Przepisy kulinarne

Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kompot wigilijny, korzenne tartaletki i bułeczki cynamonowe

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kompot wigilijny, keks bożonarodzeniowy, tartaletki korzenne i bułeczki cynamonowo–bakaliowe. Takie pachnące przyprawami świąteczne słodkości powstają dziś w naszej kuchni. Zobacz, jak przyrządza je Beata Kartowicz.

Kompot wigilijny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 30 dag suszonych owoców: (jabłka, gruszki, śliwki wędzone),
  • garść rodzynek,
  • 10–15 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepsze nasze polskie odmiany),
  • 8–10 goździków,
  • kora cynamonu,
  • kilka łyżek miodu,
  • po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej,
  • dobrze umyta pomarańcza i cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. 1Owoce przelewamy na sicie wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej zimnej wody, tak aby lustro wody znajdowało się 2–3 cm nad owocami.
  2. 2Odstawiamy na minimum 2 godz. Dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy ok. 20 min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody, uzupełniamy ją. Kompot dosładzamy miodem.
  3. 3Kompot wigilijny doprawiamy przyprawami korzennymi. Zanim ostygnie, dodajemy pomarańcze i cytryny pokrojone w plastry oraz sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Schładzamy.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Tartaletki korzenne - przepis krok po kroku

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 350 g mąki,
  • 200g masła,
  • 5 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • przyprawy korzenne (¼ łyżeczki cynamonu, ¼ kardamonu, ¼ imbiru mielonego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej).

Nadzienie:

  • 75 g trzcinowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 60 ml rumu,
  • 200 g suszonej żurawiny,
  • 60g świeżej żurawiny,
  • 75 g mrożonych porzeczek,
  • 75 g rodzynek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
  • pół łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1 pomarańcza, skórka i sok,
  • pół łyżeczki pasty waniliowej,
  • płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

  1. 1Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier, przyprawę korzenną i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 30 minut.
  2. 2W garnku na małym ogniu rozpuszczamy cukier w rumie, dodajemy żurawinę, cynamon, goździki, imbir, porzeczki, rodzynki, skórkę i sok pomarańczowy. Widelcem można rozgnieść owoce. Doprowadzić masę do delikatnego wrzenia i gotować przez około 20 minut. Zdejmij z kuchenki i ostudź nadzienie i dodaj miód.
  3. 3Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej, jak formy na tartaletki, ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy olejem.
  4. 4Wykładamy foremkę ciastem, dajemy do każdej nadzienie z pozostałego niewykorzystanego ciasta, wykrawamy malutkie gwiazdki, które układamy na farszu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 30 minut.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Bułeczki cynamonowo–bakaliowe - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 80 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru białego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko + 2 żółtka,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 250 g konfitury pomarańczowej.

Składniki na masę cynamonową:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 160 g cukru drobnego do wypieków,
  • 18-20 g cynamonu,
  • pół łyżeczki pasty waniliowej,
  • 300 g bakalii (rodzynki, morele, skórka pomarańczowa, żurawina, figi, daktyle, płatki migdałowe).

Sposób przygotowania:

  1. 1Przygotowujemy ciasto drożdżowe, wkładamy do miski, przykrywamy papierem i czekamy, aż wyrośnie.
  2. 2Stolnicę posypujemy mąką, wyciągamy z miski ciasto drożdżowe, wałkujemy w kształcie prostokąta, smarujemy masłem w temperaturze pokojowej oraz konfiturą pomarańczową wymieszaną z bakaliami.
  3. 3Posypujemy cukrem trzcinowy z cynamonem, zwijamy w kształcie rolady i kroimy na 3-centymetrowe bułeczki i układamy na blasze. Czekamy 10–15 minut, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  4. 4Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-25 minut.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Keks bożonarodzeniowy - przepis krok po kroku

Składniki na keksówkę 25 x 12 cm:

  • 150 g masła,
  • 3 jajka w temp. pokojowej,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, figi, migdały słupki),
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 jabłka,
  • ¼ łyżeczki kardamonu mielonego,
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • ¼ łyżeczki pasty waniliowej.

Sposób przygotowania:

  1. 1Masło o temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i pastą waniliową miksujemy wszystkie składniki na keks na wolnych obrotach.
  2. 2Następnie dodajemy do masy bakalie, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
  3. 3Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut.

Zobacz także:

Autor: Luiza Bebłot

Pozostałe wiadomości