Mojo Picon i Mojo Verde - przepis krok po kroku
Składniki na Mojo Picon:
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra czerwona papryczka picona lub chili/cayenne
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 15 ml octu Jerez (z czerwonego wina)
- 100 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
Składniki na Mojo Verde:
- 1 pęczek kolendry
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 15 ml białego octu winnego
- 100 ml oliwy
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania Mojo Picon i Mojo Verde
- Obierz ząbki czosnku, a z papryki usuń gniazda nasienne. Czosnek i paprykę rozdrobnij przy pomocy malaksera albo utrzyj w moździerzu.
- Dodaj sól, kumin oraz paprykę mieloną i dalej miksuj lub ucieraj.
- Następnie dodaj ocet i oliwę z oliwek i ucieraj do zemulgowania (zgęstnienia sosu).
Zobacz także:
- Najprostszy przepis na pyszny sos z opieniek
- Przepisy na sos z musztardy francuskiej
- Domowy sos sojowy - prosty przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Stojewski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: