Grillowane boczniaki w sosie z nerkowców z warzywami i ryżem - grzybowe danie, które Cię zachwyci

Grillowane boczniaki w sosie z nerkowców z warzywami i ryżem
Grillowane boczniaki w sosie z nerkowców z warzywami i ryżem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała różne dania z boczniaków we włoskim wydaniu. Sprawdź jej przepis na grillowane grzyby w sosie z nerkowców z warzywami i ryżem.

Grillowane boczniaki w sosie z nerkowców z warzywami i ryżem - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g grzybów boczniaków,
    • Sos:
      • filiżanka orzechów nerkowca,
        • 500 ml mleka kokosowego,
          • łyżeczka soli,
            • łyżka soku z cytryny opcjonalnie,
              • łyżeczka czosnku w proszku,
                • łyżka stołowa świeżej kurkumy,
                  • cebula,
                    • 4 małe słodkie kolorowe papryki,
                      • mała cukinia,
                        • mały pęczek kolendry,
                          • olej sezamowy,
                            • prażone ziarna sezamu.

                              Sposób przygotowania

                              1. Zacznij od oczyszczenia grzybów: kuchenną ściereczką przetrzyj powierzchnię kapeluszy i trzonu, aby usunąć zanieczyszczenia, następnie małym nożem oddziel trzony od nóżki i w razie potrzeby ponownie przetrzyj kapelusze i wewnętrzne skrzela, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Pojedyncze całe kapelusze odłożyć do gotowania.
                                1. Umieść żeliwną patelnię na kuchence i rozgrzej ją. Kiedy będzie gorąca, umieść grzyby na patelni i smaż je z obu stron przez kilka minut lub tak długo, aż będą dobrze zrobione.
                                  1. Po ugotowaniu, za pomocą szczypiec kuchennych zdejmujemy grzyby z ognia, przekładamy na talerz i kroimy w paski.
                                    1. Ugotuj ryż zgodnie z opakowaniem. Gdy ryż jest ugotowany, wymieszaj go z posiekanym czosnkiem, szalotką i skórką z limonki, póki jest gorący. Niech lekko ostygnie, następnie dodaj oliwę z oliwek, sól morską, sok z limonki, kolendrę i chili.
                                      1. Nerkowce włóż do miski, zagotuj trochę wody, następnie zalej nią nerkowce i pozostaw do namoczenia na ok. 10 min.
                                        1. Po tym czasie nerkowce umieść w blenderze wraz z mlekiem kokosowym, solą, sokiem z cytryny, 1 łyżeczką czosnku w proszku i kurkumą. Miksuj aż do uzyskania gęstego kremu. Następnie podgrzewaj ją na patelni, aż się skurczy i stanie się gęsta.
                                          1. Na patelnię wlej odrobinę oleju sezamowego, dodaj pokrojoną cebulę, następnie pokrojoną paprykę, oczywiście bez szypułek i pestek, oraz cukinię w okrągłych plastrach. Smaż przez kilka minut, aby warzywa nie były zbyt miękkie.
                                            1. Wyłącz ogień, załóż pokrywkę i pozwól mu odpocząć, dodając jednocześnie sos z orzechów nerkowca.
                                              1. Składanie dania: ryż wyłóż na talerz, obok dodaj wszystkie grzyby, polej sosem z orzechów nerkowca i warzyw, uzupełnij posiekaną kolendrą i posiekanym sezamem.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Cristina Catese

                                                Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana