Idealne ciasto na pierogi. Jakich błędów nie popełniać?

Konkurs na najlepsze pierogi
Źródło: Dzień Dobry TVN
Według wielu osób podstawą udanych, domowych pierogów jest ciasto. Konsystencja, odpowiednia grubość i smak. Jakich błędów unikać i jak zachwycić innych? Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na pierogi.

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Zaczynając pracę nad idealnym ciastem na pierogi, warto zwrócić uwagę na 4 filary. Należą do nich jajka, mąka, woda i przygotowywanie samego ciasta. Okazuje się, że pierwszy poważny błąd możemy popełnić już na samym początku gotowania. Niektóre przepisy uwzględniają dodanie jajek do ciasta na pierogi. Jest to jednak błąd i kulinarnym faux-pas. Warto jednak zapamiętać, że ciasto może stać się twardsze i mniej plastyczne. 

Drugim filarem udanego ciasta na pierogi jest mąka. Użycie jej nieodpowiedniego typu znacząco wpływa na jakość i konsystencję. Do jednej z ulubionych wigilijnych potraw warto wybrać mąkę pszenną typu 500 lub 650. Dzięki temu ciasto będzie lekkie i zachowa swoją elastyczność. Oczywiście, możemy wybrać inny rodzaj mąk, np. pełnoziarniste, jednak to może nieść za sobą konieczność dodania do przepisu większej ilości wody. 

Najczęstsze błędy w lepieniu pierogów 

Trzecim aspektem idealnego ciasta jest kwestia, która poróżniła wielu domowych kucharzy i kucharek. Woda dodawana do ciasta powinna być zimna, czy ciepła? Dodanie ciepłej lub gorącej wody do naszych składników spowoduje, że ciasto pięknie napęcznieje i zrobi się lepkie. Wszystko dzięki skrobi zawartej w mące. Wodę należy dodawać stopniowo, najlepiej na łyżce stołowej. Wlanie za dużej ilości może spowodować rozklejenie ciasta.

Czwarty filar pysznych pierogów to oczywiście sposób wałkowania. Zbyt cienkie ciasto może wpłynąć na to, że pierogi się rozkleją, a farsz wypłynie. Możecie spróbować podzielić masę na mniejsze części i zwinąć ją tak, jak do krojenia kopytek. Wałkowanie pojedynczych, małych kawałków może przyspieszyć proces robienia pierogów.

Idealne ciasto na pierogi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki,
    • wrząca woda - 1 szklanka,
      • sól - 1/2 łyżki,
        • olej - 2 łyżki.

          Sposób przygotowania:

          1. Mąkę wymieszać z solą.
            1. Gorącą wodę dolewać powoli do mąki i jednocześnie całość zagniatać.
              1. Po dodaniu całej wody dodać oleju i ponownie wyrabiać.
                1. Z jeszcze ciepłego ciasta można zacząć robić pierogi, rozwałkowując je na 1 cm grubości i wykrawając koła, z których lepione będą pierogi.

                  Zobacz także:

                  Autor: Dagmara Olszewska

                  Źródło zdjęcia głównego: xujun/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości