Ania Starmach zdradza sprawdzony przepis na zimową herbatę. "Mój absolutnie ulubiony napój"

Anna Starmach
Justyna Rojek / East News
Z początkiem sezonu jesienno-zimowego zmienia się nie tylko pogoda, ale i nasze upodobania kulinarne. Kiedy słupek rtęci na termometrze skutecznie zniechęca do wychodzenia na zewnątrz, wiele osób z nieskrywaną przyjemnością sięga po rozgrzewające napoje. W gronie miłośników tego zwyczaju znalazła się także Ania Starmach. Jak znana kucharka przygotowuje swoją ulubioną zimową herbatę?

Ania Starmach o piciu zimowej herbaty

Zimowa aura na dobre zagościła już za naszymi oknami, to zatem najlepszy moment na wprowadzenie zmian w codziennym menu. Za sprawą panującego na zewnątrz chłodu, zdecydowanie chętniej sięgamy po rozgrzewające napary z dodatkiem pachnących przypraw. Nie umknęło to uwadze Ani Starmach, która z okazji przypadającego 15 grudnia Międzynarodowego Dnia Herbaty, po raz kolejny postanowiła przekonać swoich fanów do kulinarnych eksperymentów.

- Zimowa herbata - mój absolutnie ulubiony napój! Bazą jest mocny napar, koniecznością słodki miód i goździki, no i imbir! Dużo imbiru! - napisała słynna kucharka na swoim instagramowym profilu, zachęcając tym samym internautów do wypróbowania prostego przepisu na pyszny i zdrowy napar.

Zobacz wideo: Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Przepis na zimową herbatę Ani Starmach

Zimowa herbata przyrządzona zgodnie ze wskazówkami Ani Starmach to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Gorący napar z dodatkiem aromatycznych przypraw bez wątpienia sprawdzi się podczas długich wieczorów w domowym zaciszu, może także uprzyjemnić zbliżające się wielkimi krokami świąteczne spotkania w rodzinnym gronie.

Składniki:

  • 1 dzbanek gorącej czarnej herbaty;
    • 2 pomarańcze;
      • 2 cytryny;
        • 3 cm imbiru;
          • 4 goździki;
            • 2 łyżki jasnego miodu;
              • 3 łyżki soku malinowego;
                • laska cynamonu.

                  Przygotowanie:

                  1. Wyciśnij sok z 1 pomarańczy i cytryny.
                    1. Pozostałe owoce dokładnie umyj i pokrój w półplasterki.
                      1. Imbir pokrój drobno.
                        1. Do dzbanka wrzuć owoce, wlej sok z cytrusów, sok malinowy, miód, dodaj imbir, goździki oraz cynamon.
                          1. Pozwól, aby wszystkie smaki się „przegryzły”. Herbata smakuje najlepiej po 5-10 minutach.

                            Zobacz także:

                            Autor: Magdalena Brzezińska

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana