Domowy ser z grzybami. Sprawdź przepis na jesienny specjał krok po kroku

Domowy ser z grzybami
Domowy ser z grzybami. Przepis na jesienny specjał krok po kroku
Źródło: Dorin Musat/Getty Images
Do przygotowania domowej roboty sera z dodatkiem grzybów można wybrać dowolny ich rodzaj. Najczęściej są to kurki, borowiki, boczniaki lub najłatwiej dostępne pieczarki. Sprawdź, jak przygotować ten jesienny specjał.

Domowy ser z grzybami - przepis krok po kroku

Wbrew wielu opiniom zrobienie dobrej jakości domowego sera nie musi być skomplikowanym procesem. Poza grzybami i ulubionymi przyprawami, należy zaopatrzyć się w kilka ogólnie dostępnych produktów:

  • litr mleka,
  • 500 g twarogu,
  • masło,
  • proszek do pieczenia.

Grzyby

Zofia Leszczyńska-Niziołek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Domowy ser z grzybami - sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić na drobne kawałki i podsmażyć przez chwilę na rozgrzanej patelni. Mieszać je do czasu, aż się zarumienią i dodać szczyptę soli.
  2. Do osobnego garnka wlać litr mleka. Włożyć do niego kilogram twarogu i podgrzewać na dużym ogniu cały czas mieszając. Nie doprowadzić do wrzenia!
  3. Garnek zdjąć z ognia, gdy na powierzchni jego zawartości pojawi się serwatka w postaci unoszących się na mleku skrzepów.
  4. Wyłożyć sito gazą i przecedzić podgrzane mleko z twarogiem odsączając nadmiar płynu. To, co zostanie na sicie, niedługo będzie pysznym serem.
  5. Odsączony przez gazę ser włożyć do osobnego naczynia, posolić 1 łyżeczką soli kuchennej i dodać ulubione przyprawy.
  6. Następnie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać ser i dodać około 50 g roztopionego masła.
  7. Powstałą w ten sposób masę miksować za pomocą robota kuchennego lub blendera, aż powstanie serowa mieszanka o jednolitej, gładkiej konsystencji.
  8. Masę przełożyć do osobnego naczynia umieszczonego w kąpieli wodnej (mieszać ser w misce wsadzonej do dużego garnka z gotującą się wodą).
  9. Kiedy serowa masa zacznie się roztapiać, dodać podsmażone wcześniej grzyby.
  10. Serowy przysmak z grzybami przełożyć do osobnej foremki, np. blaszki do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
  11. Po co najmniej 30 minutach w lodówce ostudzony ser powinien nadawać się do pokrojenia na plasterki. Smacznego!

Wypróbuj także inne nasze przepisy na domowe specjały:

podziel się:

Pozostałe wiadomości