Bułeczki faszerowane na ciepło - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 kajzerek
- 3 jajka
- 200 g startego sera typu cheddar
- szczypiorek
- gotowana szynka 150 g
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania: Przekrój bułeczki na pół i wydrąż z nich środek. Do miseczki dodaj miąższ, jajka, utarty ser, posiekany szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż farsz do bułeczek i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni. Serwuj na ciepło.
Tatar z łososia i tatar tradycyjny - przepis krok po kroku
Składniki:
- łosoś 700 g
- wołowina ligawa 500 g
- 2 świeże ogórki
- 6 szalotek
- 2 dojrzałe awokado
- 4 ogórki konserwowe
- 1 słoiczek kaparów
- 1 słoiczek grzybków marynowanych np. podgrzybki
- musztarda sarepska 1 słoiczek
- 1 czerwona cebula
- pęczek natki pietruszki i pęczek koperku
- sól, pieprz
- 4 jajka
- oliwa z oliwek
- małe opakowanie czarnego sezamu
- bochenek chleba żytniego na zakwasie
Szaszłyki z zakręconego ziemniaka z przyprawami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 8 średnich, podłużnych ziemniaków
- 10-15 patyczków do szaszłyków
- papryka czerwona - przyprawa
- Na sos:
- papryka chilli - przyprawa
- sól drobna
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pędzelek do smarowania + miseczka do zrobienia sosu do posmarowania
- ziemniaków
Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz. Połóż po dwóch stronach ziemniaka patyczki do szaszłyków i ponacinaj ziemniaka pod skosem. Podobną czynność zrób od drugiej strony ziemniaka. Rozciągnij ziemniaka (powinna powstać "harmonijka") i nabij na patyczki. Posmaruj olejem z przyprawami. Piecz w piekarniku z termoobiegiem e temperaturze 180 stopni.
Ziemniaki miażdżone zapiekane z masłem i czosnkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- kilkanaście małych ziemniaczków (ugotowanych)
- 100 g masła
- 70 g startego sera gouda
- 200 g szynki gotowanej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka zmiażdż spodem szklanki. Posmaruj sosem rozpuszczonego masła, utartego sera, opcjonalnie - przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Serwuj z sosem tatarskim.
Sos tatarski - składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mała czerwona cebula
- kilka marynowanych grzybków
- 1 pęczek koperku
- sól,pieprz
Do miseczki dodaj jogurt. Pokrój w kosteczkę ogórka, cebulę i grzybki. Dodaj do jogurtu. Dosól i dopieprz do smaku.
Szaszłyk z kiełbasy i ciasta francuskiego - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kiełbasa jałowcowa 500 g
- opakowanie ciasta francuskiego
- 10 patyczków do szaszłyków
Sposób przygotowania: Pokrój kiełbasę w plasterki o grubości około 1 cm. Ciasto francuskie pokrój w paski o grubości około 1 cm. Nabij 2 paski ciasta francuskiego na patyczek, każdy pasek w inną stronę. Nabij plasterek kiełbasy i owiń ciastem po bokach. Czynność powtarzaj kilkukrotnie, aż uzyskasz piękny szaszłyk z plastrów kiełbasy owiniętych ciastem francuskim. Rozgrzej piekarnik do 180 -190 stopni i piecz przez 15 minut na papierze do pieczenia. Serwuj na ciepło lub zimno z ulubionymi sosami.
Crema catalana - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 litr mleka
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 2 pomarańcze - skórka
- 1 cytryna - skórka
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
Sposób przygotowania: Ubij żółtka z cukrem do białości. Podgrzej mleko ze skórkami owoców i cynamonem. Dodaj skrobię do mleka. przecedź mleko, aby odsączyć stałe składniki I do ciepłego mleka wlej żółtka szybko i energicznie mieszając. Wlej do foremek i odstaw do lodówki przykryte folią do schłodzenia.
Zobacz także:
- Przekąski na Andrzejki. Przepisy Andrzeja Polana
- Przekąski na jesienne wieczory z przepisów Grzegorza Zawieruchy
- Andrzejki 2022 - na czym polega to święto? Poznaj andrzejkowe zwyczaje i wróżby
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN