Pierogi kudłacze to regionalna wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Pochodzi z Małopolski, a najprawdopodobniej z miejscowości Łoniowa i okolic. Wyróżnia je nie tylko ziemniaczane ciasto, ale również jaglano-twarogowy farsz.
Pierogi kudłacze - przepis
Składniki na ciasto:
- 2 kg ziemniaków
- jajko
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kaszy jaglanej
- 300 g białego twarogu
- 1 l mleka
- mała cebula
- łyżka smalcu lub masła
- sól, pieprz
Pierogi kudłacze - sposób przygotowania
- Zacznijmy od farszu.
- Kaszę jaglaną wypłukać, a mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać kaszę.
- Kiedy całość zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć garnek pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Będzie pęczniała od godziny do nawet dwóch.
- W tym czasie bierzemy się za ciasto. Ziemniaki obrać, połowę ugotować, a surową połowę zetrzeć na tarce i odcisnąć.
- Ugotowane ziemniaki ostudzić i połączyć z surowymi. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto gotowe czeka obok na resztę wydarzeń.
- Drobno posiekać i podsmażyć cebulę do farszu.
- Gdy kasza napęcznieje, przełożyć ją do miski. Dodać ser, podsmażoną cebulę, przyprawy i dobrze wymieszać.
- Na stolnicy posypanej mąką ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać do nich farsz i lepić pierogi.
- Pierogi wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Gdy wypłyną, pozwolić im jeszcze pokąpać się we wrzątku minutę lub dwie - w zależności od grubości naszego ciasta.
- Podawać polane masłem, ze śmietaną lub dowolnymi, innymi dodatkami.
Zobacz inne nasze przepisy na pierogi:
- Pierogi ruskie "kudłate" z ogórkami i kiwi z przepisu Andrzeja Polana
- Idealne ciasto na pierogi. Jakich błędów nie popełniać?
- Pierogi ruskie Katarzyny Bukowskiej. Jak je zrobić?
- Pierogi ziemniaczane - przepis Haliny Czekanowskiej
- Przepisy na pierogi z tradycyjnego ciasta. Niebo w gębie
- Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy
- Pani Beata ustanowiła rekord Guinnessa. W ciągu godziny ulepiła 1066 pierogów ze śliwką!
- Jaką mąkę wybrać na pierogi bezglutenowe?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Anna Bogush/Getty Images
podziel się: