Przepisy kulinarne

    W kuchni Dzień Dobry TVN połączyliśmy przyjemne z pożytecznym. Na stanowisku: Andrzej Polan i jego przepisy na sylwestrowe przekąski "na raz do buzi" i Angelika Gumkowska z garścią porad na temat kosmetyków, które można samodzielnie zrobić w domu.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował przekąski, które można podać w czasie imprezy sylwestrowej. Oto one: sałata cezar z chipsami z salami, kabanosy na wykałaczkach z różnymi serami i piklami, kabanosy francuskie pieczone w cieście, jajecznica z kabanosem argentyńskim i świeżym szczypiorkiem na tostach pszennych oraz sałatka z rukoli, świeżym mango i pikantnym salami z dressingiem balsamicznym. Robert Kantereit był nimi zachwycony.

    Zbliżający się rok 2021 może przynieść nowe trendy kulinarne. Eksperci zauważają, że co roku więcej konsumentów decyduje się na dania bez mięsa. I takie właśnie potrawyprzygotował dla nas Piotr Kucharski. Sprawdź jego przepisy na smażony ryż z kimchi i jajkiem, maślane bułki z grzybowym farszem oraz chleb z ziarnem.

    Jak zrobić farsz do ryby po grecku? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Farsz na rybę po grecku to połączenie kilku warzyw z koncentratem pomidorowym. Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem. Najtrudniejszy do wykonania i najważniejszy jest w niej właśnie farsz.

    Ryba po grecku z piekarnika to smaczne danie często serwowane w trakcie wigilijnej wieczerzy. Podawane jest na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych) lub na ciepło. Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie. Jak przyrządzić smaczną rybę po grecku? Poznaj sprawdzone przepisy.

    Jak zrobić dobre pierogi z kapustą i grzybami, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole? Domowe pierogi z kapustą i grzybami podaje się w towarzystwie czerwonego barszczu, lub ze skwarkami. Poznajcie przepis na pyszne pierogi! Anna Kalczyńska postanowiła dowiedzieć się, gdzie powstają najlepsze pierogi w Warszawie.

    Krokiety z kapustą i grzybami to przepyszna potrawa, którą można podawać m.in. na wigilię. Należy jednak pamiętać, że samo przygotowanie jej wymaga sporo czasu – już dzień wcześniej należy np. namoczyć suszone grzyby. Jak zrobić pyszne krokiety z kapustą i grzybami, które oczarują nawet mamę i babcię? Sprawdź.

    Większość z nas nie wyobraża sobie lepszego rozpoczęcia dnia niż kubek gorącej aromatycznej kawy. Ale "mała czarna" to nie tylko napój, który da nam energię na cały dzień. Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy, jak ją parzyć i jak przechowywać ziarna - o tym rozmawiamy z Anną Oleksak, ekspertką kawy COSTA COFFEE, certyfikowanym sędzią międzynarodowych zawodów dla baristów oraz Q Arabica grader.

    Dobra kawa to sposób na doskonały początek dnia. Filiżanka aromatycznego napoju umili także rodzinne spotkanie. Poznaj przepisy na piernikowe caffé latte, świąteczny flat white oraz caffé Bon Bon. Tajniki przyrządzania kawy zdradza Anna Oleksak - ekspertka kawy COSTA COFFEE i certyfikowany sędzia międzynarodowych zawodów dla baristów.

    Dania z kiełbasą doskonale sprawdzają się podczas posiłków o każdej porze dnia, ponieważ mogą występować w niezliczonej ilości kombinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował trzy z nich. Na naszym stole pojawiły się: sałatka warzywna z krakowską, zupa krem z kiszonych buraków i dorsz z pure, maślanką i kiełbasą.

    Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.

    Anna Pietrzak-Gryc wyrabia pierniki, które są znane na całym świecie. Nie tylko wybornie smakują, ale również wyglądają jak małe dzieła sztuki. O swoim pomyśle na biznes oraz idealnym przepisie powiedziała Dorocie Wellman. W naszym studiu pani Ania zdradziła natomiast, jak można pięknie ozdobić pierniki.