Beeramisu - co to za deser?
Beeramisu to świetna propozycja deseru dla wszystkich fanów słodyczy w nieco innym, oryginalnym wydaniu. Jest wzorowany na klasycznym tiramisu na bazie kawy, z tą jednak różnicą, że zostaje ona zastąpiona piwem. Stąd właśnie zmodyfikowana nazwa. Do przygotowania beeramisu najlepiej użyć dobrej jakości ciemnego piwa, ponieważ jego intensywny smak nada mu głębi. Oczywiście może to być również piwo bezalkoholowe.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Jak zrobić beeramisu? Przepis krok po kroku
Składniki (na około 4 porcje):
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml ciemnego piwa,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżki cukru pudru,
- 100 g biszkoptów,
- kakao lub kawałek gorzkiej czekolady.
Jak zrobić beeramisu?
- Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Białka ubić na sztywną pianę w osobnym naczyniu.
- Do białek dodać mascarpone i mieszać delikatnie na najwolniejszych obrotach.
- Następnie obie masy połączyć.
- Biszkopty pokroić lub połamać na mniejsze kawałki, maczać w ciemnym piwie.
- Układać wszystko warstwowo w wysokich szklankach: biszkopty i krem naprzemiennie, aż skończą się składniki.
- Najlepiej, aby w każdej szklance na wierzchu znalazła się warstwa kremu. Posypać ją po wierzchu kakao lub tartą gorzką czekoladą.
- Beeramisu przed podaniem należy dobrze schłodzić.
Zobacz także inne nasze desery o wyjątkowych nazwach:
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: GMVozd/Getty Images
podziel się: