Szybkie danie z ryżem i warzywami, np. ryż curry z warzywami i rybą lub kurczakiem, to danie nie tylko proste, ale i pyszne. W zależności od własnych upodobań możesz podać biały lub brązowy ryż z warzywami jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Sprawdź, jakie są podstawowe przepisy na ryż z warzywami.

    Eksperymentując z przygotowaniem dań kuchni chińskiej, koniecznie trzeba wypróbować przepis na sajgonki warzywne. Są pyszne i proste. Poza tym nie muszą być daniem czysto wegetariańskim. Smaczne są również sajgonki z kurczakiem i warzywami lub sajgonki z mięsem mielonym i warzywami.

    Sałatka będzie pasowała do każdego obiadu. Dobrą sałatkę można zrobić z różnych produktów, które są w większości kuchni. Dietetyczne sałatki do obiadu będą czymś, po co sięgną nie tylko osoby będące na diecie. Sałatka na obiad z kurczakiem lub makaronem – jak ją przygotować?

    Często jako dorośli na nowo odkrywamy smak warzyw znienawidzonych w dzieciństwie. Tak nierzadko bywa ze szpinakiem – po latach doceniamy jego smak i aromat. W połączeniu z chrupiącym, lekko maślanym ciastem francuskim i intensywnym w smaku czosnkiem zyskuje w naszych oczach i często gości na naszych stołach. Szpinak w cieście francuskim to świetna przekąska, a także danie obiadowe, do którego mało kogo trzeba namawiać.

    Czy może być coś pyszniejszego niż delikatne ziemniaczki zapiekane w śmietanowym sosie? Brzmi jak bajka i nie bez powodu francuskie ziemniaki (gratin dauphinois) można zaliczyć do grona tzw. comfort food. Jest to danie, które kojarzy nam się dobrze, smakuje nam, ale i też jest prawdziwą bombą kaloryczną. To swego rodzaju pocieszyciel w pełne szarości dni. Przygotowanie francuskich ziemniaków jest dziecinnie proste. Pozwól oczarować się temu niepozornemu daniu, które zawsze wygrywa walkę: jedzenie kontra przygnębienie.

    Polacy uwielbiają kotlety – mielone, schabowe, a także filety z drobiu smażone w panierce. Podawane z ziemniakami i surówkami są symbolem niedzielnego obiadu. Jednak nawet nasze ulubione danie może się z czasem znudzić. Wtedy czas na zmiany. Świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów będzie filet z kurczaka po parysku.

    Dania kuchni azjatyckiej goszczą coraz częściej na naszych stołach. Chętnie przygotowujemy curry i to na wiele sposobów, słodko-kwaśne zupy, tamaryndowe krewetki czy tajskie noodle z woka. Z coraz mniejszą obawą sięgamy po nieznane nam niegdyś przyprawy i składniki. Wciąż jednak nie możemy przekonać się do pędów bambusa. A to ogromny błąd, ponieważ zupa bambusowa to prawdziwa gratka dla smakoszy.

    Banany w cieście kojarzą nam się z czymś miękkim i słodkim. Właśnie taki jest ten deser – rozpływający się w ustach i przepyszny! Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a wiele przepisów i dodatków pozwala odkrywać banany w cieście na nowo z każdą kolejną recepturą. Sprawdzają się nie tylko na niedzielne śniadania dla małych i dużych łasuchów, ale i jako smaczny deser. Nie ma nic lepszego na kinderparty niż banany w cieście francuskim z Nutellą.

    Frytki znane są od wieków. Te kupowane w sieciach fast food, przy ulicy czy domowe. Wszystkie mają swój specyficzny smak i aromat. Frytki francuskie to wyjątkowy przysmak, który święci triumfy zarówno w budkach przy ulicy, jak i w eleganckich restauracjach. Warto przyrządzić je również w domu, by wyczarować przepyszny dodatek do obiadu czy kolacji.

    Humus jest to pasta lub po prostu dip, który przywędrował do nas aż z dalekiego Egiptu! Warto wprowadzić taki egzotyczny smak do swojej kuchni, bo ma on bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

    Kebab stanowi dziś jedno z najpopularniejszych dań typu fast food w polskich lokalach, podobnie zresztą jak gyros. Nazwy te nierzadko stosowane są wymiennie, choć różnica jest znacząca. Sprawdź na czym polega!

    Francuski ser pleśniowy to gatunek sera, który jest wytwarzany z mleka oraz podpuszczki. Ich szczególną cechą jest fakt, że może porastać je niebieska, biała lub zielona pleśń. Nie są przez to niesmaczne - wręcz przeciwnie - są przysmakiem smakoszy na całym świecie!

    Tosty i grzanki to idealny pomysł na śniadanie. Jeśli szukasz jakiejś alternatywy dla klasycznych tostów z serem, to warto poznać przepis na tosty francuskie. Możesz je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono – w obu przypadkach to przepisy na dania proste, szybkie, a przede wszystkim bardzo smaczne.

    Może i pieczarki nie należą do najwykwintniejszych składników, ale zapieczone z ciastem francuskim, mają naprawdę wyjątkowy smak. Możliwości przyrządzenia tego wypieku jest kilka, wyselekcjonowaliśmy nalepsze propozycje, które doskonale sprawdzą się jako przekąski na domowym przyjęciu w gronie znajomych.

    Francuzi dość rzadko jedzą jajka na śniadanie, bo znacznie bardziej wolą rozpocząć dzień od słodkich smaków. Ponoć nawet wtedy, gdy ugotują sobie jajko na miękko, jedzą je w bardzo specyficzny sposób – kroją chleb w cienkie paski, które maczają w żółtku. Nie zmienia to faktu, że przepisy na jajko po francusku czy parysku są bardzo znane. Tak przygotowane jajka mogą być alternatywą dla jaj przygotowanych w tradycyjny i nieco już nudny sposób. Sprawdź najlepsze przepisy!

    Cukinia to wartościowe, pełne witamin i minerałów warzywo, które często gości w naszej kuchni. Wszyscy znamy placuszki z cukinii, surówki oraz nadziewane łódeczki. Warto jednak poznać jeszcze jeden pyszny wariant podania tego warzywa. Jest nim puree z cukinii, które przygotowuje się szybko, a zjada jeszcze szybciej.

    Piwo jest najstarszym i najczęściej spożywanym napojem alkoholowym w Polsce i na świecie. Zazwyczaj sięgamy po piwa dużych koncernów ze sklepowej półki i nie zdajemy sobie sprawy, że domowe piwo może smakować znacznie ciekawiej. Jak zrobić piwo domowym sposobem?

    Sok z malin domowej roboty to specjał przygotowywany przez nasze mamy, ciocie i babcie. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że chętnie sięgamy po niego w okresie przeziębień i grypy. Zarówno sok z malin gotowany, jak i sok z malin na surowo jest prosty w przygotowaniu, dlatego warto o tym pomyśleć, gdy trwa sezon na te owoce.

    Banany to owoce, które idealnie sprawdzają się jako składnik deserów. Dobrze łączą się z wieloma produktami, np. lodami, czekoladą, bitą śmietaną, innymi owocami. Mamy też wiele możliwości co do formy podania – tak samo pyszny będzie deser bananowy na zimno, jak i na ciepło. Jak można przygotować i podać banany? Jakie są proste i szybkie propozycje przepisów na szybki deser bananowy?

    Kto z nas umie sobie odmówić pysznej czekolady? Desery z jej udziałem smakują wyśmienicie, a do tego uwalniają endorfiny, czyli hormony szczęścia. Przypływ radości po skosztowaniu takiego specjału z pewnością jest wart tego dietetycznego „grzechu”.

    Sezon na jabłka mamy bardzo długo, więc warto z nich korzystać pełnymi garściami. Bogactwo odmian stwarza nam duże pole do popisu w kwestii przepisów. Możemy wybierać między wieloma smakami. Oprócz spożywania tych wartościowych owoców na co dzień warto pokusić się o przyrządzenia na ich bazie czegoś słodkiego.

    Dzieci lubią kaprysić przy jedzeniu. Jak “upiec dwie pieczenie na jednym ogniu” i podać im coś, co lubią, a jednocześnie przemycić wartościowe składniki? Recepta jest prosta – deser z galaretką to strzał w dziesiątkę!

    Karczochy można traktować jak dodatek do dań i jako naturalny antybiotyk – w obydwu przypadkach roślina sprawdza się wyśmienicie. Sok z karczocha to jeden z ulubionych środków odchudzających dla osób, które korzystają z naturalnych metod leczniczych. Poznaj inne zalety karczocha.

    Lekkie desery owocowe mogą jeść wszyscy bez obawy o to, że przytyją. Owoce zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i pierwiastków. Dlatego w sezonie powinniśmy jak najczęściej sięgać po świeże owoce – desery owocowe na lato nie tylko świetnie smakują, ale też mają dobroczynny wpływ na zdrowie.

    Deser lodowy z owocami jest na honorowym miejscu w menu niemal każdej restauracji. Kilka gałek lodów podanych z bitą śmietana i owocami nie jest jednak szczytem kulinarnej sztuki. Jak zatem przyrządzić ten deser kreatywnie? Jest na to kilka sposobów.