Mak na wspak - łosoś z farszem grzybowo-makowym z przepisu Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Ola Skowron/East News
Nietypowe świąteczne dania z makiem? Sprawdź, co przygotował Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN i spróbuj jego przepisu na łososia z farszem grzybowo-makowym.

Łosoś z farszem grzybowo-makowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kawałki łososia (około 400 g/szt)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 500 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • sznurek wędliniarski dodatkowo

Sposób przygotowania łososia z farszem grzybowo-makowym

  1. Posiekaną cebulę w piórka zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć całość aż z pieczarek odparuje woda. Pod koniec dodać mak, posiekany czosnek i sos sojowy.
  2. Farsz wyłożyć na jednym kawałku łososia. Przykryć drugim kawałkiem i związać całość sznurkiem wędliniarskim.
  3. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 160°C lub gdy mamy sondę w piekarniku to do momentu aż uzyskamy temperaturę wewnątrz ryby 54°C.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości