Zupa z brukwi jest wielu Polakom dobrze znana, ale raczej rzadko gotowana. Wszystko przez to, że kojarzy się głównie z okresem drugiej wojny światowej i okupacji. Właśnie wtedy mieszkańcy Polski zmuszeni byli jadać ją znacznie częściej niż tego chcieli. Mimo wszystko warto ją przygotować i przekonać się, że może być naprawdę smaczna.
Ciasteczka z serialu "Sqiud Game" są typowym cukierkiem z Korei Południowej, który był bardzo popularny w ubiegłym wieku. W związku z rosnącym zainteresowaniem programem, wielu użytkowników TikToka zapragnęło zrobić własne wersje tych słodyczy.
Zupa krem z dyni i pomidorów z dodatkiem pieczonej gruszki, według przepisu Magdy Gessler, to doskonała propozycja na jesienny, rozgrzewający posiłek. Najpyszniejsza będzie właśnie o tej porze roku, w której dyni pod dostatkiem. Sprawdź przepis na zupę krem dyniowo - pomidorowy Magdy Gessler.
Z kopru włoskiego powstaje herbata, która leczy wzdęcia czy kaszel. Koper włoski ma właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne, lecz trzeba stosować go umiejętnie. Właściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od wieków. Napar z rośliny podawały już nasze babcie. Warto kontynuować tę tradycję. Przekonaj się o zaletach naparu z tego warzywa.
Likier kawowy jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Można go podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu, a jego smakiem można cieszyć się wiele miesięcy. Nie musi też stać w lodówce. Sprawdź nasze sposoby na domowy likier kawowy z mlekiem skondensowanym i bez.
Hipokras to napój alkoholowy. Zgodnie z legendą, jego wynalazcą miał być Hipokrates, a nazwa miała pochodzić od prymitywnego filtra, który był używany przy produkcji, nazywanego właśnie rękawem Hipokratesa. Poznaj nasz sposób na domowy hipokras.
Dynia może być wykorzystywana nie tylko do wypieków i słonych potraw. Puree nada się również do zrobienia pysznego dyniowego irish creamu, czyli likieru na bazie whisky i śmietany. Sprawdź nasz prosty przepis na jesiennego drinka.
Kuchnia szwedzka znana jest na świecie jako niezwykle zdrowa i wartościowa. Szwedzi najchętniej sięgają po dania rybne i owoce morza. Najpopularniejsze są śledzie, makrele, łososie i anchois.
Mimo że znaczna część osób kojarzy kuchnię turecką głównie z kebabem, chałwą czy baklawą, warto przypomnieć, jakie jeszcze dania wchodzą w skład tej smacznej kuchni. W daniach tureckich widać bowiem bardzo wiele interesujących wpływów: chińskich, hetyckich, greckich, francuskich czy środkowoazjatyckich.
Owoc granatu ma cenne właściwości prozdrowotne, choć wciąż jest mało popularny. Być może wynika to z trudności w przetwarzaniu go – wiele osób wciąż nie wie, jak granat obrać, aby się nie ubrudzić. Dowiedz się, jak go przyrządzić i dlaczego warto to robić.
Sprawdź, jak przygotować muffinki na słono w wersji z kurczakiem, z szynką i suszonymi pomidorami. Domowe wypieki wcale nie muszą być tuczące, tłuste i niezdrowe. Nie musisz unikać słonych przekąsek, jeśli tylko poznasz dobre przepisy dietetyczne.
Domowe sposoby leczenia stanowią częstą odpowiedź na liczne dolegliwości. Ból gardła, kaszel, osłabienie, gorączka? Od lat w wielu polskich domach pije się wtedy mleko z miodem. Jednak czy ta mikstura faktycznie działa?
Kruche ciasto przygotowuje się ze schłodzonego masła, żółtek oraz z mąki (krupczatki lub innej pszennej). Z kruchego ciasta można przygotować kruche ciasteczka lub pełnowymiarowe ciasto. Kruche ciasto stanowić może spód do szarlotki lub sernika.
Pyszne muffinki waniliowe możesz przygotować w niecałe 40 minut. To szybki deser, który wymaga minimalnej ilości składników, zawsze dostępnych pod ręką. Niespodziewani goście albo nagła ochota na coś słodkiego nie będą już kłopotem. Sprawdź, jak zrobić muffinki waniliowe z kawałkami czekolady lub z dżemem.
Świszcz to chyba jedno z najprostszych dań, jakie proponujemy w naszej kuchni. Do jego przygotowania potrzebne będą tylko trzy składniki. Warto wypróbować ten prosty przepis nie tylko w okresie świątecznym, dla którego jest typowy, zwłaszcza na Dolnym Śląsku. Świetnie sprawdza się również w roli śniadania czy pożywnej kolacji.
Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważne miejsce. Choć w czasie PRL były bardzo niedoceniane, dziś, 30 lat po upadku komunizmu odzyskują swoją świetność. Najpopularniejsi szefowie kuchni wciąż poszukują nowych receptur na ich przygotowanie. W naszej kuchni swoimi przepisami na te wyjątkowe warzywa podzieliły się Katarzyna i Zofia Pilitowskie.
Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Palmy daktylowe uprawia się w Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Drzewko można zasadzić także w doniczce i trzymać w domu, jednak w takich warunkach nie wyda owoców. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.
Wybierając się do restauracji, możemy mieć ochotę na skosztowanie homara – rarytasu, który słynie z wyjątkowego, delikatnego smaku. Problemem jest jednak samo obieranie homara – nie każdy wie, jak wyciągnąć mięso spod pancerza, co skutecznie zniechęca do zamówienia tego wyrafinowanego dania z karty. Jak się jednak okazuje, na wszystko znajdzie się sprawdzony sposób. Jak jeść homara?
Gotowanie jajek na twardo to jeden z najprostszych sposobów na ich przygotowanie. Można jeść je samodzielnie, lecz także przyrządzić na ich bazie pyszne dania, w tym przekąski oraz sycące potrawy na ciepło.
Osoby, które chodzą na siłownię lub uprawiają sporty, pewnie doskonale znają bulletproof coffee, czyli kawę kuloodporną - do której dodaje się masło. Ostatnimi czasy TikToka podbija kawa białkowa, czyli proffee, od słowa
Avgolemono – w Polsce znana jako zupa cytrynowa krem, to jedno z tradycyjnych dań kuchni greckiej. Przepis bazuje na mięsnym bulionie, do którego dodaje się jajka oraz cytrynę. Zupę serwuje się z kurczakiem i ryżem lub makaronem. To pyszna potrawa, której smak nieco przypomina wakacyjne uczty.
Sezon na jesienne owoce w pełni. Poznaj przepisy na Tarte Tatin z lodami, gruszkę w syropie kawowym, francuskie tosty ze śliwką oraz cobbler z owocami.
Amaretto to jeden z popularniejszych likierów, który pije się na całym świecie. Wysoka zawartość alkoholu sprawia, że najczęściej wykorzystuje się go jako składnik drinków. Istnieje jednak wiele innych, sprawdzonych sposobów na to, jak go pić. Można stosować go również podczas przygotowywania niektórych potraw.
Jak uprzyjemnić sobie chłodne i ciemne popołudnia? Najlepiej ciastem z sezonowymi jabłkami i świeżymi orzechami - taka właśnie jest wiewiórka. To istny smak jesieni! Idealna z kakao lub pumpkin latte, wszystko zależy od naszej fantazji. Poznaj nasz prosty przepis.