Kompot wigilijny - przepis krok po kroku
Składniki:
- 30 dag suszonych owoców: (jabłka, gruszki, śliwki wędzone),
- garść rodzynek,
- 10–15 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepsze nasze polskie odmiany),
- 8–10 goździków,
- kora cynamonu,
- kilka łyżek miodu,
- po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej,
- dobrze umyta pomarańcza i cytryna.
Sposób przygotowania:
- Owoce przelewamy na sicie wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej zimnej wody, tak aby lustro wody znajdowało się 2–3 cm nad owocami.
- Odstawiamy na minimum 2 godz. Dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy ok. 20 min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody, uzupełniamy ją. Kompot dosładzamy miodem.
- Kompot wigilijny doprawiamy przyprawami korzennymi. Zanim ostygnie, dodajemy pomarańcze i cytryny pokrojone w plastry oraz sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Schładzamy.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
Tartaletki korzenne - przepis krok po kroku
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto:
- 350 g mąki,
- 200g masła,
- 5 żółtek,
- 150 g cukru pudru,
- przyprawy korzenne (¼ łyżeczki cynamonu, ¼ kardamonu, ¼ imbiru mielonego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej).
Nadzienie:
- 75 g trzcinowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 60 ml rumu,
- 200 g suszonej żurawiny,
- 60g świeżej żurawiny,
- 75 g mrożonych porzeczek,
- 75 g rodzynek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
- pół łyżeczki zmielonych goździków,
- 1 pomarańcza, skórka i sok,
- pół łyżeczki pasty waniliowej,
- płatki migdałowe.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier, przyprawę korzenną i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 30 minut.
- W garnku na małym ogniu rozpuszczamy cukier w rumie, dodajemy żurawinę, cynamon, goździki, imbir, porzeczki, rodzynki, skórkę i sok pomarańczowy. Widelcem można rozgnieść owoce. Doprowadzić masę do delikatnego wrzenia i gotować przez około 20 minut. Zdejmij z kuchenki i ostudź nadzienie i dodaj miód.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej, jak formy na tartaletki, ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy olejem.
- Wykładamy foremkę ciastem, dajemy do każdej nadzienie z pozostałego niewykorzystanego ciasta, wykrawamy malutkie gwiazdki, które układamy na farszu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 30 minut.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Bułeczki cynamonowo–bakaliowe - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 250 ml ciepłego mleka,
- 80 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g cukru białego,
- szczypta soli,
- 1 jajko + 2 żółtka,
- 70 g miękkiego masła,
- 250 g konfitury pomarańczowej.
Składniki na masę cynamonową:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej,
- 160 g cukru drobnego do wypieków,
- 18-20 g cynamonu,
- pół łyżeczki pasty waniliowej,
- 300 g bakalii (rodzynki, morele, skórka pomarańczowa, żurawina, figi, daktyle, płatki migdałowe).
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy ciasto drożdżowe, wkładamy do miski, przykrywamy papierem i czekamy, aż wyrośnie.
- Stolnicę posypujemy mąką, wyciągamy z miski ciasto drożdżowe, wałkujemy w kształcie prostokąta, smarujemy masłem w temperaturze pokojowej oraz konfiturą pomarańczową wymieszaną z bakaliami.
- Posypujemy cukrem trzcinowy z cynamonem, zwijamy w kształcie rolady i kroimy na 3-centymetrowe bułeczki i układamy na blasze. Czekamy 10–15 minut, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-25 minut.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Keks bożonarodzeniowy - przepis krok po kroku
Składniki na keksówkę 25 x 12 cm:
- 150 g masła,
- 3 jajka w temp. pokojowej,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, figi, migdały słupki),
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 jabłka,
- ¼ łyżeczki kardamonu mielonego,
- ¼ łyżeczki imbiru,
- ¼ łyżeczki pasty waniliowej.
Sposób przygotowania:
- Masło o temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i pastą waniliową miksujemy wszystkie składniki na keks na wolnych obrotach.
- Następnie dodajemy do masy bakalie, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
- Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut.
Zobacz także:
- Przepis na wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą - idealny na Wigilię
- Przygotuj 12 potraw na wigilijną kolację z kucharzami Dzień Dobry TVN
- Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę
Autor: Luiza Bebłot
podziel się: