Przepisy na pierogi z tradycyjnego ciasta. Niebo w gębie

Mało kto nie lubi pierogów. W kuchni Dzień Dobry TVN autorka książek kulinarnych Jolanta Pacuta przygotowała pyszności dla fanów tego dania. Były więc u nas pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ze szpinakiem i białym serem, a także pierogi ze śliwkami. Palce lizać!

Tradycyjne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej (250 ml)
    • łyżeczka soli
      • 1/4 kostki masła
        • ok. 1 szkl. ciepłej wody

          Przygotowanie:

          Na stolnicę wsypujemy 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, dodajemy 1/4 kostki masła, podlewamy ciepłą wodą i zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi.

          >>> Zobacz także:

          Farsz na pierogi z kapustą i grzybami

          Składniki:

          • 1 kg kapusty kiszonej
            • półlitrowy słoik suszonych grzybów
              • 2–3 cebule
                • sól
                  • pieprz
                    • olej do smażenia

                      Farsz na pierogi z serem i szpinakiem

                      Składniki:

                      • 200 g szpinaku mrożonego
                        • 150–200 g białego sera
                          • 50–100 g masła
                            • 2 ząbki czosnku
                              • 1/2 pęczka szczypiorku
                                • sól
                                  • pieprz

                                    Przygotowanie:

                                    Szpinak podsmażamy na tłuszczu (np. maśle) z czosnkiem. Lekko studzimy i mieszamy z białym serem.

                                    Farsz na pierogi ze śliwkami

                                    Składniki:

                                    • 500 g średnich śliwek węgierek
                                      • cynamon
                                        • cukier

                                          Przygotowanie:

                                          Śliwki przekrawamy na połowę, obsypujemy cynamonem i cukrem. Do każdego pieroga wsadzamy śliwkę.

                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości