Jakie są najważniejsze elementy kuchni nepalskiej? Jakich potraw nepalskich warto spróbować? Oto charakterystyka kulinarna tego regionu.
Kuchnia nepalska – czym się charakteryzuje?
Kuchnia nepalska różni się w zależności od regionu, pochodzenia mieszkańców (kwestia kastowości) czy klimatu (tereny górzyste Himalajów czy egzotyczne obszary Teraju). Obecne i bardzo widoczne w kuchni nepalskiej są wpływy indyjskie, tybetańskie oraz chińskie. Potrawy nepalskie możemy spróbować w restauracjach serwujących dania indyjskie. Niekiedy nawet nie jest łatwo odróżnić potrawy nepalskie od dań indyjskich. Kuchnia nepalska jest ponadto bardzo tradycyjna, a jej sekrety przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dania są bardzo aromatyczne, barwne i smaczne, a zarazem niezwykle łatwe. Do przygotowywania potraw używa się nieskomplikowanych sprzętów, które umożliwiają prostą i szybką obróbkę termiczną (gotowanie, smażenie, pieczenie).
W kuchni nepalskiej dominują głównie potrawy wegetariańskie, oparte na warzywach strączkowych: fasoli, soczewicy, ciecierzycy. Jednak w niektórych regionach spożywa się baraninę i drób. Natomiast z powodów religijnych i kulturowych zakazane jest jedzenie wołowiny. W nepalskich miastach domy wyposażone są zazwyczaj w kuchenki i lodówki, jednak na wsiach bardzo często posiłki przyrządza się nadal na palenisku. Bardzo typowe, podobnie jak w kuchni indyjskiej, jest tutaj korzystanie z bogactwa ziół i przypraw. Nie chodzi tylko o poprawienie smaku, ale także o kwestie zdrowotne. Znaczna część tych składników ma właściwości bakteriobójcze, co jest bardzo istotne w tak ciepłym kraju, w którym brakuje niekiedy lodówek lub prądu. Do najpopularniejszych przypraw i dodatków stosowanych w kuchni nepalskiej należą z pewnością: imbir, czosnek, cebula i olej musztardowy. Ten ostatni jest najbardziej znanym tłuszczem dodawanym do dań duszonych i smażonych. W Polsce jest on praktycznie nieznany.
Warto dodać, że na wsiach jada się prawą ręką (lewa, podobnie jak w Indiach, uznawana jest za nieczystą) i nie używa się metalowych sztućców. Nepalczycy są zdania, że metal wpływa negatywnie na smak i jakość potraw, przez co człowiek zaczyna chudnąć.
Zobacz wideo: Dania imbirem pachnące
Kuchnia nepalska – najpopularniejsze potrawy
Jeśli będziecie mieli okazję odwiedzić tradycyjną restaurację nepalską, warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dal bhat. To narodowa potrawa Nepalu, na którą składa się gotowany ryż połączony z zupą z soczewicy (albo z innych warzyw strączkowych, tzw. dal) oraz z mieszanką podgotowanych warzyw (curry). Czasem w skład tej nepalskiej potrawy wchodzi jeszcze zestaw pikantnych warzyw marynowanych (tzw. picles). Rodowici Nepalczycy jadają dal bhat dwa razy dziennie – przed południem oraz po zachodzie słońca. Bardzo znany jest tu także orzeźwiający napój lassi. Jest to jogurt zmieszany z wodą, podawany na słodko, słono albo z owocami. Najczęściej spotkać można lassi zmieszane z mango. Pomiędzy posiłkami Nepalczycy jedzą bardzo lekkie przekąski – wspomniane wcześniej lassi, owoce lub płaskie chlebki typu pita. Popularna w Nepalu jest również herbata masala. Przygotowuje się ją na słodko – z wykorzystaniem mleka i azjatyckich przypraw.
Przepisy kuchni nepalskiej – mango lassi
Jak widać, kuchnia nepalska jest bardzo prosta, a zarazem zdrowa i wykwintna w smaku. Przypomina popularną w naszym kraju kuchnię indyjską. Dodatkową zaletą specjałów kulinarnych tego regionu jest możliwość odtworzenia ich we własnym domu. Polskie sklepy są bogate w orientalne przyprawy i owoce, zatem nie ma problemu również ze skompletowaniem składników. Oto jeden z najprostszych przepisów na tradycyjne mango lassi, które okaże się idealnym napojem zwłaszcza na upalne dni. Składniki dla 2 osób:
- 1 bardzo dojrzałe mango;
- szklanka gęstego jogurtu;
- ½ szklanki wody;
- łyżka miodu;
- szczypta kardamonu.
Przygotowanie:
- Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę.
- Wykrawamy z owocu miąższ i wkładamy do blendera.
- Dodajemy do blendera resztę składników: wodę, jogurt, miód, kardamon.
- Wszystko dokładnie blendujemy i przelewamy gotowe mango lassi do szklanek.
Zobacz także:
- Przepis na wegańskiego "kurczaka" z mąki. Co można z niego zrobić?
- Dlaczego ciasto na pizzę nie wychodzi? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów
- Ryby smażone i pieczone według przepisów Sebastiana Olmy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Corey O'Hara/Getty Images