Mikołaj Rey odkrywa uroki Grasse
Francuskie miasteczko Grasse nazywane jest światową stolicą perfum. Mikołaj Rey odwiedził tę niezwykłą miejscowość w poszukiwaniu nowych smaków i kulinarnych inspiracji. Okazało się, że rosnące na tamtejszych polach kwiaty stanowią niezastąpiony dodatek do potraw.
Znany pasjonat kuchni miał szansę przekonać o wyjątkowych właściwościach jaśminu. Wszystko to za sprawą przepisu, o którym opowiedział mu Yves Terrillon, od dawna wykorzystujący potencjał rozmaitych kwiatów podczas gotowania.
- Jaśmin suszony daje nam kruchość, lekką gorycz. Świeży jaśmin jest lekko gorzki - wyjaśnił doświadczony szef kuchni z Antibes, zapewniając tym samym, że każde danie z dodatkiem niepozornych białych płatków zwraca uwagę niepowtarzalnym smakiem.
Jaśmin w kuchni - jak go wykorzystać?
Kwiaty jaśminu doskonale sprawdzają się jako dekoracja wykwintnych potraw, ale mogą stanowić także cenny składnik ich receptury. Z pomocą poznanego w Grasse szefa kuchni Mikołaj Rey przygotował oryginalny dżem, który posłużył jako dodatek do pieczonych bakłażanów.
- Dżem jaśminowy zrobiony z wodą, cukrem, lekką nutą cytrynową, kwiatkami jaśminu. Zapachu, delikatności i finezji tego preparatu trzeba raz w życiu doświadczyć. To jest naprawdę coś wspaniałego - ocenił reporter Dzień Dobry TVN.
Yves Terrillon połączył nietypową konfiturę z miąższem bakłażanów i dwiema łyżkami pasty cytrynowej. Uzyskaną w ten sposób mieszankę wzbogacił dodatkiem oliwy z oliwek, zmiksowanych pistacji, soli i pieprzu. W ten sposób powstał wyborny farsz. Na koniec szef kuchni z Antibes usmażył muszle św. Jakuba i dopełnił nimi wyjątkową potrawę.
Zobacz także:
- Kutia, świąteczny makowiec, śląska makówka. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy
- Jak budować wartościowe relacje za pomocą rozmowy? "Pozbądźmy się wszelkich rozpraszaczy"
- Jeśli nie choinka, to co? Oto alternatywy dla świątecznego drzewka
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Autor: Magdalena Brzezińska
Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN