Tiramisu - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 ml zaparzonej mocniejszej kawy
- 25 ml likieru amaretto lub Maraschino
- 2 jajka + 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 700 g serka mascarpone
- 400 g podłużnych biszkoptów
- ok. 3 łyżek gorzkiego kakao
Sposób przygotowania
- Jajka włożyć do zlewu i przelać gorącą wodą. Zaparzyć kawę, dodać likier i całość ostudzić. Oddzielić żółtka od białek.
- Wszystkie 4 żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem (ok. 10 minut)
- Następnie dodawać mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
- W oddzielnej misce ubić białka na idealnie sztywną pianę z dodatkiem małej szczypty soli. Połączyć je z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.
- Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i układać i posypać cienką warstwą kakao.
- Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószyć kakao. Posmarować resztą kremu, posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.
Zobacz także:
- Przepis na tiramisu na biszkoptach bez pieczenia
- Cantucci, tiramisu i panna cotta. Pyszne włoskie desery Cristiny Catese
- Beeramisu, czyli tiramisu w niezwykłym, piwnym wydaniu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Justyna i Antek Smykiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: