Pomarańczowo-migdałowy biszkopt makowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g maku
- 7 jajek
- 200 g cukru
- 250 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 3 pomarańczy
- Polewa
- 150 g cukru
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g podprażonych płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Mak zalej dużą ilością gorącej wody i odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie odsącz na drobnym sicie i zmiel w robocie kuchennym lub maszynce do mielenia mięsa.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Żółtka zmiksuj z połową cukru na gładką i puszystą masę. Dodaj mak, zmiksowane migdały, cynamon i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i odstaw na bok.
- W drugiej misce ubij na sztywno białka z resztą cukru i powoli wmieszaj pianę z białem w masę makową.
- Całość przelej do natłuszczonej okrągłej formy o średnicy około 24 cm. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.
- W tym czasie podgrzej cukier z sokiem z pomarańczy aż się skarmelizuje, dodaj śmietanę i energicznie wymieszaj.
- Karmelem polej upieczone ciasto i posyp płatkami migdłaowymi.
Zobacz także:
- Mak. Ma dużo więcej wapnia niż mleko
- Makowiec na święta według przepisu Piotra Kucharskiego. Sprawdź, jak zrobić ucierane ciasto, japoński makowiec i Kranz, czyli okrągłe ciasto makowe
- Domowa masa makowa na święta. Sprawdzi się również w innych daniach wegańskich i wegetariańskich
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: