Krem z topinamburu z mulami - przepis Cristiny Catese

Krem z topinamburu z mulami
Krem z topinamburu z mulami
Źródło: Ola Skowron/East News
Wigilijnego i świąteczne potrawy w zależności od kraju czy regionu, mogą bardzo się różnić. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała postne potrawy kuchni włoskiej. Jak zrobić krem z topinamburu z mulami? Sprawdź przepis.

Krem z topinamburu z mulami - przepis

  • 500 g topinamburu
    • 2 średniej wielkości ziemniaki
      • 1 szalotka
        • 1 kg mule
          • 2 ząbki czosnku
            • 2 gałązki pietruszki
              • 0,5 l wywaru warzywnego
                • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
                  • pędy grochu
                    • kiełki czerwonej rzepy
                      • oliwa z oliwek extra virgin
                        • sól i pieprz

                          Krem z topinamburu z mulami - jak zrobić?

                          1. Namoczyć mule, usunąć brodę za pomocą małego noża, a następnie dobrze je opłukać.
                            1. Obierz i posiekaj topinambur oraz ziemniaki.
                              1. Podsmaż na patelni pokrojoną szalotkę i dwie łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
                                1. Dodać topinambur i ziemniaki. Dodaj bulion warzywny i gotuj przez 20 minut.
                                  1. Podczas gdy warzywa się gotują, wlej 3 łyżki oliwy na patelnię, dodaj pietruszkę, mule i pozwól im się otworzyć w wysokiej temperaturze, kiedy będą już otwarte, dodaj wino i pozwól mu odparować.
                                    1. Po odparowaniu wina sprawdzić, czy wszystkie mule są otwarte, te zamknięte należy wyrzucić.
                                      1. Przefiltruj płyn przez sitko o drobnych oczkach i kawałek gazy.
                                        1. Zdejmij warzywa z ognia, posól je i zmiksuj, aż uzyskasz płynny krem.
                                          1. Krem podawać z kilkoma mulami bez muszli i kilkoma w muszlach.
                                            1. Udekorować kiełkami grochu i czerwoną rzepą.
                                              1. Krem z topinamburu doprawić szczyptą pieprzu i odrobiną sosu z gotowania mule.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło: Cristina Catese

                                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana