Chleb żytni z ziemniakami
Składniki na chleb żytni z ziemniakami:
Zakwas:
- łyżeczka startera zakwasu
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 150 g/ml wody
Ciasto właściwe:
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 650 g/ml wody
- 300 g pieczonych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2-3 surowe ziemniaki
- 20 g soli
Jak przygotować chleb żytni z ziemniakami:
Zakwas: należy go zrobić dzień przed pieczeniem. Do startera zakwasu dodać mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe: do zakwasu dodać resztę składników na ciasto z wyjątkiem surowych ziemniaków i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 godzin. Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Nasmarować masłem dwie duże keksówki o długości 25 cm. Surowe ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i przykleić do masła na bokach i spodzie foremek. Mokrą dłonią przełożyć ciasto do przygotowanych foremek i wyrównać ciasto. Przykryć foliowym workiem i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Ciasto obsypać mąką u góry, nacechować, wstawić keksówki, zaparować piekarnik i piec około 45-50 minut.
Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratki do studzenia, aby odparowały.
Kanapka ze śledziem na żytnim chlebie
Składniki na kanapkę ze śledziem na żytnim chlebie:
- 4 kromki żytniego chleba na zakwasie
- masło
- 4 śledzie (najlepiej matiasy)
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki posiekanych kaparów
- 4 łyżki posiekanych korniszonów
- 4 krążki czerwonej cebuli
- 4 żółtka
Jak przygotować kanapkę ze śledziem na żytnim chlebie:
Pieczywo posmarować masłem. Na nim ułożyć śledzie, posypać je łyżką: szczypiorku, kaparów i korniszonów. Na wierzchu ułożyć krążek cebuli a w nim żółtko. Przyprawić pieprzem.
Kajzerki
Składniki na kajzerki:
- 400 g mąki pszennej typ 480
- 8 g soli
- 10 g słodu jęczmiennego
- 5 g cukru
- 15 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 190 ml wody
- mak i sezam
Jak przygotować kajzerki:
Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym z końcówką do wyrabiania ciast ciężkich (hak) i wyrabiać około 10 minut. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Ciasto podzielić na dziewięć porcji po 75 g każda. Uformować kulki, dokładnie obsypać mąką, przykryć i odstawić na 15 minut, aby się rozprężyły. Następnie spłaszczyć i z każdej uformować kajzerkę. Ponownie ułożyć na 40 minut do wyrośnięcia złożeniami do dołu. W tym czasie włożyć na spód piekarnika blachę do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 220 st. C.
Podrośnięte bułki ułożyć na blaszce do pieczenia, spryskać wodą (można w tym momencie zanurzyć zwilżoną cześć w ziarnach np. maku i sezamie) i wstawić do piekarnika. Na rozgrzaną blachę na spodzie wylać kubek zimnej wody i piec bułki 18-20 minut.
Kardamonki
Składniki na kardamonki:
- 200 g mleka
- 15 g drożdży
- 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- jajko
Nadzienie kardamonowe:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- około 20 g mielonego kardamonu
- jajko do posmarowania
- gruby cukier do posypania lub płatki migdałowe
Syrop cukrowy:
- 70 ml wody
- 60 g cukru
Jak przygotować kardamonki:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrabiać przez ok. 5-6 minut. Po tym czasie dodać masło i dalej wyrabiać około 2-3 minuty aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć do miski, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzieniem kardamonowym i złożyć na trzy części. Następnie przy pomocy noża do pizzy ciąć paski o szerokości 0,5 cm, co drugie cięcie nie docinać do końca - tak aby powstały centymetrowe paski przekrojone wzdłuż. Każdy pasek przed zwinięciem lekko rozciągnąć i zawinąć na dwóch palcach. Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem lub migdałami. Wstawić do pieca i piec około 12-14 minut. W tym czasie podgrzać cukier z wodą aż zrobi się syrop. Po upieczeniu ciepłe bułeczki posmarować syropem cukrowym.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Pyszności z masłem: czekoladowe eklerki z kremem i angielskie muffiny
Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski