Masz ochotę na zupę z sezonowych warzyw? Koniecznie wypróbuj kremu z cukinii z bazylią i... kozim serem według przepisu Sebastiana Olmy. Doświadczony kucharz pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to danie i cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Potrawa idealnie sprawdzi się jako przystawka lub obiad.
W sierpniu warto sięgnąć po świeże i sezonowe warzywa. O tym, jak je wykorzystać w swojej kuchni, powiedział Sebastian Olma. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pieczonego bakłażana z serem halloumi i warzywami. Sprawdź, jak zrobić to proste danie i cieszyć się sezonowymi smakami.
Sierpień to czas na sezonowe, polskie warzywa. Warto z nich korzystać przygotowując swoje menu. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma, doświadczony i utytułowany szef kuchni przygotował pyszne curry z kalafiora, ziemniaków i kolendry. Sprawdź, jak przyrządzić to danie.
Owoce leśne to nieoceniony dodatek do sezonowych potraw i wypieków. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także Joanna Przetakiewicz. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że na instagramowym profilu gwiazdy pojawił się sprawdzony przepis na jagodzianki. Jak uznana projektantka przygotowuje popularny letni przysmak?
Switchel to naturalny energetyk znany od setek lat. Nazywany jest eliksirem młodości, gdyż kryje w sobie wiele wartości prozdrowotnych. Pobudza lepiej niż kawa, reguluje metabolizm oraz wspomaga działanie organów wewnętrznych. Sprawdź, jak prosty jest przepis na ten napój.
Wakacyjne wyjazdy to czas, w którym przygotowanie własnych posiłków może być problematyczne. Z rozwiązaniem przychodzi Szymon Czerwiński, który w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować szybkie, wakacyjne posiłki w podróży. Sprawdź, jak zrobić szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki z jego przepisu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński udowodnił, że nie tylko można gotować prosto i szybko, ale przede wszystkim smacznie. Sprawdź jego przepis na makaron ze szparagami i pesto bazyliowym, idealny na wakacyjne wypady.
Tabule to charakterystyczna sałatka warzywna z kaszą i pomidorami prosto z Libanu. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak ją przygotować. Sprawdź przepis i ciesz się zdrowymi posiłkami podczas wyjazdów.
Tosty francuskie, czyli chleb zapiekany w jajku to banalnie proste danie, które idealnie sprawdzi się na wakacyjne podróże. Można je zrobić na słodko lub słono, zatem posmakują niemal każdemu. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował swój przepis na to danie. Sprawdź go.
Zaczyna się sezon na aronię, jest ona bardzo zdrowa i smaczna. Zawiera mnóstwo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Ponadto aronia m.in. uspokaja, obniża ciśnienie krwi, wspomaga oczyszczanie organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne. Nic więc dziwnego, że przetwory z aronii cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Jak przygotować z niej sok, nalewkę i wino?
Salmorejo cordobes to tradycyjna hiszpańska zupa z pomidorów podawana na zimno. To idealne danie na obiad w upalne dni, jest treściwe i aromatyczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak przygotować to kultowe danie kuchni hiszpańskiej. Sprawdź jego przepis.
Ajo blanco to tradycyjny hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów. Jest popularny w Granadzie i Maladze. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak przygotować to niezwykłe danie idealne na upały. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie hiszpańską potrawą w swoim domu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski przygotował dania idealne na upały prosto z kuchni hiszpańskiej. Gazpacho andaluz, czyli gazpacho po andaluzyjsku, to tradycyjny chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw. Podawano go już od VIII wieku w słonecznej Andaluzji. Sprawdź, jak go przygotować i ciesz się pysznym obiadem w upalne dni.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły hiszpańskie dania idealne na upały, które przygotował Adrian Stojewski. Sprawdź, jak przygotować Ensalada Malagueña, czyli sałatkę z Malagi. To niezwykłe danie łączy w sobie wiele smaków i z pewnością zachwyci podniebienia. Sprawdzi się jako przekąska i pełne danie w gorące dni.
Ciasto kaktus to świetna propozycja na letni deser, ale nie tylko. Jest orzeźwiający, pyszny, kolorowy i co ważne – całkiem łatwy w przygotowaniu. Sprawdź prosty przepis na ciasto kaktus krok po kroku.
Purchawica olbrzymia, a właściwie czasznica olbrzymia, to nietypowy grzyb, który można znaleźć w polskich lasach. Jest ceniony za swoje walory smakowe i podziwiany za ogromne rozmiary, do jakich dorasta. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdź, jak można przygotować purchawicę olbrzymią.
Rozpoczął się sezon na wekowanie. Lato to czas, kiedy możemy zabrać się za gromadzenie smakołyków do spiżarni. Dawid Kozioł w Dzień Dobry TVN opowiedział, czego potrzebujemy, by samodzielnie zrobić przetwory i o popularnych metodach pasteryzacji. Jakie inne techniki wekowania można zastosować, by zimą cieszyć pełnymi witamin produktami z warzyw i owoców?
Jednym z najbardziej znanych na świecie dań białoruskich są placki ziemniaczane, które, choć pojawiają się w kuchni wielu narodów, narodziły się właśnie na Białorusi. Równie popularną potrawą są pierogi z ziemniaków i cebuli.
Grzyby w occie to powszechnie znany w Polsce przysmak ze słoika. Mogą być marynowane w occie spirytusowym, jabłkowym lub winnym. Przepis na grzyby w occie jest prosty i nie wymaga wielu dodatkowych składników.
Bakłażan to naprawdę wyjątkowy dar natury. Jest pyszny i intrygujący – ponieważ rodzi wiele pytań. Jest owocem czy jednak warzywem? Dlaczego bywa gorzki i co zrobić, aby nie był? Jakie potrawy można z niego przygotować? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.
Lato to sezon na grilla, a na tym nie powinno zabraknąć szaszłyków. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne szaszłyki z grillowanym łososiem i krewetkami, podawane z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego przepisu i ciesz się smakiem pysznej ryby.
Sezon grillowy w pełni. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN królują grillowane ryby i warzywa. Sebastian Olma przygotował pieczoną na grillu doradę z grillowaną papryką i kozim serem. Sprawdź jego przepis i rozkoszuj się pysznym, letnim daniem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował grillowanego dorsza w azjatyckiej marynacie z sałatką awokado i pomidorkami. To idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Sprawdź przepis na to danie.
Dzisiejsza kuchnia australijska miesza wpływy wielu kultur, dzięki czemu jest różnorodna, a przede wszystkim smaczna. Czym charakteryzuje się kuchnia tego kraju i jakie są najpopularniejsze dania australijskie?
Trwa sezon na maliny. Niestety, te smaczne owoce szybko się psują. Dlatego, by przedłużyć ich świeżość, warto zastosować trik z TikToka. Podpowiadamy, jak przechowywać owoce jagodowe.
Syrop z nawłoci pospolitej, nazywanej też mimozą, to świetny, domowy produkt na odporność. W lecie, kiedy kwitnie ta roślina, warto zbierać jej kwiaty, aby przygotować ten napój.
Pleśniak to ciasto, które może i nazywa się dziwacznie, ale za to jak smakuje! To świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią wypieki z dodatkiem owoców. Sprawdź nasz przepis.