Andrzejkowe przekąski Jaśka Kuronia. Tymi daniami umilisz każdą zabawę

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Andrzejkowe przekąski Jaśka Kuronia
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Już dzisiaj Andrzejki, a wraz z nimi andrzejkowe przekąski od naszego kucharza - Jaśka Kuronia. Proste, szybkie i przede wszystkim pyszne! Sprawdź jego przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN na aż 6 dań, które przygotujesz w kilka chwil. 

Bułeczki faszerowane na ciepło - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 kajzerek
    • 3 jajka
      • 200 g startego sera typu cheddar
        • szczypiorek
          • gotowana szynka 150 g
            • sól,
              • pieprz

                Sposób przygotowania: Przekrój bułeczki na pół i wydrąż z nich środek. Do miseczki dodaj miąższ, jajka, utarty ser, posiekany szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż farsz do bułeczek i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni. Serwuj na ciepło.

                Tatar z łososia i tatar tradycyjny - przepis krok po kroku

                Składniki:

                • łosoś 700 g
                  • wołowina ligawa 500 g
                    • 2 świeże ogórki
                      • 6 szalotek
                        • 2 dojrzałe awokado
                          • 4 ogórki konserwowe
                            • 1 słoiczek kaparów
                              • 1 słoiczek grzybków marynowanych np. podgrzybki
                                • musztarda sarepska 1 słoiczek
                                  • 1 czerwona cebula
                                    • pęczek natki pietruszki i pęczek koperku
                                      • sól, pieprz
                                        • 4 jajka
                                          • oliwa z oliwek
                                            • małe opakowanie czarnego sezamu
                                              • bochenek chleba żytniego na zakwasie

                                                Szaszłyki z zakręconego ziemniaka z przyprawami - przepis krok po kroku

                                                Składniki:

                                                • 8 średnich, podłużnych ziemniaków
                                                  • 10-15 patyczków do szaszłyków
                                                    • papryka czerwona - przyprawa
                                                      • Na sos:
                                                        • papryka chilli - przyprawa
                                                          • sól drobna
                                                            • 3 ząbki czosnku
                                                              • oliwa z oliwek
                                                                • pędzelek do smarowania + miseczka do zrobienia sosu do posmarowania
                                                                  • ziemniaków

                                                                    Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz. Połóż po dwóch stronach ziemniaka patyczki do szaszłyków i ponacinaj ziemniaka pod skosem. Podobną czynność zrób od drugiej strony ziemniaka. Rozciągnij ziemniaka (powinna powstać "harmonijka") i nabij na patyczki. Posmaruj olejem z przyprawami. Piecz w piekarniku z termoobiegiem e temperaturze 180 stopni.

                                                                    Ziemniaki miażdżone zapiekane z masłem i czosnkiem - przepis krok po kroku

                                                                    Składniki:

                                                                    • kilkanaście małych ziemniaczków (ugotowanych)
                                                                      • 100 g masła
                                                                        • 70 g startego sera gouda
                                                                          • 200 g szynki gotowanej
                                                                            • sól, pieprz

                                                                              Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka zmiażdż spodem szklanki. Posmaruj sosem rozpuszczonego masła, utartego sera, opcjonalnie - przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Serwuj z sosem tatarskim.

                                                                              Sos tatarski - składniki:

                                                                              • 400 g jogurtu greckiego
                                                                                • 4 ogórki konserwowe
                                                                                  • 1 mała czerwona cebula
                                                                                    • kilka marynowanych grzybków
                                                                                      • 1 pęczek koperku
                                                                                        • sól,pieprz

                                                                                          Do miseczki dodaj jogurt. Pokrój w kosteczkę ogórka, cebulę i grzybki. Dodaj do jogurtu. Dosól i dopieprz do smaku.

                                                                                          Szaszłyk z kiełbasy i ciasta francuskiego - przepis krok po kroku

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 1 kiełbasa jałowcowa 500 g
                                                                                            • opakowanie ciasta francuskiego
                                                                                              • 10 patyczków do szaszłyków

                                                                                                Sposób przygotowania: Pokrój kiełbasę w plasterki o grubości około 1 cm. Ciasto francuskie pokrój w paski o grubości około 1 cm. Nabij 2 paski ciasta francuskiego na patyczek, każdy pasek w inną stronę. Nabij plasterek kiełbasy i owiń ciastem po bokach. Czynność powtarzaj kilkukrotnie, aż uzyskasz piękny szaszłyk z plastrów kiełbasy owiniętych ciastem francuskim. Rozgrzej piekarnik do 180 -190 stopni i piecz przez 15 minut na papierze do pieczenia. Serwuj na ciepło lub zimno z ulubionymi sosami.

                                                                                                Crema catalana - przepis krok po kroku

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 1 litr mleka
                                                                                                  • 5 jajek
                                                                                                    • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
                                                                                                      • 2 pomarańcze - skórka
                                                                                                        • 1 cytryna - skórka
                                                                                                          • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
                                                                                                            • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

                                                                                                              Sposób przygotowania: Ubij żółtka z cukrem do białości. Podgrzej mleko ze skórkami owoców i cynamonem. Dodaj skrobię do mleka. przecedź mleko, aby odsączyć stałe składniki I do ciepłego mleka wlej żółtka szybko i energicznie mieszając. Wlej do foremek i odstaw do lodówki przykryte folią do schłodzenia.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                                              Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana