Mojo Picon i Mojo Verde - przepis krok po kroku
Składniki na Mojo Picon:
- 4 ząbki czosnku
 - 1 ostra czerwona papryczka picona lub chili/cayenne
 - 1 łyżeczka kuminu mielonego
 - 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
 - 15 ml octu Jerez (z czerwonego wina)
 - 100 ml oliwy z oliwek
 - ½ łyżeczki soli
 
Składniki na Mojo Verde:
- 1 pęczek kolendry
 - 1 zielona papryka
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka kuminu
 - 15 ml białego octu winnego
 - 100 ml oliwy
 - ½ łyżeczki soli
 
Sposób przygotowania Mojo Picon i Mojo Verde
- Obierz ząbki czosnku, a z papryki usuń gniazda nasienne. Czosnek i paprykę rozdrobnij przy pomocy malaksera albo utrzyj w moździerzu.
 - Dodaj sól, kumin oraz paprykę mieloną i dalej miksuj lub ucieraj.
 - Następnie dodaj ocet i oliwę z oliwek i ucieraj do zemulgowania (zgęstnienia sosu).
 
Zobacz także:
- Najprostszy przepis na pyszny sos z opieniek
 - Przepisy na sos z musztardy francuskiej
 - Domowy sos sojowy - prosty przepis
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Adrian Stojewski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: