Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką - przepis Bartka Boratyna

Ciasto z kruszonką
Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką - przepis Bartka Boratyna
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował różnego rodzaju pyszności z okazji Dnia Pieczenia. Wybierz swoje ulubione owoce i przygotuj banalnie proste, ale pyszne ciasto ucierane z owocami pod kruszonką. Sprawdź przepis na ten deser.

Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 jajek
    • 300 g cukru
      • 300 g mąki pszennej
        • 70 g maki ziemniaczanej
          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
            • 200 g masła
              • Świeże owoce
                • Kruszonka

                  Sposób przygotowania ciasta ucieranego z owocami

                  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
                    1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
                      1. Do ubitych jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do powstania gładkiej masy. Zalewamy gorącym masłem i mieszamy.
                        1. Przelewamy do foremek, posypujemy świeżym owocami i kruszonką.
                          1. Pieczemy w temp 170 stopni z termoobiegiem ok 50 min.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Bartek Boratyn

                            Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości