Dwukolorowe ciasto mikołajkowe
Składniki na dwukolorowe ciasto mikołajkowe
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej + łyżka do obsypania garnka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła do smarowania garnka
- garść obranych i posiekanych pistacji
Brązowa polewa:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki cukru
Biała polewa:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki cukru
- 150 g białej czekolady
- 75 g śmietanki kremówki 30%
Jak przyrządzić dwukolorowe ciasto mikołajkowe
Ciasto:
Na początku smarujemy garnek masłem i posypujemy lekko mąką. Na środku układamy szklankę, tak, aby babka po upieczeniu wyglądała jak upieczona w formie. Przy pomocy miksera najpierw mieszamy cukier z jajkami. Jak już masa będzie gładka, dodajemy mleko i olej. Chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jeszcze przez chwilę mieszamy dobrze wszystkie składniki.
Powstałą masę dzielimy na pół i do jednej porcji dodajemy dwie łyżki kakao z jedną łyżką mleka. Na wysokich obrotach dobrze łączymy kakao z wcześniej powstałą masą. Wlewamy powstałe masy na przemian go garnka, tak aby powstał różnorodne kolory. Pieczemy w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze w 180 stopni. Ciasto dekorujemy polewami i posiekanymi pistacjami.
Brązowa polewa:
Czekoladę kruszymy, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż cukier dobrze rozpuści się. Wlewamy jedną łyżkę mleka, mieszamy. Powstała polewa musi być gładka i jednolita.
Biała polewa:
Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze mieszamy.
Kaczka duszona w sosie winno-śmietanowym
Składniki na kaczkę duszoną w sosie winno-śmietanowym
- kaczka w całości
- 3 łyżki kaczego smalcu ( lub gęsiego)
- 1.5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm świeżego imbiru
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1/2 l białego wina
- 1/2 łyżeczki mielonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki mielonego tymianku
- 150 ml śmietanki 36%
- 1 żółtko
- Pieprz I sól
Jak przyrządzić kaczkę duszoną w sosie winno-śmietanowym:
Kaczkę poporcjować. Cebulę, czosnek siekamy drobno, a imbir ścieramy na tarce. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę kaczego smalcu, dodajemy cebulkę i szklimy, po 3 minutach dodajemy zioła, czosnek oraz imbir. Całość obsmażamy. Następnie wlewamy wino oraz sok z pomarańczy i redukujemy o połowę. Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie kaczkę solimy i dokładnie nacieramy, aby sól dotarła w każde miejsce. Kiedy marynatą ostygnięcia, zalewamy nią kaczkę i odstawiamy na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc (międzyczasie kaczkę odwracamy w misce, aby marynatą dobrze pokryła każdy kawałek). Po zamarynowaniu kaczkę wyciągamy z miski i lekko oczyszczamy z pozostałości po marynacie.
Na patelni roztapiamy 2 łyżki smalcu i obsmażamy kaczkę na złoto. Następnie dodajemy marynatą, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas obracając ok. 1 - 1.5 h. Sos z duszenia przecedzamy przez sitko. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do sosu. Całość podgrzewamy, ale unikamy zagotowania. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.
Chrupiąca pizza z patelni
Składniki na chrupiącą pizzę z patelni
- 600 g mąki 00
- 360 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy
Sos:
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki:
- 250 g żółtej mozarelli
- 100 g szynki parmeńskiej
- garść świeżej rukoli
Jak przyrządzić chrupiącą pizzę z patelni:
Drożdże rozdrabniamy, zalewamy ciepłą wodą z dodatkiem cukru i jedną łyżką mąki. Mieszamy i czekamy około 25 minut do ich wyrośnięcia. Do miski wrzucamy mąkę. Zostawiamy małe wgłębienie, dodajemy oliwę, wodę, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i ugniatamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie na oliwie obsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy jakieś 25 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mozarellę ścieramy na tarce, szynkę kroimy na większe kawałki.
Powstałe ciasto dzielimy na 4 porcje. Każde dobrze rozciągamy na dość cienki placki (jeśli mamy z tym problem, można użyć wałka do ciasta) Na dobrze rozgrzanej suchej patelni kładziemy pojedynczo placki i pieczemy około 4 minuty z jednej strony. Następnie obracamy ciasto, polewamy sosem pomidorowym, dodajemy ser i dodatki. Pieczemy około 4 minuty pod przykryciem, aż ser dobrze się rozpuści. Przed podaniem pizzę posypujemy rukolą i skraplamy delikatnie oliwą.
Sernikowe przekąski
Składniki na sernikowe przekąski:
- 800 g twarogu półtłustego zmielonego
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 60 ml śmietanki
- 200 g chałwy
- 20 g skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady białej
- wszelkie orzechy i posypki
Jak przyrządzić sernikowe przekąski:
Chałwę kroimy. Dodajemy do miski blendera z cukrem i twarogiem, mieszamy na gładka masę. Dodajemy po jednym jajku na raz i czekamy aż wszystko się wymiesza potem dodajemy żółtko i pozostałe składniki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy sernik w 180 stopniach przez godzinę lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty wtedy przekładamy go do lodówki do wystygnięcia.
Kroimy na kwadraty nabijamy na patyczki i oblewamy go czekoladą biała czy mleczną i posypujemy różnymi posypkami lub orzechami, można też użyć owoców liofilizowanych.
Indyjskie racuchy ze szpinakiem
Składniki na indyjskie racuchy ze szpinakiem
- 300 g szpinaku
- 1 cebula czerwona pokrojona na cienkie piórka
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry
- ok. 100 g maki pszennej plus więcej jeśli potrzeba
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól do smaku
- szczypta pieprzu
Sos:
- 150 g jogurtu
- 2 ząbki czosnku posiekane
- łyżeczka suszonej mięty
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak przyrządzić indyjskie racuchy ze szpinakiem:
Składniki na sos dodajemy do miski dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą do smaku. Szpinak myjemy i odsączamy na sitku w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Dodajemy do miski, wysuszony szpinak, cebule, przyprawy i czosnek. Całość mieszamy, ilość przypraw możemy zmienić według gustu. Wtedy dodajemy do składników mąkę i dolewamy stopniowo wody do uzyskania gęstego ciasta, gęstszego niż na tradycyjne racuchy.
Rozgrzewamy olej w garnku i nakładamy do niego łyżkę przygotowanego ciasta i takie racuchy smażymy do momentu, aż się zarumienią i będą chrupiące odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z przygotowanym sosem.
Zobacz też:
- Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson. Przepis na deser idealny na święta
- Zimowe dania finalistów MasterChefa. Plov, wegańskie leczo i zupa cebulowa
- Idealne ciasto na pierogi. Jakich błędów nie popełniać?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha, Maciej Regulski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN Online