Mak na wspak - łosoś z farszem grzybowo-makowym z przepisu Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Ola Skowron/East News
Nietypowe świąteczne dania z makiem? Sprawdź, co przygotował Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN i spróbuj jego przepisu na łososia z farszem grzybowo-makowym.

Łosoś z farszem grzybowo-makowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kawałki łososia (około 400 g/szt)
    • 1 cebula
      • 2 łyżki masła
        • 500 g pieczarek
          • 4 ząbki czosnku
            • 3 łyżki maku
              • 1 łyżka sosu sojowego
                • sól i pieprz
                  • sznurek wędliniarski dodatkowo

                    Sposób przygotowania łososia z farszem grzybowo-makowym

                    1. Posiekaną cebulę w piórka zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć całość aż z pieczarek odparuje woda. Pod koniec dodać mak, posiekany czosnek i sos sojowy.
                      1. Farsz wyłożyć na jednym kawałku łososia. Przykryć drugim kawałkiem i związać całość sznurkiem wędliniarskim.
                        1. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 160°C lub gdy mamy sondę w piekarniku to do momentu aż uzyskamy temperaturę wewnątrz ryby 54°C.

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: Piotr Kucharski

                          Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana