3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Z tej okazji podpowiadamy, jak wykorzystać ten pyszny owoc. Warto go jeść w upalne dni, ponieważ zawiera w sobie dużo wody. Co więcej, można z niego przygotowywać dania na słodko i słono. Sprawdź nasz przepis na sorbet z arbuza.
Arbuz to pyszny owoc, w sam raz na wakacje. Z okazji Dnia Arbuza polecamy uczcić to święto domową galaretką na bazie tego owocu. Sprawdź, jak przygotować ją w dwóch wariantach - klasycznym i w kształcie arbuza.
Ciasto Balladyna to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu, aksamitnej masy i lekko kwaśnej galaretki z malinami. Sam przepis na Balladynę jest prosty i może być pyszną odmianą podczas świątecznych spotkań i nie tylko.
Durian jest owocem popularnym w krajach Azji Południowo-Wschodniej. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się go w leczeniu anemii i zwalczaniu dolegliwości żołądkowych.
Opalana cebula to jeden z podstawowych składników pysznego rosołu, ale nie tylko. Może być dodawana do różnych dań. Dzięki temu zabiegowi warzywo będzie słodsze i bardziej aromatyczne. Są jednak pewne zasady, których warto przestrzegać podczas opalania cebuli. Jak to robić bezpiecznie? Na co uważać?
Sernik, chociaż kojarzy nam się z bardzo tradycyjnym Polskim daniem, to tak nie jest. Został sprowadzony dopiero w XVII wieku. Sprawdź, jakie tajemnice kryje w sobie to ciasto i jak je przygotować, aby było idealne.
Lemoniada to idealny napój na upalne dni. Można ją komponować z różnych sezonowych owoców. Tym razem przedstawiamy wam wersję ze świeżymi jagodami. Ten przepis przypadł do gustu użytkownikom TikToka.
Semifreddo to klasyczny mrożony deser prosto z Włoch. Jego konsystencja i smak to propozycja w sam raz na upalne dni. Sprawdź prosty przepis na słodkie orzeźwienie.
Sezon na jagody trwa bardzo krótko, jednak dzięki przetworom smak lata możemy zamknąć w słoiczku i cieszyć się nim przez cały rok. Co warto wyczarować z tych małych, fioletowych i pysznych owoców? Polecamy najlepsze przepisy na przetwory z jagód.
Pyszne, mleczne drożdżówki wypełnione po brzegi jagodowym nadzieniem? To przepis Mateusza Zielonki, zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef, który zaprezentował w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Sprawdź, jak je przygotować i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem bułeczek.
Pyszna, letnia sałatka pełna owoców, a do tego orzeźwiająca? To właśnie definicja sałatki z arbuza i jagód, którą Mateusz Zielonka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Pełna witamin i minerałów sprawdzi się w upalne dni. Sprawdź, jak ją przyrządzić z przepisu zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef.
Czym charakteryzuje się kuchnia kubańska? W kilku słowach można opisać ją jako "coś z niczego", ponieważ tradycyjne potrawy kubańskie są proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne.
W kuchni wegańskiej wyeliminowane są produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że razem z nimi znikają wszystkie powiązane, "odzwierzęce" smaki. Wiele z nich z powodzeniem można zastąpić. Przykładem jest potrawa o nazwie marchewka jak łosoś. Sprawdź prosty przepis.
W gorące dni ciężko nam pracować i gotować, a także jeść. Brak apetytu można obejść dzięki pysznym przekąskom. Hitem wśród letnich smakołyków są mrożone jogurty z owocami. Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Nadają się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jak je wykonać?
Lato rozpoczęło się w najlepsze. Słońce i upały z jednej strony cieszą, z drugiej stają się problemem, zwłaszcza, gdy odbierają nam chęć do jedzenia. Regularne spożywanie posiłków jest przecież istotne zarówno dla naszego zdrowia, jak i sylwetki. Co zatem jeść na śniadanie w upały?
Zupa jagodowa to świetna propozycja na letni lunch dla całej rodziny, zwłaszcza dla dzieci. Z naszym przepisem jest również prosta w przygotowaniu. Zrób domową zupę jagodową i się przekonaj.
Chcesz być piękny i gładki? Pij herbatki. A właściwe te jedną, konkretną. Kombucha to naturalne lekarstwo dla jelit, antidotum na zmęczenie i bóle głowy oraz świetny sposób na problemy skórne i alergie. Jak i kiedy pić napój nieśmiertelność?
Tort miodowy to wypiek pochodzący z Armenii, zwany również miodownikiem lub marlenką. Sławę zyskał dzięki czeskim cukiernikom, którzy od lat z zamiłowaniem je wypiekają.
Domowe lody zyskują popularność, a w internecie pojawia się coraz więcej różnych przepisów na nie. Poszukiwacze nowych smaków nie lubią się ograniczać. Dzięki temu powstały domowe lody... ogórkowe!
Chłodnik to niekwestionowany król letnich zup. Ten z dodatkiem mięty i cytryny jest szybki w przygotowywaniu i znakomicie orzeźwia w upalny dzień. Oto łatwy przepis na wakacyjny obiad. Rozsmakuj się!
Pokrojone w paski lub inne kształty, usmażone lub upieczone, z ziemniaków, batatów, a nawet marchewki czy buraków, z sosami, panierkami, różnymi przyprawami. Frytki pokochał cały świat. Za prostotę, dostępność i nieskończoną liczbę wariantów. Dowiedz się, skąd pochodzą frytki i sprawdź nasze przepisy na różne ich rodzaje.
Rumianek to roślina pospolita, którą możemy znaleźć niemal na każdej łące czy polu. Jego właściwości znane i wykorzystywane są przez ludzkość od stuleci. Jak można użyć rumianku w kuchni? Sprawdź nasze przepisy i inspiracje.
Chłodnik jest idealnym daniem na lato. Wielu osobom smak botwinki czy ogórka może się jednak szybko znudzić. Dlatego przedstawiamy kolejny wariant tej wyjątkowej zupy.
Bób to doskonała zdrowa przekąska w letnim sezonie. Nie traci walorów smakowych w postaci mrożonej i suszonej, ale można z niego również robić weki. Przetwory z bobu to ostatnio popularny pomysł na wypełnienie spiżarni.
Chłodnik to wspaniały kulinarny wynalazek, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Najczęściej sięgamy po ten przygotowany z warzyw, ale z powodzeniem można zrobić go również z owoców. Sprawdź prosty przepis na pyszny chodnik z arbuza z dodatkiem sera feta i mięty.