Krem z topinamburu z mulami - przepis
- 500 g topinamburu
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 szalotka
- 1 kg mule
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki pietruszki
- 0,5 l wywaru warzywnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- pędy grochu
- kiełki czerwonej rzepy
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Krem z topinamburu z mulami - jak zrobić?
- Namoczyć mule, usunąć brodę za pomocą małego noża, a następnie dobrze je opłukać.
- Obierz i posiekaj topinambur oraz ziemniaki.
- Podsmaż na patelni pokrojoną szalotkę i dwie łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Dodać topinambur i ziemniaki. Dodaj bulion warzywny i gotuj przez 20 minut.
- Podczas gdy warzywa się gotują, wlej 3 łyżki oliwy na patelnię, dodaj pietruszkę, mule i pozwól im się otworzyć w wysokiej temperaturze, kiedy będą już otwarte, dodaj wino i pozwól mu odparować.
- Po odparowaniu wina sprawdzić, czy wszystkie mule są otwarte, te zamknięte należy wyrzucić.
- Przefiltruj płyn przez sitko o drobnych oczkach i kawałek gazy.
- Zdejmij warzywa z ognia, posól je i zmiksuj, aż uzyskasz płynny krem.
- Krem podawać z kilkoma mulami bez muszli i kilkoma w muszlach.
- Udekorować kiełkami grochu i czerwoną rzepą.
- Krem z topinamburu doprawić szczyptą pieprzu i odrobiną sosu z gotowania mule.
Zobacz także:
- Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego
- Świąteczne pyszności z Włoch według przepisów Matteo Brunettiego
- Przyjęcie we włoskim stylu. Czego nie może na nim zabraknąć?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: