Grillowane boczniaki w sosie z nerkowców z warzywami i ryżem - przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- 600 g grzybów boczniaków,
- Sos:
- filiżanka orzechów nerkowca,
- 500 ml mleka kokosowego,
- łyżeczka soli,
- łyżka soku z cytryny opcjonalnie,
- łyżeczka czosnku w proszku,
- łyżka stołowa świeżej kurkumy,
- cebula,
- 4 małe słodkie kolorowe papryki,
- mała cukinia,
- mały pęczek kolendry,
- olej sezamowy,
- prażone ziarna sezamu.
Sposób przygotowania
- Zacznij od oczyszczenia grzybów: kuchenną ściereczką przetrzyj powierzchnię kapeluszy i trzonu, aby usunąć zanieczyszczenia, następnie małym nożem oddziel trzony od nóżki i w razie potrzeby ponownie przetrzyj kapelusze i wewnętrzne skrzela, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Pojedyncze całe kapelusze odłożyć do gotowania.
- Umieść żeliwną patelnię na kuchence i rozgrzej ją. Kiedy będzie gorąca, umieść grzyby na patelni i smaż je z obu stron przez kilka minut lub tak długo, aż będą dobrze zrobione.
- Po ugotowaniu, za pomocą szczypiec kuchennych zdejmujemy grzyby z ognia, przekładamy na talerz i kroimy w paski.
- Ugotuj ryż zgodnie z opakowaniem. Gdy ryż jest ugotowany, wymieszaj go z posiekanym czosnkiem, szalotką i skórką z limonki, póki jest gorący. Niech lekko ostygnie, następnie dodaj oliwę z oliwek, sól morską, sok z limonki, kolendrę i chili.
- Nerkowce włóż do miski, zagotuj trochę wody, następnie zalej nią nerkowce i pozostaw do namoczenia na ok. 10 min.
- Po tym czasie nerkowce umieść w blenderze wraz z mlekiem kokosowym, solą, sokiem z cytryny, 1 łyżeczką czosnku w proszku i kurkumą. Miksuj aż do uzyskania gęstego kremu. Następnie podgrzewaj ją na patelni, aż się skurczy i stanie się gęsta.
- Na patelnię wlej odrobinę oleju sezamowego, dodaj pokrojoną cebulę, następnie pokrojoną paprykę, oczywiście bez szypułek i pestek, oraz cukinię w okrągłych plastrach. Smaż przez kilka minut, aby warzywa nie były zbyt miękkie.
- Wyłącz ogień, załóż pokrywkę i pozwól mu odpocząć, dodając jednocześnie sos z orzechów nerkowca.
- Składanie dania: ryż wyłóż na talerz, obok dodaj wszystkie grzyby, polej sosem z orzechów nerkowca i warzyw, uzupełnij posiekaną kolendrą i posiekanym sezamem.
Zobacz także:
- Cygara z boczniaków z zielonym sosem salsa, czyli wege zapiekanka Tomasza Jakubiaka
- Wegańska shawarma z boczniaków - przepis Macieja Regulskiego
- Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą. Pyszny przepis na obiad od zwyciężczyni IX edycji “Masterchef”
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: