Świąteczny piernik ucierany - przepis
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150-200 g płynnego miodu
- 200 g masła
- szklanka kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie przyprawy do piernika
- łyżka kakao
- odrobina mleka
- suszone śliwki - około 150 g
Świąteczny piernik ucierany - jak go zrobić?
Do polewy potrzebujemy: 50 g masła, 25 g kakao, 60 g cukru pudru, łyżka mleka.
- Suszone śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
- Resztę mąki wsypać do miski i dodać kakao, sodę, przyprawę korzenną. Również odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jednolitą masę.
- Miksować dalej i stopniowo dodawać po jednym żółtku, następnie miód, śmietanę i wodę.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawami. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Dodać śliwki i delikatnie wmieszać szpatułką.
- Ubić oddzielnie białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem przez środek.
- Ciasto piec we wcześniej nagrzanym piekarniku - ok. 60-70 min. w temperaturze 170°C. Sprawdzać patyczkiem, czy jest gotowe, może upiec się wcześniej.
- Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie, po czym wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Polać polewą czekoladową - przepis tutaj.
Zobacz także inne nasze przepisy na świąteczne pierniki:
- Pierniki na choinkę? Oto najprostszy przepis
- Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
- Przepis na pierniki z miodem – miękkie i pyszne
- Pierniki bezglutenowe na dwa sposoby. W jaki sposób je przygotować?
- Pierniki toruńskie – przepis na idealne ciasteczka
- Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: 12521104/Getty Images
podziel się: