Domowy sposób na nalewkę z kasztanów. Kiedy je zbierać?

Nalewka z kasztanów w słoiku
Madeleine_Steinbach/Getty Images
Źródło: Getty Images
Kasztany mają wiele zdrowotnych właściwości. Pozytywnie wpływają na ściany naczyń krwionośnych, pomagają w walce z żylakami i hemoroidami, a także działają przeciwobrzękowo. Jest wiele powodów, dla których warto stosować nie tylko maści z tym orzechem, ale także nalewkę. Poznaj nasz domowy przepis.

Kasztany przyjmowane doustnie są jedną z metod walki z żylakami, pękającymi naczyniami krwionośnymi oraz obrzękami. Niestety nie są wskazane dla każdego, ponieważ mogą uczulać.

Kiedy zbierać kasztany na nalewkę?

Owoce kasztanowca dojrzewać zaczynają już w sierpniu, wtedy jednak pod skorupką kryją się jeszcze białe orzechy. Najlepsze, dojrzałe i brązowe kasztany są dopiero we wrześniu. Idealnym terminem na zbiory jest druga połowa tego miesiąca. Wtedy świeżo zaczynają spadać z drzew i nadają się do robienia nie tylko nalewki, ale także maceratów, toników i wielu innych substancji leczniczych.

Na nalewkę potrzebne są świeże kasztany, ale niedojrzałe. Powinny mieć jasnobrązową skórkę i być świeżo wyjęte z łupiny. Przesuszone owoce kasztanowca niespecjalnie nadają się do przyrządzania z nich maceratów czy nalewek. Ponadto, kasztany na nalewkę lepiej zbierać z dala od zanieczyszczeń, np. ulic i miast, ponieważ mogą one kumulować w sobie substancje toksyczne.

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z kasztanów

Choroba wrzodowa żołądka jest jednym z powodów, dla których powinno się rezygnować z picia alkoholowych napoi. Wysokie stężenie alkoholu w nalewce z kasztanów może podrażniać błony śluzowe żołądka, przyczyniając się do rozwoju choroby. Także osoby z chorobami układu krzepnięcia nie powinny stosować przetworów z owoców kasztanowca w nadmiarze, gdyż rozrzedzają one krew. Również osoby, które są uczulone na orzechy, powinny podchodzić ostrożnie do przetworów z kasztanów. Chociaż alergia na nie jest rzadka, to nie jest niemożliwa, trzeba zatem podchodzić ostrożnie do ich spożywania.

Nalewka z kasztanów - przepis krok po kroku

Składniki:

  • świeże kasztany - 300 g,
    • spirytus 70% - 500 ml,
      • cukier (opcjonalnie) - 200 g.

        Sposób przygotowania:

        1. Kasztany należy dokładnie umyć i osuszyć.
          1. Przygotowane owoce kasztanowca rozgnieść lub ponakłuwać łupinę tak, aby alkohol mógł wniknąć do środka.
            1. Tak przygotowane przełożyć do zdezynfekowanego słoika i zalać alkoholem. Zakręcić i odstawić na około miesiąc. Codziennie wstrząsać.
              1. Po tym czasie można dodać cukier i ponownie odstawić, codziennie wstrząsać. W momencie, kiedy słodzik się rozpuści w cieczy, nalewka jest gotowa.
                1. Płyn należy zlać, oddzielić od kasztanów i przefiltrować, a następnie przelać do ozdobnej karafki lub butelki.

                  Nalewkę najlepiej jest dodawać do wody w stosunku 1:3. W takiej formie, spożywana codziennie, ma najlepsze właściwości lecznicze.

                  Zobacz wideo: Czy kasztany mają moc?

                  Czy kasztany mają moc?
                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Zobacz także:

                  Autor: Teofila Siewko

                  Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości