Przepisy kulinarne

Idealne ciasto na pierogi. Jakich błędów nie popełniać?

Przepisy kulinarne

Autor:
Dagmara
Olszewska
Moment RF xujun/Getty imagesxujun/Getty images

Jedną z potraw, która od lat jest utożsamiana z grudniem to pierogi. Według wielu osób najważniejsze jest w nich ciasto. Konsystencja, odpowiednia grubość i smak. Jakich błędów unikać i jak zachwycić domowników idealnym daniem?

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Zaczynając pracę nad idealnym ciastem na pierogi, warto zwrócić uwagę na 4 filary. Należą do nich jajka, mąka, woda i przygotowywanie samego ciasta. Okazuje się, że pierwszy poważny błąd możemy popełnić już na samym początku gotowania. Niektóre przepisy uwzględniają dodanie jajek do ciasta na pierogi. Jest to jednak błąd i kulinarnym faux-pas. Warto jednak zapamiętać, że ciasto może stać się twardsze i mniej plastyczne. 

Zobacz wideo: Kuchnia. Święta tuż tuż

Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż Przepisy na święta Bożego Narodzenia
Dzień Dobry TVN

Drugim filarem udanego ciasta na pierogi jest mąka. Użycie jej nieodpowiedniego typu znacząco wpływa na jakość i konsystencję. Do jednej z ulubionych wigilijnych potraw warto wybrać mąkę pszenną typu 500 lub 650. Dzięki temu ciasto będzie lekkie i zachowa swoją elastyczność. Oczywiście, możemy wybrać inny rodzaj mąk, np. pełnoziarniste, jednak to może nieść za sobą konieczność dodania do przepisu większej ilości wody. 

Najczęstsze błędy w lepieniu pierogów 

Trzecim aspektem idealnego ciasta jest kwestia, która poróżniła wielu domowych kucharzy i kucharek. Woda dodawana do ciasta powinna być zimna, czy ciepła? Dodanie ciepłej lub gorącej wody do naszych składników spowoduje, że ciasto pięknie napęcznieje i zrobi się lepkie. Wszystko dzięki skrobi zawartej w mące. Wodę należy dodawać stopniowo, najlepiej na łyżce stołowej. Wlanie za dużej ilości może spowodować rozklejenie ciasta.

Czwarty filar pysznych pierogów to oczywiście sposób wałkowania. Zbyt cienkie ciasto może wpłynąć na to, że pierogi się rozkleją, a farsz wypłynie. Możecie spróbować podzielić masę na mniejsze części i zwinąć ją tak, jak do krojenia kopytek. Wałkowanie pojedynczych, małych kawałków może przyspieszyć proces robienia pierogów.

Idealne ciasto na pierogi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki,
  • wrząca woda - 1 szklanka,
  • sól - 1/2 łyżki,
  • olej - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. 1Mąkę wymieszać z solą.
  2. 2Gorącą wodę dolewać powoli do mąki i jednocześnie całość zagniatać.
  3. 3Po dodaniu całej wody dodać oleju i ponownie wyrabiać.
  4. 4Z jeszcze ciepłego ciasta można zacząć robić pierogi, rozwałkowując je na 1 cm grubości i wykrawając koła, z których lepione będą pierogi.

Zobacz także:

Autor:Dagmara Olszewska

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości