Domowy sos sojowy - prosty przepis

domowy sos sojowy w naczyniu
Przepis na domowy sos sojowy
Źródło: Caterina Oltean/500px/Getty Images
Sos sojowy na dobre zagościł w polskich kuchniach. W ostatnich latach stał się bardzo łatwo dostępny. Jest niemal w każdym markecie. Można go również zrobić samodzielnie, zwłaszcza z naszym przepisem.

Sos sojowy domowej roboty może być nie tylko pyszny, ale również zdrowszy od tych, które są dostępne na sklepowych półkach. W naszym przepisie z pewnością nie znajdziecie barwników spożywczych, cukru czy konserwantów.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Przepis na sos sojowy

Składniki na sos sojowy:

  • Łyżka octu winnego;
    • łyżka octu balsamicznego;
      • dwie łyżki sosu rybnego;
        • łyżeczka startej cebuli;
          • pół łyżeczki startego czosnku;
            • 1,5 szklanki bulionu.

              Przepis na sos sojowy – sposób przygotowania

              1. Przygotować wcześniej bulion – wołowy lub warzywny.
                1. Do bulionu dodać czosnek, cebulę oraz ocet. Podgrzewać całość, jednocześnie cały czas mieszając.
                  1. Nie przestawać mieszać nawet, jeśli składniki utworzyły już jednolitą masę. Całość powinna znacznie zgęstnieć, aż będzie jej zdecydowanie mniej.
                    1. Gdy w garnku będzie już o 1/3 mniej masy, zdjąć go z palnika. Odczekać kilka minut, aż nieco ostygnie, po czym dodać sos rybny i wszystko dokładnie wymieszać.
                      1. Przestać mieszać, gdy sos utworzy jednolitą masę. Kiedy ostygnie, można umieścić go w pojemniku lub przelać do szczelnej butelki. Przechowywać w lodówce.
                        1. Pamiętaj, że sos sojowy domowej roboty nie może być przechowywany w szafce – koniecznie wstaw go do lodówki. Jego smak najlepiej komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.

                          Zobacz także:

                          Autor: Diana Ryściuk

                          Źródło zdjęcia głównego: Caterina Oltean/500px/Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości