Pieczone jabłko z kaszanką i żurawiną - przepis Mikołaja Reya

Pieczone jabłko z kaszanką i żurawiną - przepis Mikołaja Reya
Ach, jak słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszny obiad w niecodzienny sposób? Wypróbuj przepis Mikołaja Reya z kuchni Dzień Dobry TVN na pieczone jabłko z kaszanką i żurawiną. Ten smak z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy!

Pieczone jabłko z kaszanka i żurawiną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 kaszanki
  • cebula
  • dżem z żurawiny
  • świeży tymianek
  • masło

Sposób przygotowania pieczonego jabłka z kaszanką

  1. Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż na maśle do zarumienia, dodaj kaszankę, zagnieć by farsz wyszedł z flaka, dodaj świeży tymianek i podgrzej delikatnie.
  2. Jabłka obierz i wydrąż tak by móc faszerować kaszanką z cebulą, włóż całość do piekarnika 180 stopni piec 10/15mn aż jabłka trochę zmiękną.
  3. Udekoruj dżemem z żurawiny i gałązką świeżego tymianku. (opcjonalnie możesz doprawić dżem tartym z chrzanem do smaku).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości