Polędwica z dorsza na parze poleca się na obiad

Polędwica z dorsza
Polędwica z dorsza
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad, to w kuchni Dzień Dobry TVN było ich pod dostatkiem. Swoimi przepisami podzielili się finaliści 11. edycji programu MasterChef. Jak zrobić polędwicę z dorsza na parze?

Polędwica z dorsza na parze - składniki

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 200 g masła
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 3 żółtka
  • 2 pory
  • 50 ml oliwy
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • kminek i oregano
  • sól, pieprz

Polędwica z dorsza na parze - sposób przygotowania

Sos:

Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej, dodajemy wino. Dolewamy ciurkiem rozpuszczone masło i mieszamy, aby powstał kremowy sos. Ściągamy z ognia i dodajemy sok z cytryny i mieszamy całość.

Por karmelizowany:

Białą część pora kroimy na 2 równe części i gotujemy w wodzie z łyżką soli przez 10 minut. Wyciągamy pora i kroimy wzdłuż na 2 kawałki. Ściągamy zewnętrzne, twarde warstwy pora. Kładziemy pora na metalowej powierzchni i skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą soli. Pora opalamy palnikiem od środka, aby uzyskać lekko brązowy kolor.

Puree z pora:

Pozostałą część pora kroimy na drobne kawałki i myjemy wodą, aby pozbyć się piasku. Zostawiamy 3-4 kawałki na chipsy. Resztę podsmażamy przez 5 minut w garnku z łyżką oliwy i szczyptą kminku, soli i oregano. Dolewamy śmietankę i wszystko gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Całość blendujemy i przecieramy przez sitko.

Chips z pora:

Kawałki pora wrzucamy do oleju rozgrzanego do 180 stopni C i smażymy przez ok 5 minut, aż por będzie miał brązowy kolor. Wyciągamy na papierowy ręcznik i posypujemy szczyptą soli. Zagotowujemy wodę w garnku do mocnego parowania. Na garnku umieszczamy naczynie do gotowania na parze. Rybę doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w naczyniu. Gotujemy ok 2,5 minuty, aż mięso stanie się białe, ale nie będzie się rozpadać.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości