Bułeczki bao ze smażonymi rydzami - pyszna przekąska, drugie śniadanie lub obiad

Tradycyjne pierożki baozi
Bułeczki bao ze smażonymi rydzami
Źródło: Busakorn Pongparnit / gettyimages.com
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania na parze inspirowane jesienią. Bułeczki bao, prosto z Chin, z polskimi smażonymi rydzami to świetne danie na przekąskę, drugie śniadanie, a nawet na obiad. Sprawdź, jak je przygotować.

Bułeczki bao ze smażonymi rydzami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
    • 500 g mąki pszennej tortowej
      • 270 ml wody
        • 2 łyżki cukru
          • 2 łyżki oleju
            • 1/2 łyżeczki soli

              Dodatki:

              • 10 dużych kapeluszy rydzów
                • 2 łyżki masła
                  • 2 łyżki oleju
                    • pęczek kolendry
                      • kawałek pora
                        • ostra papryczka chili
                          • słodki sos chili
                            • 10 kwadratowych (5x5 cm) kawałków papieru do pieczenia

                              Sposób przygotowania bułeczek bao ze smażonymi rydzami

                              1. Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę oraz resztę składników z wyjątkiem oleju.
                                1. Wymieszaj wszystko, a następnie wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. W trakcie dodaj olej.
                                  1. Wyrobione ciasto odstaw w misce do wyrośnięcia na 40 minut.
                                    1. Po tym czasie podziel na 10 równych kawałków ciasta i uformuj okrągłe bułki, odstaw do rozluźnienia ciasta na 15 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj każdą bułkę na podłużny placek o grubości 0,5 cm. Na połówkę ciasta ułóż kawałek papieru i złóż bułeczki w połowie. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i zostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
                                      1. Następnie gotuj na parze przez około 25 minut.
                                        1. W tym czasie usmażyć na maśle z olejem rydze. Przyprawić je pod koniec smażenia.
                                          1. Kolendrę wymieszać z porem pokrojonym w zapałki oraz papryczką pokrojoną w plasterki.
                                            1. Do każdej bułki włożyć kapelusz rydza, dodać sałatkę i polać sosem.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana