Materiał promocyjny

Pierniczki – patent na świąteczne dekoracje

Źródło: TVN Style
Kiedy zapytamy kogokolwiek o to, jakie zna świąteczne ciasteczka, odpowiedź: pierniczki jest więcej niż pewna. Nic dziwnego, korzenny zapach, złocista barwa i nawiązujące do bożonarodzeniowych symboli kształty czynią je niemal idealnym kandydatem do tytułu króla grudniowych łakoci. Jak je przygotować i ozdobić, żeby zachwycić bliskich? Anna Nowak-Ibisz, Agnieszka Winnicka i Magda Socha-Włodarska podzieliły się z nami swoimi patentami na święta.

Jak ozdobić pierniczki? Poznaj sposób Anny Nowak-Ibisz

Świąteczne pierniczki zachwycają nas nie tylko swoim niepowtarzalnym aromatem i zniewalającym smakiem. Ozdobione lukrem i kolorowymi posypkami stanowią często filar jadalnych dekoracji, które mogą mieć właściwie tylko jedną wadę: znikają w mgnieniu oka. Jak je przygotować, żeby rzeczywiście wzbudzały zachwyt? Anna Nowak-Ibisz wykorzystuje do tego celu lukier, cukrowe pisaki Dr. Oetker i świąteczne posypki. Stworzenie bajecznych dekoracji z ich wykorzystaniem to dziecinna igraszka. A skoro już o najmłodszych domownikach mowa – pieczenie i ozdabianie pierniczków z pewnością przypadnie do gustu także waszym pociechom. Zaproście je do wspólnej zabawy i razem wyczarujcie magię świąt. Ania wykorzystała słodkie wypieki do stworzenia wyjątkowego, bożonarodzeniowego wieńca. Ogranicza nas tu właściwie tylko wyobraźnia. Może wy stworzycie piernikową choinkę?

Świąteczne pierniki Magdy Sochy-Włodarskiej

Oczywiście zanim przystąpimy do ozdabiania ciastek musimy je wcześniej upiec. W sieci aż roi się od przepisów i receptur, jednak jak wybrać tę najlepszą? Jakich składników użyć? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Przytłoczeni nadmiarem informacji w końcu rezygnujemy z całej zabawy. Tymczasem Dr.Oetker stworzyłmieszankę z dodatkiem miodu oraz przypraw korzennych, dzięki której każdy z nas w domowym zaciszu może przygotować świąteczne wypieki. Do bazy, która znajduje się w opakowaniu, należy dodać jedynie 100 g masła, 1 jajko i przygotować mąkę do posypania blatu. To banalnie proste. Wszystkie składniki należy zagnieść na jednolitą masę, schłodzić ją, a następnie dać się ponieść wyobraźni i z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami ulubione kształty. Nie macie w domu foremek? Spokojnie. W opakowaniu znajdziecie jeden wybrany wzór z kolekcji zimowej.

Magda zdecydowała, że własnoręcznie przygotowane pierniczki podaruje swoim bliskim. To zawsze fantastyczny pomysł, jednak prowadząca program „Ach, ta impreza!” zdecydowała się wznieść go na wyższy poziom i ze słodkich wypieków przygotowała las w słoiku. Ciasteczka w kształcie zwierzątek i choinek ułożyła w pięknym, szklanym naczyniu i tak przygotowane obiecała zostawić pod choinką. Taki prezent z pewnością ucieszy każdego, do kogo trafi.

Pierniczkowe dzieła sztuki
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pierniczkowe dekoracje Agnieszki Winnickiej

Ponieważ świąteczne wypieki to idealna dekoracja, warto je wykorzystać do ozdobienia świątecznego stołu. Jak to zrobić? To banalnie proste. Na gotowym, upieczonym ciasteczku cukrowym pisakiem od Dr.Oetkera rysujemy kontur, a następnie wypełniamy środek lukrem, rozprowadzając go patyczkiem po całej powierzchni ciastka. Później wystarczy wykorzystać cukrowe posypki Dr.Oetkera, żeby wyczarować niepowtarzalne dekoracje. To jednak nie jedyny sposób, dzięki któremu nasze wypieki mogą zagościć na świątecznym stole. Przy użyciu lukru z pierniczków można stworzyć wyjątkowe leśne scenki. Do ciasteczkowej podstawki wystarczy przykleić słodką figurkę drzewka lub zwierzątka, posypać całość cukrem pudrem, żeby nadać całości niepowtarzalnego, zimowego charakteru i voila. Gotowe.

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana