Ciasto ucierane z mandarynkami, czyli zapach świąt w wydaniu Andrzeja Polana

Ciasto ucierane z mandarynkami, czyli zapach świąt w wydaniu Andrzeja Polana
Mandarynkowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN mandarynkowe dania w wykonaniu Andrzeja Polana. Sprawdź jego przepis na ciasto ucierane z mandarynkami, dzięki któremu w domu zapachnie świętami Bożego Narodzenia.

Ciasto ucierane z mandarynkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 350 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 150 ml oleju
  • 5 jaj
  • proszek do pieczenia
  • 5 szt. cukru waniliowego
  • sokz cytryny
  • mandarynki

Sposób przygotowania ciasta ucieranego z mandarynkami

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy do tego olej, mleko, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywno z solą i dodajemy do masy.
  3. Mieszamy i wylewamy do blaszki wyłożonej plastrami mandarynek. 
  4. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40-50 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości