Przepis na pierogi kudłacze. Wypróbuj nietypowe ciasto i farsz

pierogi kudłacze
Przepis na pierogi kudłacze
Źródło: Anna Bogush/Getty Images
W naszej kuchni nie brakuje przepisów na pierogi, ale nigdy za wiele kolejnych wersji. Tym razem dzielimy się prostą recepturą na małopolskie pierogi kudłacze z ziemniaczanego ciasta, wypełnione m.in. kaszą jaglaną i twarogiem. Jak je zrobić? Wyjaśniamy krok po kroku.

Pierogi kudłacze to regionalna wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Pochodzi z Małopolski, a najprawdopodobniej z miejscowości Łoniowa i okolic. Wyróżnia je nie tylko ziemniaczane ciasto, ale również jaglano-twarogowy farsz.

Pierogi kudłacze - przepis

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków
  • jajko
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
Mikołaj Rey, Koło Gospodyń Wiejskich "Zdziechowianki"
Tradycyjne pierogi od „Zdziechowianek”
Jak smakuje radomska wieś?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kaszy jaglanej
  • 300 g białego twarogu
  • 1 l mleka
  • mała cebula
  • łyżka smalcu lub masła
  • sól, pieprz

Pierogi kudłacze - sposób przygotowania

  1. Zacznijmy od farszu.
  2. Kaszę jaglaną wypłukać, a mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać kaszę.
  3. Kiedy całość zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć garnek pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Będzie pęczniała od godziny do nawet dwóch.
  4. W tym czasie bierzemy się za ciasto. Ziemniaki obrać, połowę ugotować, a surową połowę zetrzeć na tarce i odcisnąć.
  5. Ugotowane ziemniaki ostudzić i połączyć z surowymi. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto gotowe czeka obok na resztę wydarzeń.
  6. Drobno posiekać i podsmażyć cebulę do farszu.
  7. Gdy kasza napęcznieje, przełożyć ją do miski. Dodać ser, podsmażoną cebulę, przyprawy i dobrze wymieszać.
  8. Na stolnicy posypanej mąką ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać do nich farsz i lepić pierogi.
  9. Pierogi wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Gdy wypłyną, pozwolić im jeszcze pokąpać się we wrzątku minutę lub dwie - w zależności od grubości naszego ciasta.
  10. Podawać polane masłem, ze śmietaną lub dowolnymi, innymi dodatkami.

Zobacz inne nasze przepisy na pierogi:

podziel się:

Pozostałe wiadomości