Polędwica z dorsza na parze - składniki
- 500 g polędwicy z dorsza
- 200 g masła
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 3 żółtka
- 2 pory
- 50 ml oliwy
- 100 ml oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
- kminek i oregano
- sól, pieprz
Polędwica z dorsza na parze - sposób przygotowania
Sos:
Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej, dodajemy wino. Dolewamy ciurkiem rozpuszczone masło i mieszamy, aby powstał kremowy sos. Ściągamy z ognia i dodajemy sok z cytryny i mieszamy całość.
Por karmelizowany:
Białą część pora kroimy na 2 równe części i gotujemy w wodzie z łyżką soli przez 10 minut. Wyciągamy pora i kroimy wzdłuż na 2 kawałki. Ściągamy zewnętrzne, twarde warstwy pora. Kładziemy pora na metalowej powierzchni i skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą soli. Pora opalamy palnikiem od środka, aby uzyskać lekko brązowy kolor.
Puree z pora:
Pozostałą część pora kroimy na drobne kawałki i myjemy wodą, aby pozbyć się piasku. Zostawiamy 3-4 kawałki na chipsy. Resztę podsmażamy przez 5 minut w garnku z łyżką oliwy i szczyptą kminku, soli i oregano. Dolewamy śmietankę i wszystko gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Całość blendujemy i przecieramy przez sitko.
Chips z pora:
Kawałki pora wrzucamy do oleju rozgrzanego do 180 stopni C i smażymy przez ok 5 minut, aż por będzie miał brązowy kolor. Wyciągamy na papierowy ręcznik i posypujemy szczyptą soli. Zagotowujemy wodę w garnku do mocnego parowania. Na garnku umieszczamy naczynie do gotowania na parze. Rybę doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w naczyniu. Gotujemy ok 2,5 minuty, aż mięso stanie się białe, ale nie będzie się rozpadać.
Zobacz także:
- Tymi daniami zachwycisz swoich gości! Oto najlepsze przepisy z 9. edycji MasterChefa
- Sałatka, zupa i deser, czyli jesienne dania uczestniczek programu MasterChef Junior
- Zimowe dania finalistów MasterChefa. Plov, wegańskie leczo i zupa cebulowa
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News