Tradycyjny kompot wigilijny z suszu. Jak go przygotować? Zdążysz zrobić go jeszcze dzisiaj

Kompot z suszu
Tradycyjny kompot wigilijny z suszu. Jak go przygotować?
Źródło: Liudmila Chernetska/Getty Images
Dawniej kompot z suszu był napojem, który podawano nie tylko podczas wieczerzy wigilijnej, ale również do wszystkich zimowych obiadów. Ma on bowiem właściwości zdrowotne. Skąd wzięła się ta tradycja i jak przygotować taki kompot na Wigilię Bożego Narodzenia?

Kompot z suszu na wigilię - tradycja

Kompot z suszonych owoców podawany był zimą do wielu obiadów, jednak obecnie jest serwowany głównie podczas kolacji wigilijnej. Najczęściej dodaje się do niego wędzone śliwki, suszone gruszki, jabłka, morele i rodzynki. Często dodawane są również przyprawy takie jak goździki, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Dzięki temu nie tylko wspiera odporność, ale dodatkowo ze względu na dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, wspomaga pracę jelit i trawienie. 

Święta

KOZUCHOWSKA_SWIETA
Źródło: Dzień Dobry TVN
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż

Według niektórych podań kompot podawany w Wigilię pochodzi z tradycji łemkowskiej. W okolicach Beskidu Niskiego latem zbierano i suszono owoce, z których następnie robiono kompoty. Co więcej, każdy składnik miał swoje ukryte znaczenie. Jabłka miały zapewnić pokój, miłość i dobre zdrowie, śliwki odpędzić złe moce, a gruszki zapewnić długowieczność. 

Wigilijny kompot z suszu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • owoce suszone - morele, jabłka, śliwki, rodzynki, (wędzone) gruszki - 500 g,
  • przyprawy - cynamon, goździki, 2 cm imbiru, gwiazdka anyżu,
  • skórka pomarańczowa - opcjonalnie,
  • woda - 3 l,
  • opcjonalnie do słodzenia - miód lub cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce suszone można przepłukać i włożyć do dużego naczynia, a następnie zalać wodą.
  2. Dodać przyprawy i opcjonalną skórkę z pomarańczy.
  3. Całość ustawić na małym ogniu i gotować powoli przez 30-45 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  4. Kompot przestudzić i wtedy posłodzić - w zależności od upodobań od 2 do 10 łyżek miodu. Można również dodać w tym czasie sok z cytryny. Ważne, aby wywar miał około 35 stopni Celsjusza.
  5. Kompot odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
  6. Owoce można odcedzić lub zostawić w kompocie. Jeśli je zostawimy, będzie miał krótszy okres przydatności do spożycia.
  7. Podawać na zimno lub po podgrzaniu.

Ile dni przed wigilią należy robić kompot z suszu?

Kompot z suszu na wigilię najlepiej robić 23 grudnia lub w samą wigilię - z rana. Ważne, aby kompot był świeży i mógł stać kolejne dwa dni świąteczne. Dodatkowo ważne, aby zdążył ostygnąć przed podaniem. Najlepsza metodą jest nastawić go wieczorem przed wigilią i zostawić na noc w chłodnym miejscu, ale w takim, aby nie zamarzł. Zrobiony wcześniej może się zepsuć.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości