Po jakie inspiracje sprzed lat warto sięgać w kuchni?
Anna Jones to znana brytyjska kucharka i autorka książek kulinarnych. W naszym kraju ukazała się właśnie jej najnowsza publikacja. W Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej karierze i pokazała, jak przyrządzić jeden z jej ulubionych przepisów.
Pani Katarzyna Stankow jest autorką książki kucharskiej dla dzieci chorych na nowotwory, a Pani Ewa Dygaszewicz - dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. Dlaczego postanowiły stworzyć takie poradniki? Czym dieta dzieci chorych na nowotwory różni się od diety dzieci zdrowych? Czy osoby niepełnosprawne łatwo dają się przekonać do gotowania?
Program Dzień Dobry TVN od dekady gości w polskich domach. Pojawiły się w nim tysiące kulinarnych receptur. Książka "Pysznie i zdrowo od rana do wieczora" – to kilkadziesiąt przepisów na dania skomponowane z troską o zdrowie, przez znakomitych kreatorów smaków, m.in.: mistrza Andrzeja Polana i Piotra Kucharskiego oraz Beatę Śniechowską i Dominikę Wójciak – zwyciężczynie programu „MasterChef Polska”. Energetyczne śniadania, pożywne obiady, lekkostrawne kolacje i pyszne przekąski – w tej książce znajdziecie przepisy na wszystkie te dania. Polecamy ją Wam!
Finalistka pierwszej edycji "MasterChefa" wydała właśnie książkę. Kinga Paruzel opowiedziała dziennikarce Dzień Dobry TVN Agnieszce Jastrzębskiej, dlaczego ta książka jest niezwykła. Czy czytelnicy znajdą w niej przepisy, które zachwyciły jurorów "MasterChefa"? Czy to prawda, że Kinga Paruzel zamierza otworzyć restaurację?
Córka namawia ją na napisanie książki kucharskiej. W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Gawryluk przygotowała: brownie, szarlotkę oraz dwukolorowy jogurt. Smacznego!
Przyjaźnią się od wielu lat, ostatnio, wspólnie napisali książkę kucharską, w której znaleźć można przepisy na dania polskie i światowe. Czy Pascal Brodnicki lubi kuchnię Karola Okrasy i czym się różni ryba przepita od odpitej? Zobaczcie koniecznie!
Ze wspólnych spotkań, rozmów i gotowania powstała książka "Gotowanie jest sexy", napisana przez trzy przyjaciółki: Joannę Żor, Magdalenę Tymicką i Monikę Lubowiecką –Jankowską. W tej "powieści kulinarnej" znajdziecie nie tylko przepisy, ale i losy bohaterek książki, czyli: Karolki, Dorki i Andżi. Poznajcie w Dzień Dobry TVN historię życia pisaną w kuchni.
Przepisy pochodzą z „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego w opracowaniu Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj, najstarszej zachowanej polskiej książki kucharskiej. Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego, który był kucharzem na dworze Lubomirskich w Wiśniczu, został wydany - uwaga - w 1682 roku. Potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski.