Ciastka z okienkiem - przepis
Nieodłącznym, słodkim elementem świąt są pierniki. Ale są wśród nas tacy, którzy za nim nie przepadają. Z łatwością można je zastąpić kruchymi ciasteczkami z dziurką, które wywodzą się z Austrii.
- To stary przepis, jak tarta Linzer Torte, czyli kruche ciasto z mąką migdałową, przekładane konfiturami. Możemy zrobić je w małej wersji, czyli kruche ciasteczka, na które nakładamy konfiturę np. malinową. Możemy też użyć morelowej i na wierzch nakładamy okienko. Jest to klasyczne ciasto kruche z dodatkiem mąki migdałowej. Możemy dosypać też odrobinę cynamonu, żeby nam ładniej pachniały - powiedział Bartek Boratyn.
Składniki:
- 170 g zimnego masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki soli,
- 3 żółtka,
- 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów),
- Dodatkowo: dżem malinowy lub morelowy do przełożenia, cukier puder do oprószenia.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki na ciastka szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, mocno podsypując mąką.
- Wykrawać ciasteczka całe i z okienkiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie - ciastka zachowują kształt.
- Piec około 12-15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.
- Górne części ciasteczek oprószyć pudrem przed przełożeniem.
- Przełożyć dżemem malinowym lub morelowym.
Co ważne, świąteczne ciasteczka należy przechowywać wyłącznie w zamkniętych pojemnikach.
Lukier na ciasteczka - jak go wykonać?
Bartek Boratyn doradził też, jak w prosty sposób stworzyć pyszny lukier, którym można ozdobić ciasteczka.
- Sekretem błyszczącego lukru nie jest woda ani sok z cytryny, ale białko jajka kurzego. Takie jajko należy wcześniej sparzyć, a następnie dodać około 150 g cukru pudru. Ubijamy, najlepiej robić to w robocie kuchennym z końcówką typu "k". Lukier jest błyszczący, gęsty i nie będzie się rozlewać - podkreślił cukiernik.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Racuchy jabłkowo-cynamonowe z kremem - pyszny jednogarnkowy deser Cristiny Catese
- Ciasto leniwiec - przepis na prosty deser
- Tradycyjny kompot wigilijny z suszu. Jak go przygotować?
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News