Tort piernikowy - przepis na pyszny świąteczny deser

Kawałek tortu podany na talerzu
Tort piernikowy - przepis na pyszny świąteczny deser
Źródło: from_my_point_of_view/Getty Images
Tort piernikowy to świetny pomysł na deser, którym zachwycimy gości podczas święta Bożego Narodzenia. Sprawdzi się też jako tort urodzinowy dla wszystkich fanów smaku prawdziwego, staropolskiego piernika. Można go robić z dżemem pomarańczowym, lukrem mandarynkowym i przekładać cynamonowym kremem. Sprawdź przepis na idealny tort piernikowy!

Tort piernikowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czekolada deserowa - 250 g,
    • cukier trzcinowy - 250 g,
      • mąka pszenna - 350 g,
        • masło - 150 g,
          • jogurt - 125 ml,
            • grzaniec - 250 ml,
              • jaja - 3 sztuki,
                • miód - 30 g,
                  • przyprawa do piernika - 25 g,
                    • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
                      • powidła śliwkowe - 150 g,
                        • siekane orzechy włoskie - 120 g.

                          Zobacz wideo: Pierniczkowe dzieła sztuki

                          Pierniczkowe dzieła sztuki
                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                          Sposób przygotowania:

                          1. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją razem z masłem w rondlu z głębokim dnem.
                            1. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej czekoladę z masłem.
                              1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczeni. Do całości dodać masę jajeczno-czekoladową, melasę.
                                1. Do masy dodać jogurt i całość zmiksować.
                                  1. Wino podgrzać i powoli dodawać do masy.
                                    1. Całość przelać o formy wyłożonej papierem i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
                                      1. Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 blaty. Każdy posmarować powidłami śliwkowymi i posypać siekanymi orzechami.

                                        Masa do tortu piernikowego - przepis krok po kroku

                                        Składniki:

                                        • ser mascarpone - 500 g,
                                          • śmietana kremówka 36% - 500 ml,
                                            • cynamon - 30 g,
                                              • żelatyna - 5 g,
                                                • miód lub syrop klonowy - 90 ml.

                                                  Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

                                                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                                                  Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                                                  Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                                                  Kolęda Dzień Dobry TVN
                                                  Kolęda Dzień Dobry TVN
                                                  Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                                                  Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                                                  Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                                                  Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                                                  Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                                                  Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                                                  Daria Ładocha z córkami
                                                  Daria Ładocha z córkami
                                                  Kolęda Dzień Dobry TVN
                                                  Kolęda Dzień Dobry TVN
                                                  Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
                                                  Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Śmietanę schłodzić przez 24 godziny w lodówce. Po tym czasie zmiksować na sztywną pianę.
                                                    1. Do piany ze śmietany dodawać powoli miód lub syrop klonowy.
                                                      1. Serek mascarpone dodawać po 2-3 łyżkach, cały czas miksując wszystko.
                                                        1. Dodać cynamon i całość dokładnie wymieszać.
                                                          1. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Następnie dodać do śmietany z serkiem.
                                                            1. Gęstniejącą masą przekładać blaty tortu.

                                                              Ozdabianie tortu piernikowego - przepis krok po kroku

                                                              Składniki:

                                                              • cukier puder - 300 g,
                                                                • woda - 15 ml,
                                                                  • sok z mandarynek - 15 ml,
                                                                    • skórka z pomarańczy - 30 g,
                                                                      • czekolada - 75 g,
                                                                        • śmietana 18 proc. - 15 g.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          1. Do cukru pudru dodać wodę i sok z mandarynek. Całość podgrzewać w rondlu z grubym dnem, mieszając, aż całość będzie gładką masą. Następnie wylać na wierzch ciasta.
                                                                            1. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem i dodać śmietanę. Całość mieszać i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Całość lekko przestudzić, kiedy zacznie gęstnieć, polewać po górnych brzegach tortu, aby powstała aureola.
                                                                              1. Po wierzchu posypać skórką pomarańczy i schłodzić przez około 4 godziny w lodówce.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: from_my_point_of_view/Getty Images

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana