Beeramisu, czyli tiramisu w niezwykłym, piwnym wydaniu

Beeramisu piwne tiramisu
Beeramisu - piwne tiramisu
Źródło: GMVozd/Getty Images
W naszej kuchni deserów nigdy za wiele! Zwłaszcza tych oryginalnych, o nietypowych nazwach czy składzie. Jednym z nich jest beeramisu, czyli pyszne tiramisu na bazie piwa. Sprawdź prosty przepis i wykonanie krok po kroku.

Beeramisu - co to za deser?

Beeramisu to świetna propozycja deseru dla wszystkich fanów słodyczy w nieco innym, oryginalnym wydaniu. Jest wzorowany na klasycznym tiramisu na bazie kawy, z tą jednak różnicą, że zostaje ona zastąpiona piwem. Stąd właśnie zmodyfikowana nazwa. Do przygotowania beeramisu najlepiej użyć dobrej jakości ciemnego piwa, ponieważ jego intensywny smak nada mu głębi. Oczywiście może to być również piwo bezalkoholowe.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Jak zrobić beeramisu? Przepis krok po kroku

Składniki (na około 4 porcje):

  • 250 g serka mascarpone,
    • 200 ml ciemnego piwa,
      • 2 jajka,
        • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
          • 100 g biszkoptów,
            • kakao lub kawałek gorzkiej czekolady.

              Jak zrobić beeramisu?

              1. Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek.
                1. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Białka ubić na sztywną pianę w osobnym naczyniu.
                  1. Do białek dodać mascarpone i mieszać delikatnie na najwolniejszych obrotach.
                    1. Następnie obie masy połączyć.
                      1. Biszkopty pokroić lub połamać na mniejsze kawałki, maczać w ciemnym piwie.
                        1. Układać wszystko warstwowo w wysokich szklankach: biszkopty i krem naprzemiennie, aż skończą się składniki.
                          1. Najlepiej, aby w każdej szklance na wierzchu znalazła się warstwa kremu. Posypać ją po wierzchu kakao lub tartą gorzką czekoladą.
                            1. Beeramisu przed podaniem należy dobrze schłodzić.

                              Zobacz także inne nasze desery o wyjątkowych nazwach:

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło zdjęcia głównego: GMVozd/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana