Pomarańczowo-migdałowy biszkopt makowy, czyli świąteczny smak na mak

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania z makiem na wytrawnie i na słodko. Sprawdź jego przepis na pomarańczowo-migdałowy biszkopt makowy.

Pomarańczowo-migdałowy biszkopt makowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g maku
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • 250 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 3 pomarańczy
  • Polewa
  • 150 g cukru
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g podprażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Mak zalej dużą ilością gorącej wody i odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie odsącz na drobnym sicie i zmiel w robocie kuchennym lub maszynce do mielenia mięsa.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Żółtka zmiksuj z połową cukru na gładką i puszystą masę. Dodaj mak, zmiksowane migdały, cynamon i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i odstaw na bok.
  4. W drugiej misce ubij na sztywno białka z resztą cukru i powoli wmieszaj pianę z białem w masę makową.
  5. Całość przelej do natłuszczonej okrągłej formy o średnicy około 24 cm. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.
  6. W tym czasie podgrzej cukier z sokiem z pomarańczy aż się skarmelizuje, dodaj śmietanę i energicznie wymieszaj.
  7. Karmelem polej upieczone ciasto i posyp płatkami migdłaowymi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości