Krem z topinamburu z mulami - przepis Cristiny Catese

Krem z topinamburu z mulami
Krem z topinamburu z mulami
Źródło: Ola Skowron/East News
Wigilijnego i świąteczne potrawy w zależności od kraju czy regionu, mogą bardzo się różnić. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała postne potrawy kuchni włoskiej. Jak zrobić krem z topinamburu z mulami? Sprawdź przepis.

Krem z topinamburu z mulami - przepis

  • 500 g topinamburu
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 szalotka
  • 1 kg mule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • pędy grochu
  • kiełki czerwonej rzepy
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Krem z topinamburu z mulami - jak zrobić?

  1. Namoczyć mule, usunąć brodę za pomocą małego noża, a następnie dobrze je opłukać.
  2. Obierz i posiekaj topinambur oraz ziemniaki.
  3. Podsmaż na patelni pokrojoną szalotkę i dwie łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  4. Dodać topinambur i ziemniaki. Dodaj bulion warzywny i gotuj przez 20 minut.
  5. Podczas gdy warzywa się gotują, wlej 3 łyżki oliwy na patelnię, dodaj pietruszkę, mule i pozwól im się otworzyć w wysokiej temperaturze, kiedy będą już otwarte, dodaj wino i pozwól mu odparować.
  6. Po odparowaniu wina sprawdzić, czy wszystkie mule są otwarte, te zamknięte należy wyrzucić.
  7. Przefiltruj płyn przez sitko o drobnych oczkach i kawałek gazy.
  8. Zdejmij warzywa z ognia, posól je i zmiksuj, aż uzyskasz płynny krem.
  9. Krem podawać z kilkoma mulami bez muszli i kilkoma w muszlach.
  10. Udekorować kiełkami grochu i czerwoną rzepą.
  11. Krem z topinamburu doprawić szczyptą pieprzu i odrobiną sosu z gotowania mule.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości