Domowy ser z grzybami - przepis krok po kroku
Wbrew wielu opiniom zrobienie dobrej jakości domowego sera nie musi być skomplikowanym procesem. Poza grzybami i ulubionymi przyprawami, należy zaopatrzyć się w kilka ogólnie dostępnych produktów:
- litr mleka,
- 500 g twarogu,
- masło,
- proszek do pieczenia.
Grzyby
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Domowy ser z grzybami - sposób przygotowania:
- Oczyszczone i umyte grzyby pokroić na drobne kawałki i podsmażyć przez chwilę na rozgrzanej patelni. Mieszać je do czasu, aż się zarumienią i dodać szczyptę soli.
- Do osobnego garnka wlać litr mleka. Włożyć do niego kilogram twarogu i podgrzewać na dużym ogniu cały czas mieszając. Nie doprowadzić do wrzenia!
- Garnek zdjąć z ognia, gdy na powierzchni jego zawartości pojawi się serwatka w postaci unoszących się na mleku skrzepów.
- Wyłożyć sito gazą i przecedzić podgrzane mleko z twarogiem odsączając nadmiar płynu. To, co zostanie na sicie, niedługo będzie pysznym serem.
- Odsączony przez gazę ser włożyć do osobnego naczynia, posolić 1 łyżeczką soli kuchennej i dodać ulubione przyprawy.
- Następnie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać ser i dodać około 50 g roztopionego masła.
- Powstałą w ten sposób masę miksować za pomocą robota kuchennego lub blendera, aż powstanie serowa mieszanka o jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Masę przełożyć do osobnego naczynia umieszczonego w kąpieli wodnej (mieszać ser w misce wsadzonej do dużego garnka z gotującą się wodą).
- Kiedy serowa masa zacznie się roztapiać, dodać podsmażone wcześniej grzyby.
- Serowy przysmak z grzybami przełożyć do osobnej foremki, np. blaszki do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
- Po co najmniej 30 minutach w lodówce ostudzony ser powinien nadawać się do pokrojenia na plasterki. Smacznego!
Wypróbuj także inne nasze przepisy na domowe specjały:
- Domowe ciasteczka bez pieczenia. Do tego przepisu wystarczy tylko kilka składników
- Domowe wino z jeżyn. Przepis krok po kroku
- Domowe sposoby na suszone pomidory - jak suszyć i co z nich robić?
- Domowy sposób na nalewkę z kasztanów. Kiedy zbierać na nią owoce?
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
- Przyprawy z grzybów. Proste przepisy na grzybowy proszek i kostki bulionowe
- Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować
- Sok z aronii – jak zrobić go w domu? Właściwości zdrowotne owoców aronii
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Dorin Musat/Getty Images
podziel się: