Łosoś z farszem grzybowo-makowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kawałki łososia (około 400 g/szt)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 500 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki maku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
- sznurek wędliniarski dodatkowo
Sposób przygotowania łososia z farszem grzybowo-makowym
- Posiekaną cebulę w piórka zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć całość aż z pieczarek odparuje woda. Pod koniec dodać mak, posiekany czosnek i sos sojowy.
- Farsz wyłożyć na jednym kawałku łososia. Przykryć drugim kawałkiem i związać całość sznurkiem wędliniarskim.
- Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 160°C lub gdy mamy sondę w piekarniku to do momentu aż uzyskamy temperaturę wewnątrz ryby 54°C.
Zobacz także:
- Pieczony łosoś – propozycje podania
- Łosoś - jakie ma właściwości zdrowotne i w jakiej postaci warto go jeść?
- Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewek na ostro - przepis Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: