Trendy kulinarne nierzadko zyskują nowe życie za sprawą mediów społecznościowych. To właśnie promowane w sieci wybory żywieniowe stanowią dzisiaj podstawowy wyznacznik kuchennej mody. Okazuje się, że nawyki, które z jakiegoś powodu zniknęły z naszej rutyny, znienacka wracają do łask.
Domowe posiłki
Domowe posiłki już u schyłku 2021 roku ponownie zaczęły podbijać serca smakoszy z całego świata. Nic w tym dziwnego, pożywne potrawy przygotowywane w zaciszu własnej kuchni mają wiele zalet. Pozwalają rozkoszować się ulubionym smakiem i aromatem, a w dodatku sprawiają wiele satysfakcji osobom, które nie stronią od kulinarnych eksperymentów. W nadchodzących miesiącach warto więc choć na chwilę porzucić spożywanie gotowych dań i cieszyć się wielkim powrotem tego trendu.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Zobacz wideo: Śniadania z całego świata
Książki kucharskie
W przygotowywaniu domowych potraw niezwykle pomocne mogą okazać się książki kucharskie. To właśnie one uznawane są za kolejną nowinkę, która po latach zapomnienia ponownie wkrada się w kulinarną rutynę. Oryginalne przepisy zebrane na kartach wybranych publikacji pozwalają szybko i bezproblemowo przyrządzić nawet najbardziej wymyślne dania. Co więcej, znacząco ułatwiają planowanie zakupów. Nie dziwi zatem fakt, że wiele osób coraz chętniej zaczyna polegać na ich potencjale.
Mikrofalówka
Kuchenkę mikrofalową wciąż można zobaczyć w większości gospodarstw domowych. Niechlubna sława tego urządzenia sprawiła, że w pewnym momencie zyskało ono wielu przeciwników. Drugie życie przywróciła mu znana kucharka, Nigella Lawson. To właśnie ona odpowiedzialna jest za zaskakujący powrót mody na podgrzewanie wybranych produktów, a nawet gotowych dań w mikrofali. Ekspertka prowadząca programy kulinarne wykorzystała popularny gadżet do podgrzania mleka, przekonując tym samym widzów, że nie powinni obawiać się takiej praktyki.
Serowe fondue
Fondue większości z nas kojarzy się z niezwykle efektownym, a zarazem smacznym deserem, który święcił triumfy kilka lat temu. W latach 70. XX wieku terminem tym określano jednak oryginalną przekąskę w postaci chrupiącego pieczywa maczanego w płynnym, gorącym serze. Wszystko wskazuje na to, że w 2022 roku ponownie zaczniemy sięgać po danie wywodzące się z pogranicza francusko-szwajcarskich Alp. Powrót tego trendu już teraz wyraźnie widoczny jest w mediach społecznościowych.
Zobacz także:
- Chcesz przejść na wegetarianizm? Zobacz, jakich błędów nie popełniać
- Chleb kukurydziany bezglutenowy – zdrowa i pyszna alternatywa dla pieczywa z mąki pszennej
- "(Od)wagi dzieciaki". Jak wyglądają turnusy odchudzające dla dzieci? "Najtrudniejszy jest pierwszy tydzień"
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Alexander Spatari/Getty Images