To fascynujące, jak różnorodny może być tak niewielki kraj, jak Liban. Może on poszczycić się nie tylko dostępem do morza, ale i wysokimi pasmami górskimi. Spotkamy tam zarówno ciągnące się w nieskończoność puste stepy, jak i bujne lasy cedrowe. Jedną połowę społeczeństwa stanowią chrześcijanie, a drugą muzułmanie. Co więcej, kraj leży na granicy dwóch kontynentów: Azji i Afryki. Ta różnorodność państwa ma niemały wpływ na tradycje kulinarne Libańczyków. Kuchnia libańska jest niezwykle zróżnicowana, barwna i oryginalna. Składają się na nią aromatyczne przyprawy arabskie, uwielbiane przez Afrykanów rośliny strączkowe oraz charakterystyczne dla Bliskiego Wschodu ryby i owoce morza. Przepisy kuchni libańskiej są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Kofta libańska i inne dania mięsne – z czego słynie Liban
Listę najsmaczniejszych przepisów kuchni libańskiej rozpoczynać powinna tradycyjna kofta, czyli rodzaj arabskich szaszłyków. Choć kofta libańska i przepisy na nią mają wiele odsłon, zawsze łączy je wspólny mianownik – wysokiej jakości wołowe mięso mielone. Najczęściej łączy się je z posiekaną cebulą dymką, pietruszką i kolendrą. Następnie doprawia typowymi dla kuchni arabskiej przyprawami: kuminem i mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Całość formuje się w podłużne walce, które następnie nabija się na drewniane patyczki od szaszłyków i grilluje. Koftę libańską podawać można wraz z pikantnym dipem pomidorowym, na sałacie i w towarzystwie kuskusu lub z chlebkiem typu pita. Właśnie to danie stało się symbolem tradycji kulinarnych Libanu, serwowaną niemal w każdej restauracji libańskiej. Innym popularnym wśród Libańczyków daniem mięsnym jest tzw. Kibbeh nayi , czyli tatar z surowego mięsa jagnięcego. W odróżnieniu od tatara, który znamy z polskiej kuchni, odmiana libańska podawana jest z kaszą i orzeszkami ziemnymi, a całość obficie polana oliwą z oliwek. Kuchnia libańska obfituje w potrawy, w których główną rolę odgrywa baranina, jagnięcina lub wołowina.
Zobacz wideo: Kucharze od zadań specjalnych
Jarskie przepisy kulinarne czyli kuchnia libańska w zielonej odsłonie
Dania jarskie to ważna część tradycji kulinarnych Libańczyków. Dzieje się tak nie tylko z powodów finansowych czy zdrowotnych, ale i religijnych. Społeczeństwo libańskie należy do jednych z bardziej religijnych krajów na świecie. Pobożni muzułmanie rezygnują z mięsa na czas Ramadanu, a chrześcijanie poszczą przed Wielkanocą. Mimo światowej sławy kofty z wołowiny i tatru z jagnięciny, libańska kuchnia to istny raj dla wegetarian. Podstawą każdej narodowej potrawy Libańczyków są różnorodne warzywa i rośliny strączkowe. Najczęściej spotykane są pomidory, zielona i czerwona papryka, bakłażan, cukinia, cebula i czosnek oraz różne odmiany fasoli, ciecierzycy i soczewicy. W tradycyjnej kuchni libańskiej znajdziemy wiele potraw, stanowiące kwintesencję kuchni arabskiej – falafle (czyli kotleciki z ciecierzycy), hummus (pasta z ciecierzycy i oliwy z oliwek) czy jebra (faszerowane liście winogron). Libańczycy zajadają się w różnych rodzajach kasz. Popularnymi są zwłaszcza bulgur, kuskus i kasza perłowa, które podają w akompaniamencie gęstych warzywnych sosów. Na libańskich stołach często goszczą również marynowane warzywa (zwłaszcza kapusta i biała rzodkiew), które smakiem przypominają kiszone ogórki. To jednak nie wszystko czym może zaskoczyć nas Liban. Kuchnia libańska bogata jest bowiem w składnik, który w Polsce kojarzy się jedynie z parzeniem herbaty czy też przygotowywaniem drinków alkoholowych – miętę. Dodaje się ją dosłownie wszędzie: do sałatek, kaszy i dań mięsnych.
Kawa po libańsku – smak Bliskiego Wschodu
Amerykanie piją latte z bitą śmietaną, Włosi małe espresso, a Libańczycy tradycyjną kawę po libańsku. Jest ona nie tylko napojem, ale i symbolem gościnności, a jej przygotowanie istną uroczystością. Kawa libańska przyrządzana jest ona ze świeżo prażonych zielonych ziaren kawy. Umieszcza się je w żeliwnym garnuszku, a następnie praży na otwartym ogniu. Po uprażeniu i zmieleniu w moździerzu, ziarna przesypuje się do miedzianego dzbanuszka, który następnie zalewa się wodą i stawia na ogniu. Po zaparzeniu kawę przelewa się do dzbanuszka mniejszych rozmiarów, a następnie do małych filiżanek. Kawa po libańsku jest mocna i o bardzo charakterystycznym, cierpkim smaku.
Zobacz także:
- Kutia, świąteczny makowiec, śląska makówka. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy
- Ciasto Balladyna - prosty przepis na pyszny deser
- Mikołaj Rey z wizytą we francuskim Grasse. "To jest naprawdę coś wspaniałego"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Ivannag82/Getty Images