. Tym razem prosto od Katarzyny Bosackiej.
Dojrzewają w tropikalnych lasach Amazonii, ale jakie profity dla zdrowia przynoszą orzechy brazylijskie? Selen w nich zawarty korzystnie oddziałuje na tarczycę, a także pozytywnie wpływa na płodność mężczyzn. Ale to nie wszystko. Znacznie więcej dowiesz się z tego artykułu.
Zaskocz domowników i przygotuj pyszny deser lodowy. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy na wafle, lody crème anglaise, sorbet malinowy i szarlotkę z lodami.
Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Miłośnicy kuchni ciągle poszukują nowych przepisów, które mogłyby pokazać kolejne oblicza tego wyjątkowego składnika wielu polskich dań. Sprawdźcie przepisy Szymona Czerwińskiego na sprytne gołąbki bez zawijania, pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem i nowy colesław.
Frytki to jedna z ulubionych przekąsek, można ją jeść pod postacią popularnego brytyjskiego dania "fish and chips", jako dodatek do obiadu lub po prostu danie główne. Problem pojawia się wtedy, kiedy ma się ochotę zostawić trochę "na później", gdyż często na drugi dzień robią się miękkie i nieapetyczne. Zatem, co zrobić, aby po odgrzaniu cieszyć się ponownie pysznymi, chrupiącymi frytkami? Odpowiedź jest zaskakująco prosta!
Ryba na polskich stołach najczęściej gości jako danie obiadowe. Można jednak z niej przygotować również przystawki i przekąski. Przykładem zimnej przystawki jest ryba po chojnicku, którą przygotowuje się, mieszając usmażone filety z ryby z duszonymi, aromatycznymi warzywami. Przepis na rybę po chojnicku można samodzielnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i przyprawy.
Zadbaj o swój układ kostny przez dietę. Poznaj zdrowe przepisy dr Hanny Stolińskiej na placuszki gryczano-lniane, burgery z dorsza, owsiankę na słono, brukselkę, pieczonego kalafiora i sałatkę z tofu.
Dania kuchni azjatyckiej po polsku? To możliwe. Udowodniła to Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała smażony ryż z młodą kalarepką i polską kukurydzą i jajkiem sadzonym, azjatyckie placuszki z warzywami z sosem i sałatką ogórkową, a także ramen na polskim rosole.
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Krynicy Morskiej. Razem z Tomaszem Leśniakiem, szefem kuchni reprezentacji Polski w piłce nożnej odkrywali smaki dań z rusztu, przygotowane w dwóch wersjach - klasycznej i wege.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad lub przekąskę. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na paprykę faszerowaną kaszą, kotleciki drobiowe w pomidorach i michę warzyw z kremowym sosem.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowe mórz, czyli krewetki w roli głównej. Zobacz, jak przygotować makaron bezglutenowy, szaszłyki, sałatkę i grzanki według przepisów Piotra Kucharskiego.
Ramen to klasyczna potrawa kuchni japońskiej, która w ostatnich latach zyskała olbrzymią popularność w wielu częściach świata, w tym w Polsce. Kolejne sposoby na jej przygotowanie stają się hitem. Podobnie z prostym przepisem poniżej.
Ryż jaśminowy jest lekki, zdrowy i bardzo pożywny. Króluje w chińskich potrawach i słodkich deserach. Jak gotować ryż jaśminowy i jakie ma wartości odżywcze?
Mango to pyszny owoc, który świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, a także składnik sałatek czy koktajli. Jednak ze względu na twardą i przyklejoną do miąższu pestkę, dla wielu osób problemem staje się jego obieranie i krojenie. Sprawdź, jak obrać mango na trzy różne sposoby i jak je jeść.
Piątek trzynastego wcale nie musi być zły. My postanowimy go Państwu odczarować. A w zasadzie zrobi to Andrzej Polan w swojej słonecznej kuchni, który przygotował dla nas: ciasto drożdżowe z kukurydzą, kurczakiem i serem, schab i sernik z morelami.
Jajecznica to chyba najpopularniejsze polskie śniadanie, które niejednemu się już przejadło. Jeśli szukasz jakiejś zdrowej alternatywy, to z pomocą może pospieszyć Ci właśnie przepis na jajecznicę z tofu. To oryginalne danie zaskoczy Twoich znajomych, a co istotne – zasmakuje także wielu weganom!
Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.
Za co kochamy włoską kuchnię? Za prostotę. Z kilku dobrej jakości składników jesteśmy w stanie wyczarować przepyszne dania. Tęsknisz za smakami Italii? W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiła się Cristina Catese - Włoszka, która przygotowała proste dania na włoską fiestę, a towarzyszył jej... Andrzej Krzywy. Co ugotowali?
Hiszpańskie dania wyjątkowo smakują Polakom i chętnie sięgają po przepisy z tej kuchni. Tym razem w piękną kulinarną podróż zabierze nas Adrian Stojewski, który miał okazję podróżować po Hiszpanii i poznać tajemnice na idealne wykonanie tortilly de patatas, croquetas de Jamón Serrano i salpicón de marisco.
Sierpień jest miesiącem, w którym rozpoczyna się trwający do końca lata sezon na cukinię. To właśnie wtedy jest najpyszniejsza i doskonała do przygotowywania wielu różnych potraw. Można ją gotować, smażyć, piec, a nawet jeść na surowo. Właśnie na tę ostatnią formę stawiamy w poniższym przepisie na surówkę z cukinii.
Wędzona ryba świetnie sprzedaje się nad morzem w sezonie wakacyjnym. Wiele osób kupuje ją sobie na zapas, w formie kulinarnej pamiątki. Dowiedz się, w jaki sposób i jak długo należy ją przechowywać, aby zachowała swój smak jak najdłużej.
Porzeczki dostępne są w trzech odmianach - czerwonej, białej i czarnej. Mimo że wszystkie są bardzo smaczne, to najwięcej witamin i substancji odżywczych mają te czarne. Jak je zatrzymać? Jak przygotować z nich kompot, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok?
Fioletowy chleb podbija media społecznościowe. Nic dziwnego. Nie tylko pyszne, ale dodatkowo zdrowe i piękne jedzenie zawsze znajdzie miłośników. Sprawdź i wypróbuj przepis na ten wyjątkowy wypiek krok po kroku.
Sos ostrygowy pochodzi z Państwa Środka, gdzie wykorzystywany jest na wiele sposobów. Każdy, kto zastanawia się, do czego użyć sosu ostrygowego, powinien wiedzieć, że można go dodać do dań mięsnych, ryb, owoców morza, a nawet warzyw.
Są potrawy, którymi można zaimponować znajomym podczas spotkania towarzyskiego, ale w większości przypadków są one jednak trudne do przygotowania. Martyna Chomacka udowadnia jednak, że nie zawsze. Jej dania są nie tylko eleganckie i smaczne, ale też banalnie proste w wykonaniu.
Wakacje to świetny czas, by przygotowywać dania na grillu. Zwykle zajadamy się kiełbaskami czy karkówką, ale znany ekspert kulinarny, Piotr Kucharski, zachęca, by spróbować pysznej, przypieczonej cielęciny.