Podróże

Mikołaj Rey z wizytą we francuskim Grasse. "To jest naprawdę coś wspaniałego"

Podróże

Autor:
Magdalena
Brzezińska
Reporter:
Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Uczta dla smaku i węchu, czyli Rey w Grasse

Grasse to malownicze miasteczko na Lazurowym Wybrzeżu słynące z produkcji najlepszej jakości perfum. Francuska miejscowość przykuła uwagę Mikołaja Reya, który postanowił poszukać tam kulinarnych inspiracji. Czy dania z dodatkiem aromatycznych kwiatów spotkały się z uznaniem wymagającego smakosza?

Mikołaj Rey odkrywa uroki Grasse

Francuskie miasteczko Grasse nazywane jest światową stolicą perfum. Mikołaj Rey odwiedził tę niezwykłą miejscowość w poszukiwaniu nowych smaków i kulinarnych inspiracji. Okazało się, że rosnące na tamtejszych polach kwiaty stanowią niezastąpiony dodatek do potraw.

Znany pasjonat kuchni miał szansę przekonać o wyjątkowych właściwościach jaśminu. Wszystko to za sprawą przepisu, o którym opowiedział mu Yves Terrillon, od dawna wykorzystujący potencjał rozmaitych kwiatów podczas gotowania.

- Jaśmin suszony daje nam kruchość, lekką gorycz. Świeży jaśmin jest lekko gorzki - wyjaśnił doświadczony szef kuchni z Antibes, zapewniając tym samym, że każde danie z dodatkiem niepozornych białych płatków zwraca uwagę niepowtarzalnym smakiem.

Jaśmin w kuchni - jak go wykorzystać?

Kwiaty jaśminu doskonale sprawdzają się jako dekoracja wykwintnych potraw, ale mogą stanowić także cenny składnik ich receptury. Z pomocą poznanego w Grasse szefa kuchni Mikołaj Rey przygotował oryginalny dżem, który posłużył jako dodatek do pieczonych bakłażanów.

- Dżem jaśminowy zrobiony z wodą, cukrem, lekką nutą cytrynową, kwiatkami jaśminu. Zapachu, delikatności i finezji tego preparatu trzeba raz w życiu doświadczyć. To jest naprawdę coś wspaniałego - ocenił reporter Dzień Dobry TVN.

Yves Terrillon połączył nietypową konfiturę z miąższem bakłażanów i dwiema łyżkami pasty cytrynowej. Uzyskaną w ten sposób mieszankę wzbogacił dodatkiem oliwy z oliwek, zmiksowanych pistacji, soli i pieprzu. W ten sposób powstał wyborny farsz. Na koniec szef kuchni z Antibes usmażył muszle św. Jakuba i dopełnił nimi wyjątkową potrawę.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Autor:Magdalena Brzezińska

Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości