Fava, czyli pasta z groszku z Santorini z kuchni z Aten

Znana pisarka spełnia swoje marzenia muzyczne
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun - specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Przygotował dania z Aten. Sprawdź, jak przygotować pastę z groszku z Santorini, czyli favę.

Fava - pasta z groszku z Santorini - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g suszonego groszku z Santorini
    • 2 czerwone cebule
      • 50 ml oliwy extra vergine
        • 5 ząbków czosnku
          • sól

            Dodatki:

            • oliwa extra vergine
              • kapary
                • posiekana cebula

                  Sposób przygotowania favy

                  1. Groszek zalewamy zimną wodą i moczymy. Następnie odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na samym końcu nieco solimy.
                    1. Siekamy drobno cebulę oraz czosnek. Przesmażamy je na oliwie, doprawiamy solą.
                      1. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy na patelnię odcedzony groszek, ale zachowujemy wodą w której się gotował.
                        1. Przesmażamy wszystko razem, po czym miksujemy na gładką pastę.
                          1. Podajemy z posiekaną cebulą i kaparami po uprzednim skropieniu całości oliwą. 

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Bartek Kieżun

                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana