Przepisy kulinarne

Domowe ciasteczka bez pieczenia. Do tego przepisu wystarczy tylko kilka składników

Przepisy kulinarne

Cris Cantón/Getty Images

Domowe ciasteczka bez pieczenia? Oczywiście! Poniżej wyjątkowo prosty przepis na słodką przekąskę, do której wystarczy zaledwie kilka składników. Nie będzie potrzebny nawet piekarnik!

Domowe, własnoręcznie zrobione ciastka w większości przypadków wyprzedzają pod względem jakości wszelkie sklepowe propozycje. Tutaj mamy pewność, jakie składniki zostały użyte do ich przygotowania. Nasza propozycja na dziś to proste ciastka czekoladowo-orzechowe, które nie wymagają pieczenia.

Przepis na czekoladowo-orzechowe ciasteczka bez pieczenia

Składniki na około 24 nieduże ciasteczka:

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka masła orzechowego gładkiego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki kakao bez dodatku cukru,
  • 1/2 szklanki miękkiego masła,
  • 1/2 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być łyżeczka cukru z wanilią).

Jak zrobić czekoladowo-orzechowe ciasteczka bez pieczenia? Sposób przygotowania krok po kroku

  1. 1Do miski wsypać płatki owsiane i połączyć z masłem orzechowym.
  2. 2Na małym ogniu w garnku połączyć cukier i kakao w taki sposób, aby nie było grudek.
  3. 3Następnie dodać masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy.
  4. 4Całość doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu. Gotować jeszcze przez minutę, a potem mieszać szpatułką. Masa powinna osiągnąć temperaturę ok. 110 st. C.
  5. 5Do masy dodać masło orzechowe i płatki owsiane, wszystko połączyć szpatułką.
  6. 6Dużą deskę lub talerz wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. 7Łyżką wykładać porcje masy i delikatnie rozpłaszczać.
  8. 8Ciasteczka wstawić do lodówki na 25-30 minut, aby się schłodziły i dobrze zastygły.
  9. 9Po tym czasie powinny już być gotowe, więc smacznego!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Stworzył ranking górskich szarlotek

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości