Tiramisu - deser idealny na Dzień Pocałunku

Całuśna kuchnia Smykiewiczów
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Dzień Pocałunku. Z tej okazji Justyna i Antek Smykiewicz przygotowali "całuśne przepisy". Sprawdź ich propozycję deseru na ten dzień - tiramisu.

Tiramisu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 ml zaparzonej mocniejszej kawy
    • 25 ml likieru amaretto lub Maraschino
      • 2 jajka + 2 żółtka
        • 70 g cukru pudru
          • 700 g serka mascarpone
            • 400 g podłużnych biszkoptów
              • ok. 3 łyżek gorzkiego kakao

                Sposób przygotowania

                1. Jajka włożyć do zlewu i przelać gorącą wodą. Zaparzyć kawę, dodać likier i całość ostudzić. Oddzielić żółtka od białek.
                  1. Wszystkie 4 żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem (ok. 10 minut)
                    1. Następnie dodawać mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
                      1. W oddzielnej misce ubić białka na idealnie sztywną pianę z dodatkiem małej szczypty soli. Połączyć je z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.
                        1. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i układać i posypać cienką warstwą kakao.
                          1. Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószyć kakao. Posmarować resztą kremu, posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Justyna i Antek Smykiewicz

                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana