Szukasz pomysłu na obiad? Spróbuj kurczaka z ananasem z przepisu Mikołaja Reya

Kurczak z ananasem - przepis Mikołaja Reya
Ach, jak słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował dania, które podniosą nas na duchu. Sprawdź jego przepis na kurczaka z ananasem.

Kurczak z ananasem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ananas
  • filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki marynowanej papryki
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • imbir
  • trawa cytrynowa
  • świeża kolendra
  • skrobia kukurydziana

Sposób przygotowania kurczaka z ananasem:

  1. Ananasa podziel na pół, wzdłuż. Wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.
  2. Podsmaż na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę do zarumienia, dodaj filety z kurczaka pokrojone w kostkę 2,5cm/2,5cm krótko podsmażyć z każdej strony (około półtorej min. maksimum), dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek, kawałki ananasa i paprykę. Smaż całość kolejne 2 mn. Dodaj trochę sosu sojowego.
  3. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, dopraw ewentualnie odrobinę solą i cukrem. Gotuj całość 3 min.
  4. Opcjonalnie dodać do smaku: imbir, trawę cytrynową, świeżą kolendrę lub nać pietruszki, skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną (rozpuszczonej w odrobinę wodę, w celu zagęszczania sosu). Układaj całość z powrotem w połówkach ananasa. Podaj np. z ryżem
  5. Można podać z białym ryżem lub smażonym ryżem z podsmażaną cebulą i marchewką, kosteczkami szynki, zielonym groszkiem i jakiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości