Pieczone jabłko z kaszanka i żurawiną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 jabłka
- 2 kaszanki
- cebula
- dżem z żurawiny
- świeży tymianek
- masło
Sposób przygotowania pieczonego jabłka z kaszanką
- Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż na maśle do zarumienia, dodaj kaszankę, zagnieć by farsz wyszedł z flaka, dodaj świeży tymianek i podgrzej delikatnie.
- Jabłka obierz i wydrąż tak by móc faszerować kaszanką z cebulą, włóż całość do piekarnika 180 stopni piec 10/15mn aż jabłka trochę zmiękną.
- Udekoruj dżemem z żurawiny i gałązką świeżego tymianku. (opcjonalnie możesz doprawić dżem tartym z chrzanem do smaku).
Zobacz także:
- Kaszanka z grilla w folii: z kapustą kiszoną, z cebulą, z jabłkami, z warzywami. Przepisy na smaczną kaszankę z grilla
- Naleśniki. Z kaszanką czy w formie sękacza z sosem waniliowym?
- Kaszanka, stek i żeberka, czyli potrawy, które lubią mężczyźni. Poznaj mięsne przepisy Tomasza Grabskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: