Vitello tonnato, czyli walentynkowe danie Grzegorza Zawieruchy

Vitello tonnato
Mamy smaki na afrodyzjaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Vitello tonnato to piemonckie danie z zimnej cielęciny pokrojonej w plastry. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokazuje, jak przygotować to pyszne danie w sam raz na walentynkową kolację. 

Vitello tonnato - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g łopatki cielęcej,
  • marchewka,
  • cebula, przekrojona na pół, ale nie obrana,
  • łodyga selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 goździków,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli,
  • 500 ml białego wina,
  • 1,5l wody.

Składniki na sos:

  • 100 g tuńczyka w oleju,
  • 60 g kaparów, odsączonych,
  • 4 filety anchois,
  • 4 jajka, ugotowane na twardo,
  • sok z jednej cytryny,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 150 ml oliwy z oliwek.

Do serwowania:

  • jabłuszka kaparów,
  • awokado,
  • roszponka.

Jak przygotować vitello tonnato

Rozpoczynamy od zamarynowania cielęciny. Mięso włóż do w dużego garnka razem z marchewką, cebulą, selerem, czosnkiem, goździkami, ziarnami pieprzu, liściem laurowym i solą. Zalewamy białym winem, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut, aby mięso się zamarynowało.

Po tym czasie wlewamy wodę i gotujemy na dużym ogniu do momentu zagotowania się, następnie ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. półtorej godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie zajmiemy się sosem. Do blendera wkładamy wszystkie składniki (tuńczyk, kapary, anchois, żółtka jajek, sok z cytryny oraz pieprz) i blendujemy na gładką masę. Po tym czasie zmniejszamy obroty blendera i drobnym strumieniem wlewamy oliwę z oliwek, tak jak w przypadku robienia majonezu. Kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję, odstawiamy na bok.

Sposób serwowania: wystudzone mięso kroimy na cienkie plastry, na wierzch polewamy sosem oraz dekorujemy kaparami, awokado oraz roszponką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości