Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

Dzień Dobry TVN
Tym razem Piotr Kucharski zabrał nas do świata wypieków, które każdy może przygotować we własnym domu. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał nam, jak zrobić chleb żytni z ziemniakami i przepyszne kajzerki. Nie zabrakło również drożdżówek.

Chleb żytni z ziemniakami

Składniki na chleb żytni z ziemniakami:

Zakwas:

  • łyżeczka startera zakwasu
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 150 g/ml wody

Ciasto właściwe:

  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 650 g/ml wody
  • 300 g pieczonych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2-3 surowe ziemniaki
  • 20 g soli

Jak przygotować chleb żytni z ziemniakami:

Zakwas: należy go zrobić dzień przed pieczeniem. Do startera zakwasu dodać mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe: do zakwasu dodać resztę składników na ciasto z wyjątkiem surowych ziemniaków i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 godzin. Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Nasmarować masłem dwie duże keksówki o długości 25 cm. Surowe ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i przykleić do masła na bokach i spodzie foremek. Mokrą dłonią przełożyć ciasto do przygotowanych foremek i wyrównać ciasto. Przykryć foliowym workiem i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Ciasto obsypać mąką u góry, nacechować, wstawić keksówki, zaparować piekarnik i piec około 45-50 minut.

Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratki do studzenia, aby odparowały.

Kanapka ze śledziem na żytnim chlebie

Składniki na kanapkę ze śledziem na żytnim chlebie:

  • 4 kromki żytniego chleba na zakwasie
  • masło
  • 4 śledzie (najlepiej matiasy)
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanych kaparów
  • 4 łyżki posiekanych korniszonów
  • 4 krążki czerwonej cebuli
  • 4 żółtka

Jak przygotować kanapkę ze śledziem na żytnim chlebie:

Pieczywo posmarować masłem. Na nim ułożyć śledzie, posypać je łyżką: szczypiorku, kaparów i korniszonów. Na wierzchu ułożyć krążek cebuli a w nim żółtko. Przyprawić pieprzem.

Kajzerki

Składniki na kajzerki:

  • 400 g mąki pszennej typ 480
  • 8 g soli
  • 10 g słodu jęczmiennego
  • 5 g cukru
  • 15 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 190 ml wody
  • mak i sezam

Jak przygotować kajzerki:

Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym z końcówką do wyrabiania ciast ciężkich (hak) i wyrabiać około 10 minut. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Ciasto podzielić na dziewięć porcji po 75 g każda. Uformować kulki, dokładnie obsypać mąką, przykryć i odstawić na 15 minut, aby się rozprężyły. Następnie spłaszczyć i z każdej uformować kajzerkę. Ponownie ułożyć na 40 minut do wyrośnięcia złożeniami do dołu. W tym czasie włożyć na spód piekarnika blachę do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 220 st. C.

Podrośnięte bułki ułożyć na blaszce do pieczenia, spryskać wodą (można w tym momencie zanurzyć zwilżoną cześć w ziarnach np. maku i sezamie) i wstawić do piekarnika. Na rozgrzaną blachę na spodzie wylać kubek zimnej wody i piec bułki 18-20 minut.

Kardamonki

Składniki na kardamonki:

  • 200 g mleka
  • 15 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • jajko

Nadzienie kardamonowe:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • około 20 g mielonego kardamonu
  • jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania lub płatki migdałowe

Syrop cukrowy:

  • 70 ml wody
  • 60 g cukru

Jak przygotować kardamonki:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrabiać przez ok. 5-6 minut. Po tym czasie dodać masło i dalej wyrabiać około 2-3 minuty aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć do miski, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzieniem kardamonowym i złożyć na trzy części. Następnie przy pomocy noża do pizzy ciąć paski o szerokości 0,5 cm, co drugie cięcie nie docinać do końca - tak aby powstały centymetrowe paski przekrojone wzdłuż. Każdy pasek przed zwinięciem lekko rozciągnąć i zawinąć na dwóch palcach. Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

Bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem lub migdałami. Wstawić do pieca i piec około 12-14 minut. W tym czasie podgrzać cukier z wodą aż zrobi się syrop. Po upieczeniu ciepłe bułeczki posmarować syropem cukrowym.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

Pyszności z masłem: czekoladowe eklerki z kremem i angielskie muffiny

Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości