Bułeczki bao ze smażonymi rydzami - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 270 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 10 dużych kapeluszy rydzów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- pęczek kolendry
- kawałek pora
- ostra papryczka chili
- słodki sos chili
- 10 kwadratowych (5x5 cm) kawałków papieru do pieczenia
Sposób przygotowania bułeczek bao ze smażonymi rydzami
- Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę oraz resztę składników z wyjątkiem oleju.
- Wymieszaj wszystko, a następnie wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. W trakcie dodaj olej.
- Wyrobione ciasto odstaw w misce do wyrośnięcia na 40 minut.
- Po tym czasie podziel na 10 równych kawałków ciasta i uformuj okrągłe bułki, odstaw do rozluźnienia ciasta na 15 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj każdą bułkę na podłużny placek o grubości 0,5 cm. Na połówkę ciasta ułóż kawałek papieru i złóż bułeczki w połowie. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i zostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Następnie gotuj na parze przez około 25 minut.
- W tym czasie usmażyć na maśle z olejem rydze. Przyprawić je pod koniec smażenia.
- Kolendrę wymieszać z porem pokrojonym w zapałki oraz papryczką pokrojoną w plasterki.
- Do każdej bułki włożyć kapelusz rydza, dodać sałatkę i polać sosem.
Zobacz także:
- Przepis na kurczaka gong bao z orzechami
- Mleczaj rydz – jadalny czy niejadalny?
- Pierożki baozi – tradycyjne danie kuchni chińskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: