Bułeczki bao ze smażonymi rydzami - pyszna przekąska, drugie śniadanie lub obiad

Tradycyjne pierożki baozi
Bułeczki bao ze smażonymi rydzami
Źródło: Busakorn Pongparnit / gettyimages.com
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania na parze inspirowane jesienią. Bułeczki bao, prosto z Chin, z polskimi smażonymi rydzami to świetne danie na przekąskę, drugie śniadanie, a nawet na obiad. Sprawdź, jak je przygotować.

Bułeczki bao ze smażonymi rydzami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 270 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 10 dużych kapeluszy rydzów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek kolendry
  • kawałek pora
  • ostra papryczka chili
  • słodki sos chili
  • 10 kwadratowych (5x5 cm) kawałków papieru do pieczenia

Sposób przygotowania bułeczek bao ze smażonymi rydzami

  1. Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę oraz resztę składników z wyjątkiem oleju.
  2. Wymieszaj wszystko, a następnie wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. W trakcie dodaj olej.
  3. Wyrobione ciasto odstaw w misce do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Po tym czasie podziel na 10 równych kawałków ciasta i uformuj okrągłe bułki, odstaw do rozluźnienia ciasta na 15 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj każdą bułkę na podłużny placek o grubości 0,5 cm. Na połówkę ciasta ułóż kawałek papieru i złóż bułeczki w połowie. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i zostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Następnie gotuj na parze przez około 25 minut.
  6. W tym czasie usmażyć na maśle z olejem rydze. Przyprawić je pod koniec smażenia.
  7. Kolendrę wymieszać z porem pokrojonym w zapałki oraz papryczką pokrojoną w plasterki.
  8. Do każdej bułki włożyć kapelusz rydza, dodać sałatkę i polać sosem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości